Ät Kirskålen till middag!
Text och bild: Anna Theorin
Jag fick höra för längesedan att man kunde äta Kirskål, göra soppor på den, mixa till pesto eller äta de späda bladen på smörgåsar och i sallad. Jag måste erkänna att jag var skeptisk. Det går ju att äta marskosblad med och det är väldigt beskt och föll inte mig i smaken alls. Så jag tänkte att det måste smaka ungefär samma. Beskt och bladaktigt. Lite som strävt gräs. Ja ni förstår säkert vad jag menar.
Sen bestämde jag att vi skulle börja äta mer och mer från vår trädgård. Odla mer grönsaker, ta tillvara på allt som vår lilla plätt på jorden har att erbjuda. För naturen och jordens skull och för vår egen. Då har inte ogräsätandet varit någonting jag tänkt på men denna kalla vår har gjort att jag tänkt om. En normal vår hade vi redan börjat skörda späda blad, rädisor, salladslök och asiatiskt kål till köket. Denna vår har det varit så kallt så inget är skördeklart och vissa grönsaker har inte ens grott. Då fick jag tänka om. Jag tittade på kirskålen som började bre ut sig som vanligt i en liten del av vår trädgård. Den brukar få vara där. Jag har varken ork eller tid till att dra kirskål i ett område där den inte stör. Den får stå där. Men nu tänkte jag att jag skulle prova att äta den. Göra pesto. Och jag är så glad att jag provade!
Jag älskar pesto, på basilika och pinjenötter med bra olivolja. Mums! Så nu har jag gjort Kirskålspesto och blev så förtjust i det att jag rensat hela området på kirskål och gjort pesto för infrysning! Här ska det ätas kirskål hela vintern lång!
Jag har inga mått för er att följa utan man får smaka av under tiden och sen tillsätta mer av det ena eller andra beroende på vad man själv gillar.
Först plockar du kirskålsblad, jag tar inte med stjälkarna utan drar bara av bladen. Just nu är alla kirskål ganska så små och har inte blivit beska än. (Jag hörde att om man plockar äldre kirskålsblad senare på säsongen kan man förvälla dem snabbt för att bli av med de beska.) Skölj av ordentligt. Blanda i valfri olja, lite citronsaft, vitlöksklyftor, parmesan och valfri nöt eller frö. Jag har en nötallergisk sambo så jag gjorde min pesto på solrosfrön vilket är supergott!
Mixa ordentligt med en vanlig stavmixer eller matberedare. Smaka av och lägg till mer av det du tycker. Om den blir för tjock så häller du i mer olja och om den blir för lös kan du ta lite mer nötter eller parmesan om kirskålen är slut.
Du kan förvara peston i glasburkar i kylen, när du har tagit lite ur burken häller du på ny olja så det täcker ytan så håller den ett bra tag. Om du vill spara den längre och kanske har gjort mer än du kan använda så kan du frysa in den. Jag brukar frysa in den i portionsförpackningar i plastpåsar eller i sådana små lådor man fryser is i, med små fack.
Jag hoppas verkligen att ni provar att göra kirskålspesto! Ni kommer inte bli besvikna!