Odla bladgrönsaker på liten yta!
Text och bild: Anna Theorin
När jag tänker på bladgrönsaker tänker jag på spenat, sallat, ruccola och späda blad. Dessa är enkla att odla, går snabbt och man kan samodla dem med både blommor och andra grönsaker utan problem.
Spenat och sallat är det som går åt mest hemma hos mig. Speciellt spenat som jag även fryser in så jag kan ta fram under vintermånaderna. Det är lyxigt att ha egenodlad spenat i vinterns grytor. Spenat kan man även så väldigt tidigt och väldigt sent, det är den första bladgrönsaken jag skördar på våren och oftast den sista på hösten. Ni hittar alla våra sorters bladgrönsaker här!
Spenat i förgrunden mellan vitlöksplantor
Man kan så bladgrönsaker i krukor, blomlådor, pallkragar... ja i lite allt möjligt. Bara det finns tillräckligt med jord så kommer plantorna klara sig fint. Man kan även så bladgrönsaker under andra växter. Om du till exempel har tomater i en kruka kan du utan problem odla både sallat och spenat under tomaterna.
Här har jag sått sallat under mina tomatplantor
De växer bäst i sol men det gör ingenting om de står lite i halvskugga. Speciellt under de allra varmaste och soligaste månaderna på året. Det viktigaste att tänka på om man vill kunna skörda hela sommaren är att hela tiden så nya plantor. Du kan så dem i ett odlingstråg och ställa utomhus tills det är dags att plantera ner dem på sin växtplats. Här hittar ni odlingstråg och miniväxthus, mina favoriter kommer från Elho.
Såhär gör man:
- Så frön på ca 1 cm djup i bra planteringsjord.
- När plantorna börjat komma upp sår du en ny omgång i ett odlingstråg eller liknande vid sidan av.
- När du sen skördar av dina grönsaker så kommer det bli fri yta igen. Där planterar du dina plantor du sådde i odlingstråget.
På så sätt får du tillgång till bladgrönt hela säsongen!
Sallatsplantor på tillväxt innan utplantering
Skötseln är väldigt enkel. Vattna vid torka, gödsla då och då med flytande gödsel eller chrysan, skörda och njut!
Spenat och Sallat 'Little Gem' i september