Nypon
Nypon - höstens "blomning" i rosenbuskarna.
Just nu i oktober dignar många rosenbuskar av härliga, röda nypon. Särskilt de vilda arterna och många av de gammaldags sorterna ger mycket nypon. Dessa rosor är ju ofta nämnda som engångsblommande, men man kan säga att de får en andra blomning i form av nypon på hösten!
De förädlade rosorna däremot har ofta förlorat förmågan att sätta nypon. De är ju resultat av korsningsarbete med många olika rossorter, vilket oftast resulterar i steril avkomma som inte kan få nypon. Man kan säga att ju fler föräldrasorter som är inblandade i korsningsleden, desto säkrare är det att den nya rosen är steril och nyponlös.
Så välj gärna även sådana rossorter som sätter ordentligt med nypon, till glädje för dig själv och fåglarna! Du kan göra nyponte, -marmelad, -pickles, -saft och -gelé och alla känner ju till den mycket C-vitaminrika nyponsoppan!! Man kan också göra en julröd snaps på nypon!
Dock passar inte alla nyponen till att äta, det är främst de stora, knall- eller orange-röda nyponen av vresrosorna (rugosa-gruppen) och de avlånga, likaså röda nyponen av de vilda sten- och hundrosorna som passar. Rosa dumalis kallas ju t.o.m. för nyponros! Smaka på de mogna nyponen i fråga så vet du om du kan använda dem eller inte.
Nypon är också vackra i olika arrangemang. Man kan använda dem i höstens vaser, och att göra kransar av enbart nypon eller nypon med vintergröna kvistar är ju ett klassiskt sätt att använda dem på.
Här visat jag ett urval av nypon, som finns i olika former och färger: allt från små söta, bärliknande nypon i klasar till stora, glänsande saftiga bamse-nypon. Färgerna varierar också från ljust aprikosrosa till svarta, glänsande skönheter. En del nypon förblir gröna även som mogna.
Rosa rugosa, vresrosor, brukar sätta talrika, stora och saftiga nypon som vanligen är röda eller orangeröda. Här ses en vit Rosa rugosa 'Alba' med ännu lite omogna nypon.
Rosa pendulina 'Mount Everest' har klarröda, glandelhåriga, 4-5 cm långa nypon som mognar tidigt, redan i augusti.
Även mandarinros, Rosa moyesii, har dessa lustiga, avlånga nypon, här är de orangeröda. Även många av dess hybrider har likadana nypon.
Ytterligare några rosor med långa, hängande nypon är Rosa serafinii och Rosa davidii och många av deras hybrider.
Rosa roxburghii heter igelkottros på svenska och Chestnut Rose på engelska. Dessa namn kan man mycket väl förstå när man ser nyponen: de liknar hästkastanjens taggiga frukter och är övertäckta med vassa "piggar". De är gröna och faller av tidigt. Likadana, men orangeröda nypon har hybriden Rosa x micrucosa, storblommig igelkottros.
Rosa glauca, daggros, får dekorativa, ovala, orangeröda nypon. Mycket effektfulla mot det blådaggiga bladverket.
Den, som namnet antyder, rikblommiga, Rosa multiflora och många av dess hybrider, får också talrika nypon efter de små vita blommorna som sitter i stora klasar. Nyponen är små, röda, rönnbärsliknande och mycket dekorativa. Sitter kvar länge på de kala grenarna.
Även Rosa helenae och dess hybrider 'Hybrida' och 'Lykkefund' har talrika, små nypon. Dessa är ljust orangefärgade och sitter kvar länge.
Rosa pimpenellifolia-gruppen innehåller många rosor varav en del får mycket dekorativa, svarta, mörkt vinröda eller kastanjebruna, runda eller plattrunda nypon. Den rena arten har glänsande svarta, runda nypon.
Även många av namnsorterna har vackra nypon. En sådan är '**Single Blush**' som har svarta nypon med svart skaft. '**Single Cherry**' har liknande nypon, liksom '**Double White**' och '**Single White**'. Rosa '**Minima**' är låg och yvig med vackra blad som sitter kvar länge och den har glänsande svarta nypon. '**Staffa**' har kastanjebruna nypon, '**Poppius**' har rödbruna, '**Aicha**' och '**Frühlingsgold**' har mörkt vinröda.Nämner här även en raritet, ***Rosa brunonii*** från Shanghais Botaniska Trädgård. Den finns i Skandinavien troligen bara i Trädgårdsföreningen i Göteborg, där de har sått den från frö från en buske som växer på 1200 m höjd uppe i bergen i Kina. Den har klarat flera vintrar här på Västkusten, vilket får anses vara en bedrift!
Både ***Rosa carolina*** och ***Rosa california*** går bra här i de varmare zonerna och har lysande röda, vackra nypon.
Rosa centiliana har klasar med gula, senare orangefärgade, nypon som sitter kvar ett bra tag. Även bladen på de stora buskarna brukar vara gröna länge och faller sent. Även Rosa persetosa har först gula, senare orangegula nypon.
Dockrosen, Rosa nitida, får små docksöta nypon. Dekorativt tillsammans med den gula höstfärgen på bladen.
Efter bamse-blommorna kommer det även bamse-nypon på Rosa 'Paul's Lemon Pillar', inte så vanligt bland klätterrosorna. Här ses ett omoget nypon, diameter ca. 3 cm!
Så njut av de fina nyponen som glänser så vackert i höstsolen där de hänger på grenen. Plocka dem 'till lyst', att förgylla dina blomsterarrangemang med och till nytta i köket.
Inledning!
KlätterrosorBuskrosorRabattrosorNyponTidigblommande buskrosor