Krydda sommarens bufféer
Från Flower Council of Holland.
Även om man inte har en egen trädgård går det utmärkt att använda sina egna krukväxter som extra krydda eller dekoration i matlagning eller i sommarens drinkar. Användningsområdena är oändliga och enbart fantasin sätter gränser för hur de ätbara blommorna kan användas.
Blommor i maten blir förutom en spännande smaksättare, även ett dekorativt inslag. Kanderade blommor är exempel på både goda och vackra inslag i bakverk, desserter och bål samt som dekoration till middagsbjudningen.
Flower Council of Holland visar här hur sommarmaten kan piffas upp med svenskarnas favoritblommor och ger tips och recept på hur bland annat doftpelargon, viol, tulpan och rosor kan användas i sommarens bufféer och efterrätter.
#Ätbara krukväxter#
Viol Doftpelargon (vissa sorter) Nejlika (kronbladen) Solros (kronbladen) Ros (kronbladen) Tulpan (kronbladen)
## #Pelargonmarinad# Finhacka doftpelargonblad av valfri ätbar sort och blanda ned i favoritmarinaden.½ dl olivolja 4 msk japansk soja 4 msk balsamvinäger 1 vitlöksklyfta 3 msk honung Cayennepeppar efter smak
#Blomsterdressing#
Finhacka ätbara doftpelargonblad eller lägg i andra ätbara blommor i en god dressing. 4 msk olivolja 2 msk balsamvinäger ½ tsk örtsalt
#Kanderade blommor#
Använd som dekoration på kakor och desserter 1 äggvita Florsocker En mjuk pensel
Vispa äggvitan försiktigt med lite vatten. Pensla blommorna med äggvita och strö på florsocker så att hela blomman täcks. Låt blommorna torka i rumsvärme och förvara torrt före användning.
#Sockerkaka med doftpelargon#
Sätt en blomstrande touch på ditt favoritrecept på sockerkaka genom att tillsätta ätbara pelargonblad i smeten innan gräddning. Avsluta med att strö några blomblad på kakan innan servering.
#Blommande isbitar#
Lägg några blandade blomblad i vattnet när du fryser isbitar. Detta blir en fin dekoration i sommarbålen eller drinken.