Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Låt hösten blomma

Åh, vad härligt! Äntligen sensommar! Snart kommer hösten med sin färgprakt. Vi behöver inte vara sämre än naturen. I en balkonglåda eller i en kruka på terrassen kan vi skapa egen färgglädje. Unna oss en liten nyplantering nu när handelsträdgårdar och plantskolor står fulla med spännande växter för höst och vinter.

Från Blomsterfrämjandet


Krysantemum, astrar, murgröna och små barrväxter tillhör klassikerna i höstplanteringen.

Nu finns ett fantastiskt stort utbud växter att ersätta eventuellt utblommade sommarväxter med. Det finns gott om ettåriga växter som håller ända tills frosten tar dem men också många perenna, fleråriga, växter som passar fint i lådor och urnor. Klarar du de perenna växterna över vintern, kan du plantera ut dem i rabatten när våren kommer.

Här får du förslag på växter som kan kännas lite nya och annorlunda.

Blommande lådor
Blommor i lådor eller stora krukor är bra - inte bara på balkongen. En altan, terrass och för den delen också en rabatt kan livas upp med hjälp av växter i krukor och urnor. Vatten och näring är viktigt också för sensommarens blommor. Skötseln i övrigt inskränker sig i huvudsak till att klippa bort vissnade blommor. Stäppsalvian till exempel kommer med nya blomax senare i september om den första omgången klipps bort.

Penstemon, purpurhatt, kommer med klockor på höga stjälkar i många olika färger från juli ända till frosten blir för svår. I England är de oerhört populära och har blivit allt vanligare även här. Finns olika sorter från 40 till 80 cm.

Revsuga, rosenplister, silvergirlang, hängverbena, stjärnöga och sommarglim är andra blommor som passar bra till sensommarlådan. Sommarglim blommar, trots namnet, med små vita eller rosa blommor långt in på hösten.

Spara mycket - byta lite
Med några växter som bas kan man ändra utseende i balkonglådor och urnor utan att kostnaderna behöver springa i väg alltför mycket. Det är spännande med en plantering som har växter i olika höjder. Tänk också på att ju större urna eller balkonglåda du har, desto bättre chans ger du växterna att trivas. Mer jord runt växternas rötter ökar livskraften och torkar heller inte ut så fort efter vattning.

Som grundplantering kan du exempelvis sätta ett par små toppiga dekorationsenar tidigt på våren tillsammans med penséer och andra tidiga vårblommor. En murgröna som hänger över kanten ökar livligheten i lådan. En bit in på sommaren byter du penséerna mot sommarblommor du tycker om. Murgrönan kan få sällskap av revsuga och penningblad. Dessa båda är perenna och kan, om vintern är mild, övervintra även i en balkonglåda.

När de första frostnätterna tagit död på sommarblommorna får barr- och hängväxter i stället sällskap av ljung. På så sätt har du en fin urna eller låda hela året om.

"Höstfägring"
är namnet på en grupp växter som är särskilt frosttåliga och har vackra höstfärger. Planterade i krukor är växterna mer utsatta än i en rabatt. De fleråriga växterna kan med tur överleva vintern och revsugan kan till och med blomma på våren. De perenna växterna markeras med (P).

De här sorterna ingår i "Höstfägring":

Penningblad (Lysimachia 'Goldilocks') med hängande guldgula blad och gula blommor. (P)

Revsuga (Ajuga reptans 'Magahoni') robust hängande växtsätt med mahognyfärgade blad som blir ännu mörkare under hösten. (P)

Revsuga 'Burgundy Glow' har spräckliga blad som blir mer intensiva i kyla. På våren skjuter det upp azurblå blomax. (P)

Törel (Euphorbia amygdaloides 'Purpurea') har upprätta stjälkar och rödaktiga blad. När temperaturen sjunker blir bladen purpurröda.

Gräskalmus (Acorus gramineus 'Ogon') är ett solfjärdeformat gräs med gulbrokiga blad. De står lika fina vintern igenom. (P?)

Ajania pacifica 'Silver ´n´ Gold' har inget svenskt namn men har tidigare kallats Chrysantemum pacificum. Läderartade olivgröna blad med silverkant och ljusare undersida. Sent på hösten får den små guldgula blomknoppar.

Ceratostigma plumbagino 'Bleiwurz' är ännu en växt utan svensk namn. I september kommer gentianablå blommor. Bladen blir lysande röda i kyla.

Salvia (S. officinalis 'Tricolor') har tre färger som namnet säger, grönt, vitt och rosa. Den rosa färgen blir mer markant när höstkylan sätter in.

Salvia (S. officinalis 'Icterina') med blad i grönt och guldgult behåller sina färger även under vintern.

Helgonört (Santolina 'Chamaecyparissus') har aromatiska silvervita blad och klarar lite frost.

Lavendel (Lavendula dentata candicans 'Silver form') är en bredbladig ny lavendel med silverfärgade blad.

Kärleksört (Sedum-Hybride 'Herbstfreude') en suckulent med flockblommande stänglar där blommorna övergår från grönvitt till kraftigt laxrosa. Även fröställningarna är vackra. (P)

Helichrysum thianschanicum 'Silberzapfen' har ett kompakt växtsätt och de silvriga bladen är långa och tunna.



Höstöga, Coreopsis, har just börjat slå ut sina röda blommor. Snart kan de tävla med de röda penstemonklockorna. En sommarglim i vitt utgör kontrast. Buskveronikan har tjocka blad i grönt och gult, så småningom kommer lila blomax.
Foto: Janne Hansson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB