Murgröna
Månadens Växt i juni 2001 är Hedera
ÅRET-OM GRÖN BLADVÄXT SOM VÄLLER OCH KLÄTTRAR
Det är snyggt och praktiskt med växter som snabbt täcker slänter eller mark under buskar och träd. Kan de också klänga och klättra uppför väggar och stolpar, så är det perfekt. En användbar växt är murgröna, som har valts till Månadens Växt i juni.
Många vill ha en lättskött men ändå grönskande trädgård. Vad kan då vara mer praktiskt än att använda marktäckare? Med sitt krypande eller slingrande växtsätt döljer de snart en svårskött grässlänt, en ful mur eller den nakna jorden under ett buskparti. Marktäckare är lätta att plantera och när de väl etablerat sig kräver de ett minimum av skötsel.
Det finns inga regler för vilka växter man kan använda som marktäckare. Vanligen tänker man på lågväxande arter, som med sina grenar breder ut sig och efterhand täcker stora ytor. Men många fler växter passar bra in i den här funktionen. Om man tänker lite okonventionellt kan man få både klättrare och klängare att bilda härliga mattor med blommor i många färger.
Många väljer rent gröna växter som marktäckare och det finns tex flera sorters barrväxter som passar. Men det finns också blommande arter eller växter som är vana att leva i skugga och som därför klarar sig bra under annan vegetation.
Klänger och klättrar
En av de främsta marktäckarna är murgröna, Hedera på latin. Det är en växt med gamla anor och som symboliserat glädje, samvaro och odödlighet. I det gamla Egypten gjorde man kransar av murgröna och man smyckade templen med dess rankor. Romarna använde murgröna vid sina Bacchusfester.
Murgröna trivs bäst i skugga eller halvskugga, i kalkrik och fuktig jord. Det gör att de trivs på marken under annan vegetation. Och med sina långa rankor, som kan bli upp till 15-20 meter, kan de snart täcka stora ytor.
Trivs på höjden
Rankorna är försedda med luftrötter som gör att de också kan klänga och klättra på olika material med eller utan uppbindning eller stöd. Man kan ha dem dekorativt klättrandes i buskar eller gamla träd. De är särskilt användbara vid stolpar i pergolas eller carports, där den frodiga grönskan ger en friskt lummig inramning.
Murgrönan är spännande bla för den stora variationen i bladform. Bladen är städsegröna, läderaktiga och ändrar form med åldern. Under plantans första 8-10 år är bladen flikiga och skotten strävar efter att klättra på höjden. När plantan blir äldre övergår den i en vuxenform. Nu är bladen inte längre flikiga och skotten klättrar inte på samma sätt.
I gengäld börjar murgrönan att blomma, även om det är vanligast i södra Sverige. Blommorna slår ut på sensommaren och bildar en liten gröngul boll på skaft. Dessa är uppskattade av både bin, humlor och getingar och efterhand utvecklas små blåsvarta bär.
Storleken på murgrönans mörkt gröna blad varierar mellan sorterna liksom de vitaktiga teckningarna kring bladnerverna.
Vanlig murgröna är vanligast i södra Sverige och är härdig till stockholmstrakten. Blir tjälen djup kan man skydda rothalsarna mot vårsolen och skulle växten frysa ned så kommer den oftast tillbaka. Sorten 'Baltica' klarar sig även längre norrut. 'Hibernica' är mycket starkväxande, kanske inte lika härdig, men har de vackraste bladfärgerna av dem alla.
Murgrönan har de senaste åren också blivit populär som krukväxt för att den är så lätt att forma till olika figurer. Samma sak gäller utomhus. Det finns mycket man kan göra med den snabbväxande murgrönans hjälp, som att klä in nätarrangemang eller skapa gröna trädgårdsfigurer.
Murgröna är Månadens Växt i juni. Det är en året-om grön kläng- och klätterväxt som man kan använda som marktäckare eller till att pryda murar, väggar, spaljéer m.m.
Foto: PPH
Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.