Kryddblandningar
Kryddblandningar man kan göra själv!
Etelhem, Gotland
Idag kom den första snön och många av plantorna i kryddgården har redan börjat vintervilan. Den här gången tycker vi att det passar bra med att komma med några tips om vad man kan göra av sina torkade kryddor, som blev skördade i somras. Det är både roligt och intressant att experimentera och uppfinna egna blandningar, eller att prova att använda kryddorna på något nytt sätt.
Du kan göra din egen variant av "fines herbes", den berömda franska kryddblandningen. Detta är ingen exakt vetenskap, men här är ett förslag.
Ingredienser:
körvel, gräslök, fransk dragon och persilja. Kryddorna skall vara hackade. Hur mycket man skall ta av varje sort är upp till var och ens egen smak. Man kan också blanda i tex timjan, mynta och/eller basilika.
Du kan också prova "Herbes de Provence" som är roligt att blanda till om man har ingredienserna.
Välj bland och kombinera följande sorter:
Fänkål, timjan, rosmarin, mejram, kyndel, lavendelblommor, körvel, fransk dragon, basilika och vitlök.
En alldeles egen örttéblandning som man avnjuter med honung till är inte så dumt under den mörka årstiden. Citronmeliss och pepparmynta är säkra kort, men det går också att prova med andra myntor, som tex krusmynta eller äppelmynta. Andra lämpliga sorter man kan blanda i en örttébrygd är timjan, citrontimjan och svartvinbärblad.