Odla egen Chili och Paprika på friland!
Det börjar lacka mot jul och då går faktiskt startskottet för nästa års odling! Chili och paprika tar lång tid på sig att utvecklas och jag sår enligt tradition mina på juldagen.
Text och bild: Anna Theorin
Paprika och Chili är roliga växter att odla. Man kan utan problem bli självförsörjande på chili i ett köksfönster! De gillar värme och trivs ypperligt i ett växthus men går lika bra att odla på friland och även inomhus. Jag har mina chili och paprika i krukor på altanen och får alltid stor skörd. De är enkla plantor att ha och göra med när man väl fått upp dom. tåliga och robusta.
Jag har odlat chili och paprika i flera år och har kommit fram till slutsatsen att vi i familjen äter mycket paprika och mild chili. Den alltför starka chilin går inte hem hos någon i hushållet så jag har slutat odla den helt. Chilins styrka mäts i Scoville, ju högre Scoville ju starkare chili. Om man är nybörjare på chiliodling är min rekomendation att så några olika sorter och sen testa sig fram vilken man gillar bäst. Här nere listar jag några av mina favoriter. Tänk också på att smaken ändras med mognad på chilin. De kan ätas både gröna, gula och röda och får full smak som röd eller gul beroende på sort. Desamma gäller såklart paprika.
- Jalapeno - En klassisk sort som har en mycket specifik smak. God i inläggningar, grillad, som färsk eller som torkad. Min absoluta favoritsort! Perfekt till hamburgaren eller chili-cheese! Jalapeno skördas oftast som grön mer övergår till rött vid full mognad.
- Lombardo
- Klassisk chili med mildare styrka och lite fruktig smak. Kan användas för att göra Fefferoni med tanke på den midla och fruktiga smaken, då skördas frukterna som gröna.
- [Anaheim] -Den absolut mildaste chilin jag provat. Går att grilla, ungsbaka och lägga in. Används också när man gör klassisk Fefferoni. Den går till och med att äta färsk i sallad om man gillar lite starkare sallad.
- De Cayenne
- Cayennepepparchilin som torkas till ett pulver som blir medelstarkt. Går även att äta färsk eller frysas in. Blir bäst om den får bli röd och få full mognad.
Ni hittar alla våra chilisorter här, detta var bara några av mina favoriter!
När det kommmer till Paprika så är min erfarenhet att väder och vind påverkar smaken mer än själva sorten. Ju varmare sommar desto smakrikare paprika och självklart större skörd. En regning och kall sommar får jag som odlar på altanen inte så stor skörd. Men det gör inget, det är roligt ändå att kunna bjuda på egenodlad paprika! Det finns både små och stora paprikor, snackpaprika som den lilla heter är perfekt att odla i krukor på altanen eller på en balkong. Min erfarenhet är att man får ungerfär samma skörd på snackpaprika som vanlig, det känns dock som man får mer eftersom man får mängder med små paprikor istället för några stora. Men viktmässigt blir det ungerfär samma. Om man skördar paprika som grön får man fler frukter än om man låter de bli helt mogna. Det finns mängder med sorters paprika men här kommer mina favoriter som går utmärkt i kruka på altanen.
- Californian Wonder
- En trevlig sort som smakar som klassisk röd paprika ska göra. Går att ta både grön och röd. Klarar att stå på en varm plats utomhus i kruka men blir såklart som all chili och paprika allra bäst i växthus, men jag är nöjd med skörden på friland med denna sort.
- Bendigo - En av de tidigaste sorterna jag provat. Med tidig menas det att den får mogna paprikor snabbt. Får även denna "vanlig" paprikaform och äts både som mogen röd och som grön.
- Snacking Purple
- Även detta är en bra sort för friland. Robust och tålig. Och färgen är magisk! Får mörka frukter och den är som allra godast när man tar dom som fullt mogna.
När man sen har valt sina sorter är det dags för sådd! Så tidigt, gärna i Januari. Det kan nämligen ta lite tid för dom inte bara att bli stora utan även att gro. Jag brukar så fröna en och en i en pluggbox/pluggbrätte eller två och två om jag har större krukor. Vilket minidrivhus eller rootmaster går bra egentligen. Ni hittar alla här. Använd såjord eller kaktusjord, såjord inehåller ingen näring och det är så vi vill ha det när vi sår frön. Tryck lätt ner fröna på jorden, de behöver inte täckas med jord. Chili och Paprikafröer är ljusgroende vilket betyder att de gror när de får ljus på sig men inte om de täcks. Vattna försiktigt. Eftersom fröet inte får torka ut nu under groningen är det enklast att hålla krukorna i ett miniväxthus eller täcka med en genomskinlig plastpåse så det håller sig fuktigt.
Fröna vill ha det varmt för att gro, ställ krukorna eller pluggboxen ovanför ett element, på golvvärmen eller använd en värmematta. Denna ska i så fall bara vara på tills fröna har grott.
När fröna har grott ställer man krukorna svalare och ljusare, växtbelysning kommer behövas under den mörka tiden på året. Ha på växtbelysningen cirka 12-14 h per dygn. Det finns bra växtbelysning med LED lampor som inte drar så mycket. Ni hittar dom här. Ju varmare krukorna står desto mer belysning behövs. En växtbelysning ska hänga lågt över plantorna, jag brukar sätta den ungefär 10 cm ovanför plantorna och så flyttar men den uppåt när de växer.
När de små plantorna har fyra blad, två hjärtblad (de första bladen) och två karaktärsblad (de rikktiga bladen) så kan man plantera om plantorna. Chili och paprika är väldigt enkla att plantera om och de är helt oömma. Man kan plantera ner plantorna till bladen om man tycker de ha ränt iväg på höjden. Plantera i gödslad jord i varsin kruka.
Nu gäller det bara att vattna och hålla koll på plantorna. När man ser rötterna under krukan sätter man om dom i större krukor. Om plantan börjar blomma brukar jag faktiskt ta bort de första blommorna. Det känns hemskt, jag vet. Men vi vill att växten fokuserar på att växa sig stor och fin och inte ge frukt för tidigt.
Helt plötsligt har våren och försommaren kommit och man har en liten miniskog av chili och paprika hemma. Då är det dags att börja avhärda plantorna. Men låt de bli varmt på riktigt. Vi vill ha plusgrader dygnet runt, om man sätter ut dom för tidigt så stannar hela plantan i växten. Och det kan ta ett tag för den att komma igång igen. Avhärda plantor gör man genom att bära ut alla plantor på morgonen och ställer på en skuggig och skyddad plats, sen tar man in dom på kvällen. Det är viktigt att de står i skuggan och inte i solen. Våra små bebisplantor är inte vana vid solen och bladen bränns om du ställer dom i solen. Upprepa detta en vecka. Sen kan du sätta ut plantorna på sin riktiga plats.
Plantera dom i större krukor, gärna minst 10 L per planta i välgödslad jord. Placera på en varm och skyddad plats. Vattna och gödsla kontinuerligt och sen är det bara att vänta på skörden!