Odla i pallkrage och odlingslådor!
Text och bild: Anna Theorin
Jag odlar tätt i mina kragar och lådor. De långsammare grönsakerna får samsas med snabbare som jag skördar kontinuerligt. Jag sår också nya grönsaker kontinuerligt under säsongen. När man odlar på detta sätt gäller det ha näringsrik jord i sina kragar. När jag ordnar en helt ny krage så lägger jag tidningspapper i botten och sen blandar jag i bra planteringsjord med kogödsel på påse. Jag har alltid två kragar på höjd, då kan jag odla mer samt att jag inte behöver passa vattningen lika mycket. Välj läge med omsorg, sol och gärna vindskyddat blir bäst.
Spetskål och Savoykål med morötter och sallat som såtts mellan raderna.
Odlingslådor och kragar som ska göras i ordning inför sådd eller plantering men som har kvar jord från förra året blandar jag bara i kogödsel på påse innan. Eftersom jorden sjunker en del under en säsong fyller jag upp till kanten med kogödsel och sen blandar.
Dill, persilja, gräslök och slingerkrasse är en fin kombo tillsammans.
Om du har mindre plats gäller samodling av grönsaker. Det betyder att man odlar flera grönsaker väldigt tätt eller på samma plats. Under mina kålplantor sår jag snabba grönsaker som spenat, rädisa och sommarmorötter. I vitlöksdelen växer spenat mellan löken och i lådan med majs har jag zucchini i botten.
Spenat gror i botten på vitlöken.
Men några olika kragar blir det förstås. I en dubbel pallkrage kan du få plats med 12 majsplantor och 1 zucchini i botten eller sommarblommor. Tänk på att det krävs lite extra gödsel och vatten om man odlar så mycket. Jag använder som sagt kogödsel på våren och sen under säsongen använder jag chrysan som jag blandar ut med vatten och vattnar ut.
I en annan krage växer bara potatis, den rotfrukten är bra om den får en helt egen krage. Jag täcker botten med jord, sätter potatisen och fyller upp cirka tio cm mer med jord. Sen när potatisen växer så täcker jag med mer jord tills jag kommit till kanten. Då får man väldigt mycket potatis! Jag sätter cirka 12 sättpotatis i en dubbel krage. Potatisen behöver inget extra gödsel utan det fungerar utmärkt att enbart fylla upp med bra planteringsjord. Ni hittar alla våra sättpotatis här.
Fina groddar på potatisen innan plantering.
I en tredje krage har jag bara örter. Gräslök, persilja och dill. Gräslöken står där året om och persiljan och dillen sås inomhus för utplantering eller köps färdig för utplantering. Andra örter som oregano och timjan har jag i rabatten, de är vackra perenner och basilikan är så känslig för väder så den bor i en kruka på trappen istället. I örtlådan brukar jag även direktså slingerkrasse.
När det kommer till kålen är jag noga med avstånd, de behöver sin plats för att utvecklas optimalt. Men det hindrar inte från att så snabba grönsaker emellan plantorna tidigt. Glöm bara inte kålnätet. Det är otroligt viktigt att kålplantorna täcks med ett kålnät somdetta så fort du kan. Fiberduk är inte samma sak. Kålnätet ska helst ligga på hela säsongen. Det kanske inte är det snyggaste men du kommer tacka dig själv om du använder ett. Kålfjärilslarver kan äta upp hela plantor på en dag.
Kålnätet ska på plantorna med en gång, men nätet får inte röra plantorna så använd stöd.
När ni ska tänka samodling ska ni tänka höga plantor med låga plantor, snabbväxande med långsamma. Gödsla mer och vattna mer. Men prova er fram, ni kanske kommer på en väldigt bra kombo i er köksträdgård. Och glöm inte sommarblommorna! Att odla slingerkrasse, ringblomma eller tagetes tillsammans med sina grönsaker är otroligt vackert!
Att så grönsaker kontinuerligt är nyckeln till att kunna skörda varje vecka. Som ni säkert märkt så tar det en stund för vissa grönsaker att komma upp i storlek om man sår dem på samma plats efter att man har skördat de gamla. Jag sår därför nya grönsaker i tråg och krukor under hela sommaren så jag kan plantera ut en ny planta av den jag precis skördat. Det är inte alla grönsaker man kan göra detta med såklart, men de flesta. Sockerärter och bönor kan du till exempel så kontinuerligt, sallat och örter, rotfrukter som rödbeta, majova och morot går fint. Jag bredsår alla fröer och jag skolar inte om dem. De vattnas i sitt tråg som får stå ute men det är bara det.
Det som är det bästa med odlingslådor är att det är lättare att motverka skadedjur. Om ni har mycket sniglar kan ni sätta denhärkoppartejpen runt lådorna och om ni har rådjur, som jag har, så sprayar jag med Trico Garden runt och på lådorna cirka varannan vecka.
Ni hittar alla våra färdiga grönsaksplantor här!
Hoppas ni fick lite inspiration till odling i kragar och lådor!