Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Liljor för kallare zoner

Liljor är ljuvliga trädgårdsväxter, fast många vågar inte plantera dem i tron att de är ömtåliga skönheter som inte alls klarar vintern i de lite högre zonerna. Visst vågar du testa, det finns liljor även för de kallare zonerna!

Av Sylvia Svensson

Om du planterar liljelökarna i en djup kruka med porös ”liljejord” kan du klara de flesta av de orientaliska och asiatiska liljorna som annars inte klarar vintern hos oss. Men vill du försöka odla liljor i trädgården även om du inte bor i de varmaste zonerna av vårt avlånga land så gör det, det finns liljor som fungerar hos dig också.

Liljesorter för kalla zoner

Bra sorter att odla för dig i de högre zonerna är följande liljearter och ofta även deras hybrider. De flesta trivs i en djup, väldränerad liljebädd med mullrik, lucker jord i ett varmt, vindskyddat läge. Läs mer om liljejord och allmän odling av liljor här: Sylvias goda råd om liljor

Brandgul lilja, Lilium bulbiferum, är en europeisk art som även växer förvildad i Sverige på sina ställen. Den vita konformade löken vill planteras 10-15 centimeter djupt, den upp till meterhöga stjälken får stamrötter. Stjälkarna får bulbiller vid bladbasen, och den brandgula liljan kan lätt förökas från dessa. Som namnet antyder är de trumpetformiga blommorna brandgula och de står upprätt. Kan odlas i vanlig trädgårdsjord i nästan hela landet.

Fläcklilja, Lilium hansonii, kommer från Korea. Fläckliljan har en stor, vit lök som vill planteras 15-20 centimeter djupt. Liljan blir upp till 1,2 meter hög och är mycket härdig, upp till Norrland. De ljust orangegula klockorna är hängande med tillbakaböjda kalkblad och blommorna doftar gott. Fläckliljan vill ha porös, varm och kalkfri lövjord i ett soligt ställe.

Kanadalilja, Lilium canadensis, från Nordamerika och Kanada, är en av de vackraste liljorna jag vet, men tyvärr kinkig att etablera. Den vore också härdig i nästan hela landet, men som sagt, kräver kanadaliljan en hel del: en ljus skogsmiljö, gärna ihop med rododendron, azaleor och ormbunkar, i sandblandad lövjord med lågt pH-värde. Planteras cirka 10-15 centimeter djupt. De hängande klockorna är trumpetformade, gula till orangeröda och med bruna prickar. Liljan blir dryga meterhög.

Kaukasisk lilja, Lilium monadelphum, är kanske inte så vanlig i odling hos oss men skulle klara hos oss ändå till zon 5. Kaukasisk lilja har en stor, oval, gul lök och sätter kraftiga stamrötter, så plantera den 10-15 centimeter djupt. De hängande, djupgula blommorna med mörka prickar doftar starkt. Kaukasisk lilja tål kalk och vill gärna ha ett skuggigt läge.

Kungslilja, Lilium regale, och dess hybrider är stora, ståtliga liljor med trumpetformiga blommor som doftar starkt. Arten har vita blommor med purpurrosa baksidor, men det finns sorter med helt vita, rosa eller svavelgula blommor. Kungsliljan kommer från västra Kinas bergsdalar och är härdig upp till zon 4. Plantera den djupt, 15-20 centimeter, den får stamrötter som ytterligare ankrar fast den tunga liljan. Jorden bör vara ganska näringsrik men genomsläpplig. Kungsliljan trivs bäst i soligt läge.

Kejsarlilja, Lilium Regale-Gruppen, är ett namn som ofta används för att benämna kungsliljans många namnsorter och hybrider. Sådana är till exempel de gula 'Aftican Queen' och 'Golden Splendours', den rosa 'Pink Perfektion', den tvåfärgad rosa/vita 'Temptation' och den orange/vita 'Bright Star'. Dessa är ofta något mer känsliga än arten, så kanske är krukodling att föredra i de högre zonerna.

Korallilja, Lilium pumilum, är en tämligen kortlivad lilja. Den kommer från Sibirien och östra Kina. De små lökarna bör planteras cirka 10-12 centimeter djupt, stammen bildar också rötter. Koralliljans blommor är scharlakansröda med en svart fläck vid basen och har starkt tillbakaböjda kalkblad. Koralliljan nöjer sig med en vanlig, väldränerad trädgårdsjord i mycket soligt läge. Zon 4.

Krollilja, Lilium martagon, är en europeisk art som även växer förvildad här och där i Sverige. Den är en slank, hög lilja med tämligen små men talrika blommor med tillbakaböjda kalkblad. Löken är päronformad och gul och krolliljan är förnöjsam med växtplatsen, den växer bra både i sol och skugga. Krolliljan är en av de härdigaste liljorna, den klarar sig i nästan hela landet. Det finns en vitblommande form, Lilium martagon f. album. Dessutom finns det flera namnsorter som kan vara röda, violetta, rosa, persiko- och purpurfärgade, oftast med svarta prickar.

Mekonglilja, Lilium lankongense, kommer från södra Kina. Mekongliljan påminner om krolliljan med sina prickiga, rosa blommor med bakåtböjda kronblad, fast hela liljan är mer gracil och den blir cirka en meter hög. Mekongliljan ska vara ganska härdig, jag har hört talas om någon som har den i Umeå!

Orangelilja, Lilium henryi, är bördig från Kina och en riktig höjdare, upp till 2,5 meter hög! Lökarna är stora, rödbruna, runda, och vill planteras 20 centimeter djupt, då stjälken bildar stamrötter. De nickande, guldgula klockorna har svarta fläckar och gröna ”vårtor”. Orangeliljan vill gärna ha kalkrik trädgårdsjord och trivs i soligt, lugnt ställe, gärna vid vatten så klockorna kan spegla sig. Orangeliljan är mycket härdig, upp till zon 6(7).

Praktlilja, Lilium speciosum, kommer från bergen i Kina, Taiwan och Japan där den växer i fuktiga skogar upp till 1000 meters höjd. Praktliljan är vinterhärdig till åtminstone zon 3, upp till Stockholmstrakten om den är rejält djupt planterad. Problemet är snarare praktliljans sena blomning, den hinner helt enkelt inte blomma i norr, så den passar kanske bäst att odlas i kruka högre upp. Praktliljan gillar att stå soligt eller halvskuggigt.

Tigerlilja, Lilium lancifolium, syn. Lilium tigrinum, kommer från Östasien. Denna ståtliga lilja kan nå upp till 1,8 meters höjd och vill bli planterad 15-20 centimeter djupt, då de nästan svarta stjälkarna får stamrötter. Stjälkarna får dessutom bulbiller vid bladbasen, och tigerliljan kan lätt förökas från dessa. Blommorna är vanligen orangeröda med mörka prickar, men det finns några namnsorter med ljusgula eller ljusorange blommor. Kronbladen rullar sig bakåt och blommorna är hängande. Tigerliljan är mycket härdig, nästan i hela landet, och den trivs i något torrare lägen i vanlig jord.

#Hybrider och namnsorter kan fungera#

Förutom dessa rena arter finns det en hel del hybrider och namnsorter som eventuellt skulle kunna fungera även i norr, så testa gärna!

#Testa med en liljelök#

Det är bra att testa med en lök om du är osäker om den valda liljans härdighet och om den hinner blomma hos dig. Då blir du ju inte av med alla lökarna även om liljan inte skulle klara vintern, de övriga lökarna har du förstås planterat i en kruka som du förvarar frostfritt.

Vill du läsa mer om liljor?

Läs gärna en tidigare artikel om liljor, du hittar den här: Sylvias goda råd om liljor!

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB