Klätterbenved, Euonymus fortunei
Från Plant Publicity Holland
Klätterbenved
Euonymus fortunei var. radicans
Klätterbenved växer vild i Japan, Korea och Kina. Det var den framgångsrike växtjägaren Robert Fortune som först förde den till England och Europa år 1860. Med i bagaget hade han också en brokbladig form, 'Variegatus'. Det är Fortune som ligger bakom att växten fått artepitetet fortunei.
Klätterbenved är den vintergröna form av benved som fått störst spridning i Sverige. Det är också en mycket användbar och lättodlad växt. Den är lika fin när den bildar en matta på marken som när den klättrar uppför väggar eller trädstammar. Grönskan är härligt fräsch och frodig och det är den som är klätterbenvedens styrka. Blommorna är inget att vänta på, de är både sällsynta och oansenliga.
Klättringen klarar klätterbenveden helt på egen hand med hjälp av klätterrötter som utvecklas på skotten och som fäster mot underlaget. Hur högt den klättrar beror på växtkraften hos den enskilda sorten. När växten används som marktäckare rotar sig skotten efterhand.
De enskilda bladen hos klätterbenved är små men sitter så tätt att de bildar en heltäckande matta. Förutom vanlig klätterbenved med mörkgröna blad finns många olika sorter med varierande brokighet i bladverket. Till de vackraste och mest pålitliga formerna hör 'Emerald'n Gold', 'Emerald Gaity' och 'Sunspot'. 'Emerald'n Gold' har ett lysande, gulbrokigt bladverk. Den kallas ibland guldbenved. På vintern blir bladen något koppartonade. Zon 1-4. 'Emerald Gaity', som emellanåt kallas silverbenved, har mörkgröna blad med silvervit kant som övergår i rosa under vintern. Zon 1-3. 'Sunspot' har mörkgröna blad med en lysande gul fläck mitt på bladytan. Zon 1-3.
Läs mer:
Upptäck benveden
Vingbenved
Vanlig benved
Klätterbenved
Körsbärsbenved
Odlingsråd benved
Historik benved
Klätterbenved
Euonymus fortunei'Emerald Gaity'