Nu är vi framme i februari
Av Sylvia Svensson
Den här vintern kom sent här i södra Sverige. Vi har fått snö och is under några av de senaste veckorna men temperaturen har inte varit särskilt låg, några få minusgrader. Annat ska de ha varit uppe i norr!
Under februari kan solen börja värma så det blir takdropp och de vintergröna växterna kanske tror att det är dags att vakna. Men nätterna kan ändå vara svinkalla, så försök i görligaste mån täcka över dem med skyddsväv och granruskor - kanske julgranens sista tjänst? Även andra buskar och rosor och klematis kan man försöka skydda med vinterväv så gott det går.
Mata fåglar Glöm inte bort våra vänner småfåglarna nu! För dem finns inte mycket att äta i naturen så här års och kylan gör att de inte orkar leta så mycket. Har du fortfarande rönnbärsklasar i frysen, häng upp dem i buskar och träd, för frukt och bär är uppätna i naturen för länge sedan.
Ge Kalle Koltrast ett tudelat äpple om dagen - han kommer att belöna dig genom att sjunga vårarior från trädtoppen senare på våren!
En lämplig fröblandning för många av småfåglarna är den så kallade Polarblandningen, då den är utan havre. Havre äter i första hand bara domherrarna, de andra bara sprätter omkring med den.
För de insektsätande småfåglarna som rödhaken som valt att stanna kvar i vinter, finns foderblandningar som innehåller småfrön och torkade mygglarver.
Driv kvistar och lökar Nu kan du börja med drivkvistarna! Ta in några kvistar från forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk och vide m.fl. Passa även på att ta in kvistar när du beskär äpple och päron, det kan bli förtjusande blommor redan nu! Beskär du andra buskar med vackra grenar så experimentera, det kanske blir en rolig överraskning i form av ljuva gröna blad och en och annan blomma! När de väl har börjat grönska kan du lägga till några tulpaner eller andra snittblommor för att fullborda arrangemanget.
Har du varit förutseende och satt några smålökar för drivning i förrådet, kan du ta fram dem så fort de börjar komma upp ordentligt. Våriris, krokus, snödroppar, smånarcisser, pärlhyacint, scilla m.fl. brukar även säljas i småkrukor i blomsteraffärer så här års. Gör en glad vårkruka till lyst, den kan stå ute på altanen under dagar om det är plusgrader, annars är den lätt att lyfta in igen om frosten hotar. När lökarna har blommat färdigt i krukan kan du plantera dem i trädgården senare på våren.
Även lökar, knölar och jordstammar till sommarblommor börjar komma in i affärerna i slutet av månaden, först till kvarn… Dessutom mår de inte bra av att ligga för länge i varma affärslokaler. I slutet av månaden eller början på nästa kan du redan sätta klänglilja, Afrikas blå lilja och knölbegonior i krukor.
Så frön Det är hög tid att kolla frökatalogerna - nyheterna brukar ta slut först! Börja med de första förkultiveringssådderna nu på växter som har lång startsräcka. T.ex. verbena, fröpelargon, chokladkrage, penséer, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn, klockranka, blomstertobak, olika sorters dekorationsgräs kan sås nu under februari.
Så även grönsakerna chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar, rosmarin och några till. Dessa behöver en ordentlig förkultiveringstid för att hinna med! Läs mer om frösådder här på Odla.nu, det finns massor av artiklar!
Om du ser några nya, spännande sorters chilifrukter i affärens grönsaksdisk, kan du kanske köpa några, äta upp fruktköttet (men ta det försiktigt!) och spara fröna. Dem kan du sedan så i såjord i en kruka och få egna plantor och kanske nya sorters chilifrukter.
Kul för barn För barn kan det vara roligt att ha ett eget ansvar för gräset till familjens katter. Man kan så kattgräs, som egentligen är vete, för den härliga grönskans skull även om man inte har katt. Man kan blanda in lite rajgräsfrön också så att gräset växer tätare och bildar en mer varierande gräskruka.
Även smörgåskrasse brukar barn gilla att så. Den kan man så på fuktat hushållspapper på en tallrik. Glöm bara inte att vattna ofta, det torkar fort! Och så ät upp den på en smörgås och så en ny omgång igen och igen...
En annan kul sak att göra är att plantera lök: både vitlök och vanlig matlök ger snabbt en grönskande kruka i köksfönstret. Där kan man klippa några strån då och då till salladen.
Barnen kanske också är roade av att "odla" rödbets- och morotsnackar, som snabbt skjuter ut nya friska blad på ett fat med lite sand och vatten i? Man kan följa växandets under och man får ju en egen vacker dekoration på köpet.
Sätt en kärna Har du ätit några exotiska frukter? Spara då kärnorna och sätt dem, det kan komma upp en trevlig överraskning! Citrusfrukter brukar vara pålitliga kort och kommer upp tämligen fort.
Både gräset, kärnorna och löken kan du plantera i en skål eller kruka med lite sandblandad blomjord. Håll sådden fuktigt, ljust och varmt. För gräset är det effektivt att trä en plastpåse över krukan tills det har grott.
Snickra ev. en lysrörshylla eller några extra fönsterbrädor med lysrörsarmatur över för dessa tidiga frösådder och sticklingar så att de inte drar i höjden och blir klena och gängliga på grund av ljusbrist.
Det börjar spira utomhus Bor du tillräckligt "varmt", dvs. zon 1-3, så kanske du har planterat en trollhassel, Hamamelis intermedia, som finns i flera vackra namnsorter, eller ett hybridkejsarolvon, Viburnum bodnantense 'Dawn', i din varmaste hörna? De kan börja blomma nu, mitt i vintern!
I zonerna 1 och ev. 2 i varmt läge, kan du ha vinterjasmin, Jasminum nudicaule, mot en skyddande södervägg. När det är dags att plantera på våren eller på hösten ser dessa buskar inte mycket ut för världen, men så här års kommer de att glädja dig genom att blomma "mitt i vintern"! Så har du dem inte redan, titta efter dem på våren när plantskolorna åter öppnar!
De första vårlökarna, som vintergäck och snödroppar, kan också börja sticka upp på varma platser i din trädgård så fort snön smälter bort! Även julrosorna kan vara i gång med att blomma så fort det blir lite varmare. Gläds åt den kommande våren och följ noga vad som händer i trädgården! Gå gärna en runda varje dag.
Mer att göra ute Se över gnagskydden på dina begärliga träd och buskar. Harar och råddjur är hungriga så här års så det finns all anledning att skydda stammarna. Har du snö så trampa också till den hårt runt träd och buskar så att inte sorkarna och mössen kommer åt att gnaga på stammen under snön.
Beskär den uppvuxna granhäcken nu. Den klipps ovanpå och på sidorna en gång om året på vårvintern. Lämna kvar ett par cm av förra säsongens nytillväxt, det ska alltid vara grönt innanför snittet. Även tuja- och idegranhäckarna kan klippas nu och fram till slutet på mars. Tänk dock på att bok-, avenbok- tuja-, gran- och idegranhäckar skall toppas först när de nått den önskade höjden, sidor kan man däremot trimma.
Vill du ta bort ett träd eller en buske av den typen som skjuter rotskott så är det dags att ringbarka det innan saven börjar stiga på våren. Kapar trädet gör du först när det har slutat grönska, det kan ta ett par år.
Skaka bort den tunga blötsnön från de vintergröna växterna så att grenarna inte ska fläkas av snötyngden.
Februarisolen kan vara farligt förrädisk för växter som står mot varma söderväggar. De kan luras att tro att det är vår. Skydda dem med solskyddsväv eller granris så de inte lockas att börja växa för tidigt.
Lägg på skydd på vintergröna växter som står i full vårsol. Annars kan de lätt få missprydande "solbränna" eller till och med dö när vårsolen gassar på. Det finns en speciell grön solskyddsväv att köpa i plantbutikerna men du kan även bygga en ställning av några starka bambukäppar och lägga på lätta grankvistar eller säckväv. Ankra ordentligt så det inte blåser bort. Bind ihop grenarna med stödpinnar under säckväven så att de inte blir missbildade.
Kolla så det inte ligger massor med snö på växthusets tak! Taket kan gå sönder av snötyngden. Skyffla varsamt eller borsta försiktigt bort den med en mjuk kvast, akta så inte glaset går sönder!
Inomhus När den starka vårsolen tittar fram, märker man att rumsväxterna behöver omsorg. Torka av rumsväxternas blad med en fuktig trasa eller ge dem en lätt dusch med ljummet vatten i badkaret. När de blir befriade från damm och smuts kan de utnyttja ljuset bättre.
Från mitten av månaden kan du även börja byta jord och ge större krukor vid behov. Ibland behövs det bara ny jord ovanpå den gamla för att pigga upp växten. Komplettera gärna de gröna krukväxterna med några blommande färgklickar, det behövs så här års! I blomsteraffärerna finns redan många blommande växter att välja på.
Många affärer har sticklingar av ovanligare rumsväxter till salu så här års. Man har också jippon på fuchsia- och pelargonsticklingar. Passa på och skaffa några nya favoriter billigt! Även dina egna krukväxter kan man börja ta sticklingar av i slutet på månaden.
Titta till övervintrarna Kolla pelargonerna, fuchsiorna och andra vintersovare i din förvaring. Behövs det en skvätt vatten, kanske? När de börjar visa tecken på att vilja vakna, är det dags att ta in dem i ljuset, klippa ner och byta jord. Vattna försiktigt i början, sedan mer och börja gödsla efter ytterligare några veckor.
Titta även till de andra växterna och knölarna i övervintringsväxthuset eller i boden. Behöver de vattnas lite och har det kommit in odjur, såsom möss, löss eller spinn? Eller börjar de rentav mögla?
Ännu hinner du planera Ännu finns tid att planera och skissa dina kommande blomsterrabatter. Ta fram penna och papper, trädgårdsböcker och -tidningar och alla de glada frökatalogerna och rita, anteckna och planera! Skall du ta professionell hjälp så beställ tid hos trädgårdsarkitekten eller -anläggaren nu innan den värsta vårrusningen har inletts hos dem.
Fira vintern och Alla Hjärtans Dag! Gläd dina nära och kära på Alla Hjärtans Dag! Med en glad kruka med vårlökar, en röd ros till din själs älskade eller varför inte en lysande mångfärgad bukett frasiga tulpaner till bästa vännen!
Visst ska du ut i kälkbacken med barnen också? Eller varför inte en härlig skidtur med bästa vännen? Ta med varm choklad i termosen!