Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla Gyllenbär, Kapkrusbär och Physalis!

Kärt barn har många namn. Heter det gyllenbär, physalis eller kapkrusbär? Och kan man odla detta exotiska bär på friland i sverige? Vi reder ut begreppen och berättar om hur du enkelt, väldigt enkelt kan få en enorm skörd av det gula bäret hemma!

Text och bild: Anna Theorin

Ska vi börja med namnet?

Det finns två sorters Physalis som vi odlar. Physalis grisea som vi kallar Gyllenbär och Physalis peruviana som vi kallar Kapkrusbär. Så vad är skillnaden mellan dessa då? Jo, Gyllenbäret blir mindre i både omfång och bärstorlek. Gyllenbäret är också ettårig. Kapkrusbär blir större och vidare, samt är flerårigt. Men det betyder inte att du kan plantera ut dem i rabatten och tro att de ska överleva vintern i Sverige. Det gör de inte. Man måste övervintra dem inomhus eller ta sticklingar. Från och med nu kommer jag enbart kalla växten Physalis så får man välja vilken sort man själv vill ha. Smaken

Egenodlad Physalis smakar inte som den man köper i små askar i affären. Den är mycket sötare och inte alls besk eller sur. Gyllenbär har ännu sötare smak än Kapkrusbär. Om man har smakat på egenodlad Physalis är det svårt att gå tillbaka till den köpta, sura varianten.

Sådd av Physalis

Jag sår mina Physalis i slutet på januari, början på februari. De kan ta upp till 30 dagar innan de gror nämligen. Jag bor i zon två så kan sätta ut mina plantor ganska tidigt. Physalis tar även tid på sig innan man får frukt, därför vill jag sätta dem tidigt inomhus. Jag sår några frön i varje kruka cirka 1 cm under jord. Vattna och håll futkigt under grotiden. Ett miniväxthus är att föredra. Ställ gärna krukorna på en värmematta eller över ett element. Här hittar ni alla våra miniväxthus. Glöm inte att använda såjord eller kaktusjord till sådderna.

När plantorna har grott är det bäst att ta bort dem från element eller värmematta och ställa dem svalare. Gärna med växtbelysning. Alla fröer man sår tidigt blir bäst om man använder växtbelysning. Annars kan du få långa, rangliga plantor. Ni hittar all vår växtbelysning här.

När plantorna utvecklat sina karaktärsblad, vilket är det andra bladparet är det dags att plantera om dem i egna krukor. Plantorna kommer att behöva planteras om flera gånger, precis som tomater (de är väldigt lika tomater i både skötsel och sådd). När du ser rötterna under krukan är det dags för en till omplantering. Plantera alltid om i välgödslad jord.Toppa gärna plantan en gång så blir den buskigare.

Utplantering

När frostrisken är över så kan man börja att avhärda plantorna. Då ställer man ut plantorna i skuggan en timme första dagen, två timmar andra dagen osv. Efter en vecka och vädret är normalt så kan man plantera ut dem. Jag sätter mina i stora krukor, en och en. De blir stora plantor nämligen och kräver sin plats. Ungefär 20-30 L ligger mina krukor på. Jag planterar dem i enbart ko-på-påse, alltså köpt kogödsel. Det fungerar utmärkt och jag gör samma med tomaterna.

Skötsel

Som jag nämt tidigare så är physalis väldigt likt tomat. De vill stå soligt, ha bra tillgång till näring och vattnas ofta. Varma sommardagar får jag vattna varje dag. När det kommer till gödsel och näring så gödslar jag med flytande näring eller chrysan. Jag börjar med näringen cirka tre veckor efter den sista omplanteringen i kogödsel. Jag brukar använda mig av BioBact som flytande näring. Ni hittar BioBact och chrysan här.

Skörd

När de spröda höljerna blir gula är det dags att skörda, ju oftare du skördar desto mer kommer plantan att producera. Ibland kan själva bäret fortfarande vara lite grönt innuti även om höljet är gulaktigt. Då kan man bara låta dem eftermogna inomhus.

Det är väldigt enkelt och roligt att odla physalis och det räcker oftast med en till två plantor per hushåll, så mycket ger den.

Ni hittar både Gyllebär och Kapkrusbär här.

Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB