Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla grönsaker inomhus i vinter

Att odla grönsaker inomhus nu under vintern är något jag tycker alla ska prova. Det är enklare än man tror och det är något speciellt med egenodlad sallat på smörgåsen i februari. Det känns inte lika lång tid kvar tills våren kommer om det gror och spirar inomhus. Jag odlar väldigt enkelt, alltså inte så mycket krusiduller, då kan alla prova och det tycker jag verkligen att ni ska göra!

Text och bild: Anna Theorin

Först måste vi gå igenom vad du behöver för att kunna odla inomhus. Jag har skalat ner tillbehören betydligt eftersom jag vill att alla ska kunna odla hemma, men det är endå vissa saker du behöver införskaffa.

  • Frön, olika sallatsfrön, bondbönor, rädisor osv. Prova gärna dina gamla frön du redan har.
  • Såjord
  • Flytande gödning för grönsaker, jag rekommenderar BioBact.
  • Papperstidning, vanlig dagstidning
  • Någon form av tråg, fungerar med vilket plasttråg eller glastråg som helst ex glasspaket eller ugnsform
  • Lysrör med kallt ljus (kan uteslutas på vissa odlingssätt)
  • Folie (kan uteslutas på vissa odlingssätt)

Här hittar ni alla såtillbehör!

Enkel odling av skott

Att odla skott inomhus är både enkelt och roligt. Man kan skörda flera gånger om man gödselvattnar kontinuerligt. Jag har provat både ärskott och bondbönor.

Bondbönor och ärtor var enklast och gav mest skörd per låda och frö. Bondbönorna smakar mer än ärtskotten men de är inte lika krispiga och vattenspända utan mer bladliknande. Jag har provat att odla ärtorna i enbart vatten och i såjord. De i såjord kom upp fortast men kräver lite mer skötsel då jorden torkar ut fortare än enbart vatten.

Denna metoden kräver inget extraljus och ingen folie men om man vill skörda flera gånger krävs det att man gödslar i vattningen.

Om man ska odla ärtskott i vatten så häller man helt enkelt ut en massa vanliga gula ärtor från affären på en tallrik och häller på vatten. Ställ ärtorna varmt och ljust. Under några dagar kan det vara bra att skölja av ärtorna, speciellt när ytterhöljet släpper. Jag vill inte att ytterhöljet ligger i vatten och sköljer bort det så fort det släpper. Sen vattnar du ibland när du ser att det avdunstat, ärtorna behöver inte vara helt nedsänkta i vatten utan det räcker att den lilla roten som kommer är det.

När du odlar i såjord planterar du många ärtor ca en cm ner i jorden och vattnar. Ställ även detta tråget varmt och ljust. Håll sådden fuktig under hela tiden. Iblan kan du behöva duscha sådden både morgon och kväll om det är varmt och soligt.

När du skördar så klipper du ovanför första bladparet om du vill skörda fler än en gång. Det ska alltså vara kvar ett blad på skottet efter att du klippt. Nu kan du börja hälla i flytande gödning i vattnet när du fyller på. Använd mycket svag dos. Ni som använder BioBact ser att vattnet enbart ska vara ljust färgat av biobacten och om det är för mörkt får ni späda ut det med mer vatten.

Bondbönor planteras i såjord och skördas och sköts om precis som ärtskott som du odlar i såjord. De behöver dock mer plats för sina rötter än ärtorna så de sår man glesare.

Odla grönsaker under extrabelysning

Jag odlar grönsaker under extrabelysning inomhus hela vintern. Då har jag använt mig av krukor gjorda av tidningspapper men ni kan använda vilket odlingstråg ni vill. Jag har odlat olika sorters sallat, rädisor och mangold. Detta har fungerat utmärkt! Jag har sått allting förutom rädisorna tätt eftersom jag vill ha riktiga rädisor och inte bara späda blad. Det blir inga stora rädisor men rädisor blir det.

Börja att så dina frön i såjord. Vattna lätt och ställ sådderna varmt tills de grott. Efter att allt har grott är det dags att flytta sådderna till en svalare plats. Eftersom vi kommer använda oss av extrabelysning så behöver det inte vara bredvid ett fönster utan du kan ställa sådderna längre in i ett rum, i en källare eller vart du har plats. Montera upp lysröret ovanför sådderna. Lysröret ska hänga ca 10 cm övanför växterna eller närmre och flyttas upp ju högre växterna blir. Som reflektorer använder jag vanlig folie, riv av två ark och sätt fast dem på långsidorna av sådderna så ljuset når överallt och inte bara ovanifrån.

Se till att sådden är fuktig ofta och eftersom vi använt oss av såjord så gödselvattnar vi från början med en svag dos gödsel i vattnet. Det tar ett tag för grönsakerna att bli stora men det är väl värt väntan. Tillslut kan du plocka små blad av salladen och sen tar du och skördar rädisorna.

Plocka sallaten varje blad för sig själv så kan du fortsätta skörda under en längre tid än om du tar och klipper av alla salladsblad med en gång.

Se till att ha lite sådder på gång när du väl skördat klar så du kan ställa dit dem under växtbelysningen och fortsätta skörda grönsaker hela långa vintern.

Lycka till!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB