Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lökdags - odlingsinstruktioner för höstlökar

Hösten med den roliga sysslan att få plantera lökar och knölar för kommande vårglädje har kommit. Soliga dagar med klar, höstfrisk luft lockar oss ut i trädgården och plantskolorna är fulla av underbara lökpåsar med vackra bilder på som lockar oss till köp. Men för att det skall bli så där underbart som det utlovas på påsen skall vi plantera lökarna rätt från början.

Jag talar här för enkelhets skull om lökar, även om vissa "lökar" i själva verket är knölar.

Köp lökarna så fort de dyker upp, då har de ännu inte hunnit torka upp så mycket. Vänta inte heller för länge med att plantera dem.

Smålökarna och narcisserna vill i jorden snarast möjligt efter inköp, gärna redan i början till mitten av september. Då hinner de bilda rötter innan vintern kommer och har därmed ett bättre utgångsläge på våren. Det är egentligen bara tulpaner som inte är så kräsna med tidigt plantering, men även tulpaner mår bra av att inte planteras så sent att de inte hinner rota sig.

Undantag finns dock: köp helst snödroppar på våren med gröna blad på om möjligt! Som tur är har det börjat dyka upp snödroppar med gröna blad att köpa på våren under senare år, det var en nästan okänd företeelse i Sverige för bara något år sedan. Visst finns det snödroppslökar att köpa på hösten, men dels kan dessa ha svårare att etablera sig då de kan ha hunnit torka under sommaren och vid hanteringen, dels kan sådana lökar vara vildinsamlade i Mellanösterns berg och på så sätt har man ju skövlat naturen.

De flesta lökväxter vill ha en väldränerad, varm, mull- och näringsrik jord. Styv lerjord där vattnet samlas är direkt olämpligt. Använd en speciell lökgödsel eller benmjöl vid planteringen och komplettera gödslingen på våren när lökarna har kommit upp, då gärna med blodmjöl, som harar och rådjur inte tycker om. Gödsla platsen även nästa höst med benmjöl eller lökgödsel igen så att lökarna orkar blomma år efter år.

Det finns lökar som harar, kaniner, rådjur och sorkar inte tycker om. Egentligen är det bara tulpaner och krokus som är riktigt odjurs-mums, de andra lökarna lämnas oftast ifred, särskilt då alla Allium- och Fritillaria-sorterna liksom narcisser. Ett tips är därför att plantera sådana ihop med tulpaner och krokusar så att djuren inte så lätt hittar de läckerheter de är ute efter.

Många lökar tycker om att ha det tämligen torrt under sommaren, så en bra dränering är viktigt om man inte kan täcka platsen mot regn med t.ex. en glas- eller plastskiva, vilket man ju dock inte kan göra om lökarna står exempelvis i en perennrabatt.

Vid plantering gräv en grop vars djup är ca. 3 ggr lökens höjd. D.v.s. om löken t.ex. är 5 cm hög skall den planteras ca. 15 cm djupt. Det brukar stå på lökpåsen hur djupt löken skall planteras.

Smålökar som krokus, scilla, blåstjärna, pärlhyacint m.fl. skall följaktligen planteras ganska grunt, medan högre tulpaner, kejsarkronor, narcisser och liknande större lökar skall djupare ner.

Plantera lökarna helst i grupper, inte i rader. Det blir en mycket trevligare rabatt när det står många blommor tillsammans än om de står en och en i en lång rad.

Inbördes avstånd brukar också stå på lökpåsarna, men vill du ha en riktigt yvig verkan kan du plantera lite närmare än vad som rekommenderas.

När det gäller s.k. naturlökar för förvildning i t.ex. en gräsmatta eller under buskar och i skogsbryn, ser det mest naturligt ut om du slänger ut dem på platsen där de skall planteras och gräver ner dem en och en där de hamnat. Scilla är en klassiker i detta sammanhang, det skall alltså vara sorter som klarar konkurrensen med gräset och gräset bör inte vara för tätt och lökväxterna måste tåla nerklippning tillsammans med gräset om man planterar i en klippt gräsmatta.

Planterar man i en äng så kan även narcisser och vildtulpaner komma i fråga då de då kan lämnas kvar tills de har mognat färdigt. Ett s.k. lökjärn kan vara till bra hjälp här, men se till att löken får jordkontakt även nertill och inte "hänger i luften" i ett spetsigt hål!

Se till att du har en porös, sandblandad jord med god dränering på lökarnas planteringsplats. Bottna gärna med sand/grus och strö en näve benmjöl på gropens botten. Plantera och vattna.

Om du sen vill slippa se de vissnande lökbladen i "finrabatten", de som skall få vissna ner ifred, kan du plantera tulpaner och andra större lökar i lökkorgar, som du, när blomningen är avslutad på våren, lyfter upp med lökarna och gräver ner på någon undanskymd plats där de kan få vissna ner i väntan på nästa höst och omplantering. Gödsla i så fall den nya platsen också.

Om det inte spelar någon roll att lökarna vissnar ner på platsen så behövs inte korgen. Man kan plantera perenner med yviga blad i samma rabatt, då döljer ju perennernas blad eländet med de vissnande lökbladen.

Tänk på att när blombladen har ramlat av skall fröanlagen knipsas av på de sorter (tulpaner, narcisser etc.) där fröbildning inte direkt önskas. Detta för att inte tära på lökens växtkraft. Den skall ju samla all kraft till löken för att orka komma igen till nästa år. Vildsorter däremot kan man låta bilda frö, då de kan sprida sig även genom frö.

Krukplantera!

Man kan även plantera lökar i krukor och urnor. Bilderna visar hur man gör om man vill plantera i flera "våningar": större lökar underst, smålökar överst. Gödsla med benmjöl eller lökgödsel.

Om du vill vinterförvara krukorna utomhus, se då till att du använder vinterhärdiga krukor. Packa ändå krukorna i något isoleringsmaterial (torra löv, halm, hö, isolermatta, träull, dock inte sådant som samlar fuktighet i sig) och förvara dem så att det inte direkt regnar i dem under vintern. Lite snö på ytan gör däremot inget, den isolerar bra och ger sedan fuktighet när den smälter på våren. En kallbänk eller ett växthus vore bra att förvara krukorna i, liksom intill en husvägg under takåsen bara man kollar då och då under ett töväder att de inte blir helt snustorra när vårsolen börjar gassa.

På bilden ses även en icke-vinterhärdig kruka. Den är i detta fall planterad med höstkrokusar, som ju blommar nu under hösten i kruka och därefter kan grävas ner i landet. Man kan plantera höstkrokus direkt i rabatten om man hellre vill ha dem där.

Även lökar avsedda för drivning som förvaras frostfritt kan planteras i icke-vinterhärdiga krukor.

Hur är det sedan med det gamla vanliga att tulpanlökarna blommar grandiost bara en gång och sedan kommer det bara ett och annat svagt blad om ens det? Jo, det har att göra med tulpanens egenskap att en lök bara blommar en gång och sedan bildar sidolökar som i sin tur kommer att blomma året efter.

Tyvärr är många av de moderna hybriderna sådana att de slösar all sin energi på blomningen och inte orkar bilda nya lökar alls. Sådana lökar lönar det sig inte att lämna kvar i rabatten år efter år, gräv upp dem (eller använd korg) och gör en avsides avstjälpningsplats, där de nergrävda kan få bida sin tid och kanske komma med en eller annan överraskning längre fram.

Dock är det svårt att veta vilka sorter som inte kommer åter annat än genom att pröva sig fram. Dock är de gamla, beprövade sorterna ofta bra, sådana som t.ex. Darwin-hybriden Apeldoorn, som är nära nog "omöjlig" att bli av med!

Så planera och plantera av hjärtans lust för en blommande vår.

Lycka till!



Lökjärn kan vara till god hjälp vid plantering av naturlökar i gräsmattan.


Så här kan det bli efter några år om man sätter scillalökar i en gräsmatta!


Narcissus 'Eastern Bonnet', en ganska ny sort med aprikosrosa, flikig krona.


Bilden visar vad som är bra att ha till hands vid lökplantering: ev. lökkorg, sand, benmjöl och lökar så klart!


Om du vill kunna lyfta bort de utblommade lökarna så är en lökkorg till bra hjälp. Se till att korgen ligger tätt mot det iordningställda underlaget, så att inga luftspalter bildas under den.


Sedan du fyllt lökkorgen till hälften med jord och gödslat med benmjöl, placerar du lökarna i den. Ös på jord sedan så den täcker korgen ordentligt och lökarna hamnar på rätt djup.


Om du inte behöver lökkorg så placerar du lökarna direkt i gropens botten. Ös över jord sedan.


Glöm inte skriva en namnlapp och sticka ner den vid lökarna. Annars glömmer du kanske bort vad du har planterat och var!


Scilla campanulata, syn. Scilla hispanica, klockhyacint. En sirlig, vacker försommar-blommare som finns i blått, vitt och rosa.


Du kan även plantera lökar i krukor. Välj frosttåliga krukor om de skall stå ute över vintern. Vill du kan du plantera större o mindre lökar i samma kruka, de större underst...


…och de mindre överst, dock så att det rekommenderade planteringsdjupet blir rätt. Täck med jord sedan och skydda krukan mot frost senare.


Om du har lökar för drivning, kan du även använda icke-frosttåliga krukor, då dessa krukor ju inte skall stå ute under vintern utan i ett frostfritt utrymme.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB