Odla egna snittblommor hemma!
Att unna sig en bukett med snittblommor är lyx! Att ha en fin bukett på matbordet eller några stjälkar i en vas på hallbordet gör varje människa glad. Men visste ni att det är väldigt enkelt att odla egna snittblommor hemma? Det krävs inte mycket jobb och då kan man plocka in hur mycket blommor man vill. När man vill! Det brukar till och med bli så mycket att man kan ge bort buketter.
I den här artikeln kommer jag gå igenom vad ni behöver, hur man planterar och hur man sköter sin snittblomsrabatt!
Text och bild: Anna Theorin
Hur börjar man?
Först och främst måste du bestämma en plats för din snittblomsodling. En solig plats som är enkel att komma åt. Om du har gräsmatta går det utmärkt att gräva upp en rundel eller fyrkant av den. Skala av grässvålen med en spade bara. Jag har en del av en redan befintlig rabatt jag vill använda. Den är nämligen inte så snygg just nu och behöver göras något med.
Först vill vi då ha det rent från andra växter och ogräs. Jag gräver bort allt som ska flyttas på och om ni gräver en ny rabatt så tar ni bara bort gräset. Blanda i planteringsjord av bra kvalité i den befintliga jorden. Och gödsla gärna lite innan ni planterar.
Som ni ser är det fullt med ogräs och annat otyg i denna rabatten
Glöm inte att ta bort allt ogräs innan plantering. Om man vill göra det ännu enklare för sig så kan man även ställa ut en pallkrage, täcka botten med kartong och tidningar och bara fylla upp med ny jord.
Jag grävde bort allting! Lökarna fick åka tillbaka och resten grävdes bort
Jag blandande ut en säck med ny planteringsjord samt långtidsverkande gödsel
Vilka växter ska jag använda?
Det finns både perenner och ettåriga växter som fungerar bra till snitt. Jag kommer fokusera på ettåriga växter i denna artikeln eftersom det är de man får ut flest buketter av på en sommar. Man brukar använda sorter som blommar på långa stjälkar eller som har ett fluffigt växtsätt för att fylla ut buketetter med. Även olika sorters gräs används. Man använder sorter som blommar mer ju oftare du klipper.
Här är några av mina favoriter: Rosenskära, Zinnia, Lejongap, Fjädernejlika, Dahlia (en knölväxt), Harsvans, Kinesisk Förgätmigej, Salvia (ettåriga), Blårisp, Ringblomma, Luktärt, Eternell, Tagetes (de höga), Jätteverbena, Blomsterbasilika, Blomstermorot, Sommarflox, Solros, Fingerborgspira, Rävsvans/Amarant, Prärieklocka
Frö eller planta?
Vissa växter är enkla att dra upp från frö hemma själv. De behöver heller inte sås så tidigt utan man kan börja så dem i April. De växer oftast väldigt fort. Jag sår mina inomhus för att sedan plantera ut dem när de kommit upp en bit. När du ska så och plantera ut beror på vart du bor. Jag bor i zon 2/3 och planterar ut i mitten på Maj. Om man direktsår kan man få problem med att sniglar äter upp de små plantorna, så låt de få lite storlek först. De växter jag själv sår från frö är: (om ni klickar på växten kommer ni till fröer för den sorten), Rosenskära, Zinnia, Kinesisk Förgätmigej, Ringblomma, Luktärt, Solros
Man kan även köpa redan uppdrivna plantor som vi har dragit fram i våra växthus. Om man till exempel vill ha plantor som kommit längre och bara sätta ut, eller sorter som är svårare att dra upp från frö själv. Det finns i både kruka och i pluggform, i pluggform sätter man tre stycken tillsammans för bästa resultat. Jag har använt mig av både pluggplantor i trepack och växter i kruka.
Alla våra färdiga växter för snittodling finns här.
Sommaraster i pluggform använder jag mig av
Här hittar ni den!
Sommarflox 'Cherry Caramel kommer i kruka
Här hittar ni den!
Såhär ser Prärieklockan ut i pluggplanta
Ni hittar plantor här!
Glöm inte att avhärda era plantor när ni får hem dem. De betyder att man sätter ut dem på dagen i skugga och in på natten i några dagar så de vänjer sig med temperaturen.
Plantering!
Nu till det roliga! Planteringen! Jag försöker att hålla någorlunda avstånd mellan mina olika sorter. Det är för att jag vill att plantan ska utveckla sig fort och gärna bli så bred och hög som möjligt. Man måste också tänka på höjden innan man placerar ut. Höga plantor står längre bak och lägre längre fram. Detta behöver ni inte tänka på om ni inte ska klippa buketter men det är enklare om man ska komma åt om man gör på så sätt.
Placera ut alla plantor först innan du planterar dem. Då får du en överblick över avstånd, hur det ser ut med mera.
Utplacerade innan plantering!
Pluggplantorna satte jag med detta avståndet, då blir det som en större planta direkt
Om ni gräver en ny rabatt eller har en pallkrage som man kan gå runt behöver ni inte tänka på att ha högre plantor på en viss plats. Men plantera så att alla plantor får så mycket sol som möjligt.
Vattna efter plantering och om ni har risk för frost någon natt eller så kan ni täcka med fiberduk. Fiberduk finns här.
Skötsel
Det absolut viktigaste när man odlar snittblommor är att man faktiskt plockar blommor! Det kan vara svårt i början, man känner att man tar bort de fina blommorna och att det är "slut" sen. Men så är det inte! Ju mer du plockar desto mer kommer växten att blomma. Växtens mål i livet är att sätta frö så att den kan föröka sig. Om du hela tiden plockar av blommorna så kommer den inte sätta frö. Den kommer fortsätta försöka genom att blomma mer tills den har lyckats. Så plocka blommor, i mängder!
Risp 'Cutie Apricot är redan i knopp!
Här hittar ni den!
Vattna vid torka, täck gärna marken med gammalt ensilage, gräsklipp mm för att bibehålla fukten om du kan.
Gödsla växterna cirka var fjärde vecka om ni inte använder långtidsverkande gödsel. Att täcka marken med gräsklipp är väldigt bra, det håller fukten och ger näring.
Vattnad och planterad snittblomsrabatt! Nu är det bara till att vänta på värme och sol!
Lycka till!