Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Komponera perenner - harmoni

Perenner har en alldeles särskild ställning i trädgården. Dessa tacksamma återvändare som vilar sig i form på vintern för att kunna glädja oss desto mer under växtsäsongen. Men ibland blir resultatet inte riktigt som vi har tänkt oss! Rabatten blir rörig i stället för harmonisk och på sin höjd charmig i stället för vacker.

Av Katarina Kihlberg

I början av varje säsong är rabatten ny, fräsch och snygg. Vårlökar bildar ett färgsprakande täcke på marken och perennerna börjar skjuta nya friska skott. Någonstans fram i början av juli klappar rabatten plötsligt ihop, allt ser bara rörigt ut och vissa sorter tar över helt och hållet. Känns det igen? Kanske dags att börja tänka på hur du komponerar dina perenner.

I två delar går jag igenom hur du kan tänka när perennrabatten ska komponeras för att lättare skapa en harmonisk och hållbar plantering. Det här avsnittet handlar om hur olika typer av perenner har olika roller i rabatten.

Nästa avsnitt handlar om hur du sätter samman perennerna till en vacker och harmonisk helhet.

Perennernas olika roller

Perennerna kan delas in i strukturväxter, utfyllnadsväxter och marktäckande växter.

Strukturväxter Hit hör de högre perennerna som har ett tydligt upprätt växtsätt. De bästa strukturväxterna håller sin form hela säsongen, även efter blomning och ännu hellre över hela vintern. (Se nedan för förslag på bra strukturväxter) Det finns höga, fina perenner som lätt tappar sin form, exempelvis riddarsporrar som står ståtligt och upprätt tills första kraftiga sommarregnet mosar dem. Om de i god tid får ett ordentligt stöd fungerar de utmärkt som strukturväxter, där ett vackert stöd dessutom blir en del i strukturen. Strukturväxterna roll i rabatten är att skapa ett första blickfång och stå som spännande kontrast till resten av planteringen. De bildar rabattens övre skikt.

Utfyllnadsväxter Dessa perenner har inte samma tydliga struktur i växtsättet utan kan falla ut åt sidorna, bli bulliga på bredden och ha blad och stjälkar som vackert lägger sig av en blommas tyngd. Exempel är daggkåpa, alunrot, högre nävor, högre sockblommor, funkia, bräknar med mycket flera. Utfyllnadsväxternas roll i rabatten är att bilda volym och mjuka upp samt att bära strukturväxterna. De bildar rabattens mellanskikt.

Marktäckande växter De riktigt låga perennerna med ett tätt och krypande eller mattbildande växtsätt kallas marktäckande växter. För att fungera som bäst ska de helst vara extra tåliga och breda ut sig ganska snabbt. Exempel är timjan, myskmadra, ormöga, hasselört, lammöron, skugg-gröna, låga nävor, låga sockblommor med mycket flera. De marktäckande växternas roll i rabatten är att hålla borta ogräset mellan övriga perenner och att binda ihop hela härligheten. De bildar rabattens lägsta skikt.

Mer än bara blommor

Vi nordbor stirrar oss lätt blinda på blommor. Efter den gråa vintern vill vi ha färg och åter färg. Men perenner är så mycket mer än en blomma. Tänk på plantornas alla delar när du ska komponera rabatten. Ta hänsyn till stjälkar, blad, knoppar, blommor, vippor och frökapslar. Och tänk på formen på alla dessa delar. Ett rött, runt blad bredvid ett grönt spetsigt kan skapa spänning och lika mycket ögonfröjd som en blomma. En vallmo som blommar över så snabbt kan få en helt annan roll i rabatten om du också värdesätter de vackra frökapslarna. Och många prydnadsgräs bjuder på tre faser som alla är värda att uppmärksammas − först de skira nya stråna, därefter vipporna och slutligen torra, silverblänkande strån hela vintern som blir ännu vackrare om de täcks av snö eller kanderas av frosten.

Förslag på bra strukturväxter

Fläckflockel, Eupatorium maculatum: 200 cm, blommar i rosa/purpur i aug–okt. Goda grannar är höga gräs, ex miskantus, och älgräs.

Älggräs, Filipendula: 100–200 cm, olika blomning och olika färger beroende på sort. Goda grannar är fläckflockel, höga gräs, ex miskantus, och kransveronika.

Kransveronika, Veronicastrum virginicum: 120–150 cm, blommar juli–september med små rosa eller vita blommor som bildar ståndare. Goda grannar är älggräs och höga gräs, ex miskantus.

Japanskt gräs, Miscanthus (ex glansmiskantus, silvermiskantus). Mycket vackra solitärer men också utmärkta grannar till många andra strukturväxter. I en rabatt med mycket färg och liv bidrar gräset med mjuka, lugna färger och former.

Höstrudbeckia, Rudbeckia laciniata: 100–200 cm, blommar i gult i aug–sept. Goda grannar är kransveronika, flox och temynta.

Höstflox, Phlox paniculata: 100 cm, blommar juli–september i lila och vitt. Goda grannar är rudbeckia och temynta.

Temynta, Monarda: 60–120 cm, blommar juli–september med röda, violetta och rosa blommor. Goda grannar är flox och rudbeckia.

Läs också Komponera perenner - planering

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB