Odla ekologiskt
Av Göran Lindeberg
Hur man undgår ogräs.
Ogräs är sådana växter som växer på fel ställe och vad det innebär kan man diskutera. Överens kan man säkert vara om att växter som växer i en grönsakssäng som vi inte själva sått är ogräs. Vi kan också vara överens om att rensa ogräs är inte något man gör för skoj skull. Vi tar det som ett straff. Med lättjan som ledstjärna gäller det att få så lite ogräs som möjligt, vilket innebär att undvika att ogräset går i blom och fröar för då blir det etter värre. Att försöka hindra att ogräset tar överhand över den sådda grödan är således målet.
Är det någon som tror att man kan minska ogräsförekomsten genom att jordbearbeta på natten när det är mörkt? Nej vi tänkte väl det. Det trodde inte vi heller när vi fick höra att man håller på att utveckla teknik för att bygga in harvar och såmaskiner i jättelika svarta plastlådor för att undvika att ogräsfröna skall komma i kontakt med solljuset. Därmed skulle man inte behöva utföra vårsådden på natten.
Men ingenting är så dumt att det inte skall prövas innan det förkastas, tänkte vi och bestämde oss för att i början av april jordfräsa en del av landet i mörker. Som jämförelse frästes samtidigt ett stycke i fullt solljus och på ett stycke krattade vi bara till ytan och satte ut sticklök. Den ljusfrästa ytan såddes med spenat. Döm om vår förvåning när den mörkerfrästa ytan verkligen inte blev lika bevuxen med ogräs som de båda andra ytorna.
Det är nu upp till var och en att dra igång jordfräsen klockan halv tio på kvällen och riskera att grannarna framför sig ser scenen ut teve-serien Svenska hjärtan där den försmådde äkta mannen drar igång gräsklipparen på nyårsnatten.
Finns det då någon vettig förklaring till detta fenomen? Vi vill inte påstå att det ligger till så här men det är ett försök i alla fall.
Naturen jobbar som nämnts tidigare med överflöd av frö som sprids så vitt som möjligt. Naturen hushållar sedan med fröet och låter inte alla frön gro första året utan bygger upp en fröbank genom åren. Våra trädgårdsland utgör en sådan fröbank som gör att om det inte ett enda nytt ogräsfrö tillförs kommer vi ha en betryggande ogräsväxt i åtminstone 10-15 år.
Ett ogräsfrö innehåller en viss mängd energi som skall räcka till att utveckla en rot och ett eller två hjärtblad som skall få igång den egna energiproduktionen. Energi räcker inte till att från kanske 10-15 cm djup skicka upp en stängel och sedan utveckla blad ovanför markytan.
Naturen arbetar ofta med spärrar för att inte i onödan förbruka potentiella möjligheter till ny förökning. Det är därför en fördel om frön som ligger nedbäddade i mossa eller förna djupt nere i jorden inte gror. När någonting så småningom kanske efter tio år inträffar - det kan vara en älg som slinter så att ett spår rivs upp och därmed blottar ett frö - har konkurrensförhållandena ändrat så att det finns en chans att få igång en planta som inte direkt konkurreras ut av den befintliga växtligheten.
Det kan då vara ändamålsenligt att just ljusexponering lossar en av de spärrar som finns i fröet mot groning vid fel tidpunkt. När sedan spärrar mot groning vid för låg temperatur och för låg vattenhalt i marken släpper så gror verkligen fröet. Vi vill inte påstå att det nödvändigtvis måste vara så men i ekologisk odling är inte allt vetenskapligt bevisat, vilket ställer till trassel i vår västerländska kultur, där vetenskapen ståndpunkt är att det vi inte kan bevisa inte existerar.