Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nu blommar löken

Nu börjar det bli svårt! Svårt att hålla tillbaka odlarlusten. Vartefter vårsolen kommer tillbaka blir längtan efter att plantera nästan obändig.

Tänk att börja utplanteringssäsongen redan i mars med härligt doftande hyacinter, pärlhyacinter, botaniska tulpaner, kungsängslilja och vårstjärna. Vilken vårglädje!

Lökväxter i kruka har de senaste åren blivit mycket populära. Från att tidigare ha varit enbart en produkt för påsken med påskliljor i kruka har nu sortimentet breddats avsevärt. Vi som glömde plantera lök i höstas behöver inte vara utan vårtecken. Så här års finns det många olika fördrivna lökar i kruka att köpa.

I en balkonglåda eller större kruka kan vi samla en hel vårrabatt. Och tänk att mötas av denna färgkaskad på yttertrappan när man kommer hem en snögloppig marsdag. Det är lycka!

Lökväxterna har också den goda egenskapen att tåla flera minusgrader. Hänger de på morgonen är det bara att låta dem sakta tina upp under dagen. Min egen löklåda har stått ute under nätter med -5 grader och klarat det utmärkt.

Kombinera mera
När vi kommer lite längre fram i mars-april går det fint att blanda i den ljuvliga primulan som finns i massor med färgvarianter. Tillsammans med den småblommiga påskliljan Teté a Teté och några krokusar bildas en fin kombination.

Bellis eller tusensköna ger en fin kontrast till lågväxande tulpansorter. Även penseér tål kyla och passar bra ihop med lökväxter.

Det trendigaste bland knölväxterna i år är emellertid ranunkel. Som ljuvliga rosor ser blommorna ut. De sidenskimrande kronbladen sitter tätt, tätt tillsammans och finns i många färger, orange, gult, ljus och mörkt rosa, rött i olika nyanser. Blanda dem gärna tillsammans med hyacinter och våriris som ger fina kontraster i formerna. Hängande murgröna bildar en lugn bakgrundsmatta som hänger fint över kanten på balkonglådan eller krukkanten.

Hyacint
Hyacinter borde vara mycket mer än julblomma. Som krukodlad planta på trappan eller i balkonglådan är den mycket hållbar och står i flera veckor. I ett frostfritt uterum eller inglasad balkong kan man ha blommande hyacinter under hela vårvintern. Storleken på blomklasarna och färgerna blir mycket större och klarare på dessa som inte stressats fram utan fått lite längre tid på sig.

Tulpaner
Tulpaner delas in i grupper allt efter blomningstid och höjd. De som odlas i kruka är oftast greigii och kaufmanniana- tulpaner som är låga och tidiga. De här sorterna tulpanerna kännetecknas av att blomman oftast öppnar sig helt mot ljuset och bladverket är hos många sorter vackert randat. Med mossa och några trädgrenar skapas snabbt ett vackert stilleben.

Krokus
Krokus finns i två olika varianter. Dels den vanliga storblommiga krokusen och dels de mindre botaniska sorterna. De senare har kommit mycket starkt i kruka på grund av att de ger många blommor på varje lök och dessutom finns i läckra färgkombination.

Kungsängslilja, Frittilaria melegris
Välkänd, liten sirlig lökväxt som dessutom är Upplands landskapsblomma. Blommorna är mycket speciella med sin hängande klocka som är vackert rutmönstrad i ljust bordeaux. Har man tur kan det finnas en vit variant bland lökarna. Den här lökväxten passar bäst i ensamt majestät eftersom den annars lätt försvinner bland mer färggranna lökväxter.

Pärlhyacinter, Muscari armenicum
Härligt blå blomklasar har pärlhyacinten. Blå blommor är alltid eftertraktade. Pärlhyacinten är hållbar och tillsammans med krokus ger de en härlig försmak av vår.

Iris
Iris är en av de tidigaste lökväxterna. Med sina stora lysande blommor och en mossmatta som täcke kan de slå det mest fantastiska snittarrangemang. Två arter förekommer, vintergäcksiris som är gul och våriris som är blå.

Porslinshyacint
En liten sirlig skönhet bland lökväxterna är porslinshyacinten, Pushkinia libatonica, som har isblå, små klockor som påminner om scilla. Det är också en växt som inte bör blandas med andra då den gärna försvinner i mängden.

Så här sköts lökväxter i kruka:
Det här är blommorna som passar den som inte har gröna fingrar. Allt finns lagrat i löken och spränger fram hur illa man än sköter växten.

  1. Sval placering, lökväxter tål någon minusgrad.
  2. Lite vatten.
  3. Efter blomning skärs blomstängeln bort. Därefter vattnas och gödslas plantan som vilken annan krukväxt som helst. Plantera ut lökarna i rabatt så snart tjälen gått ur jorden så får du lång glädje av lökarna under kommande år.


    Ett välkomnande arrangemang med olika blåblommande lökväxter. Hyacint, pärlhyacint och porslinshyacint. Bild: IBC

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB