Julstjärnor
Julstjärnor - en favorit lätt att tycka om
Ursprung/Bakgrund
Julstjärnan, Euphorbia pulcherrima, kommer ursprungligen från Latinamerika. Den härstammar från Mexico, där den är känd som "Flores de Noche Buena", den heliga nattens blomma. I Mexico växer den främst som en meterhög trädgårdsbuske än som en krukväxt. Dess klart röda högblad kan också ses vid juletid i trädgårdar eller vid strandpromenader på Madeira och Kanarieöarna.
För 200 år sedan skickade Mexikos första US ambassadör, Joel Poinsett, några plantor av julstjärnan till botaniska trädgården i Philadelphia för utredning. Till hans ära döptes plantorna till "Poinsettie". De första exemplaren kom till Europa ungefär 100 år senare där de blev kända under det botaniska namnet Euphorbia pulcherrima, den vackraste av alla euphorbias.
Familj
Julstjärnan tillhör familjen Euphorbiaceae, törelväxter.
Blommor/blomning
De färgrika högbladen hos julstjärnan, vilka är arrangerade i en stjärnlik cirkel, misstas ofta för att vara blommorna. Själva blommorna är små och föga iögonfallande. De är lokaliserade i mitten av högbladen. Högbladen i sin tur uppvisar en livlig färgpalett och kan förekomma i olika nyanser av rött, klart röd, ljus röd, rosa, gul och crème vit.
De nyare arterna har ofta olika färger, krusiga eller tandade högblad.
Säsong
Julstjärnor är i full blom från oktober till januari och kan blomma till och med längre om de sköts väl. Under sommaren är högbladen gröna. De ändrar bara färg om plantan dagligen hålls mörkt i tolv timmar under några veckor.
Placering
Julstjärnor trivs bäst vid en varm placering med mycket ljus, men de ska inte stå i direkt solljus.
Julstjärnan är väldigt känslig mot låga temperaturer. De måste vara väl inpackade och skyddade mot kyla under transporter.
Vattning
Som med de flesta inomhusväxter gäller less is more. Julstjärnan är mycket känslig mot för mycket vatten, så var noga med att hälla bort överflödigt vatten. Bäst är att vattna regelbundet men sparsamt.
Näring
Tillförsel av näring behövs endast en till två gånger efter att du köpt din julstjärna.
Dekoration
Julstjärnan finns i många färger och i olika storlekar. Detta gör dem väldigt flexibla och användbara som dekorationer. Julstjärnor är utmärkta som bordsdekorationer lika väl som de är effektfulla ensamma som en lysande buske eller uppstammade.
De passar utmärkt tillsammans med juldekorationer eller att ge bort som present.
Julstjärnor är särskilt attraktiva i grupper med flera, antingen i samma eller i olika färger.
Beskärning
Vid användning som snittblomma måste stjälkänden förslutas. Detta görs genom att doppa snittytan i kokande vatten eller att man bränner snittytan över ett stearinljus.
Behandlingen förebygger att den mjölkaktiga saften sipprar ut och förlänger på så sätt blommans hållbarhet. En bukett med julstjärnor behandlad på detta sätt har en hållbarhet på upp till fjorton dagar.
Läs mer:
Färgkarta till Lüschers färgtest
Här finns färgkartan med de 4 olika röda nyanserna som tillhör Lüschers färgtest. Testet kommer att tala om vilken röd nyans som är den rätta för dig!
Lüschers psykologiska färgtest
Vilken nyans av röd är din personliga julstjärne-röd? Vad säger det om din personlighet?
Oemotståndligt röd
Världen är full av färger och den mest färgrika av dem alla är röd. Röd står för energi, aktivitet och glädje. Rött är oemotståndligt. Detsamma gäller för julstjärnan.
Enkelt men effektfull är den traditionella julstjärnan. Arrangerad i en rusitk kruka och dekorerad med julpynt passar den in i alla hem.
Arrangera dina julstjärnor i en grupp om tre och dekorera med guldsprayade kvistar.
Helt oemotståndlig är den lilla flickan som med en mini-julstjärna med veckade blad önskar en fridfull jul.
En bordsdekoration med röda julstjärnor visar stolt upp en personlig stil. Plantera stjärnorna tätt i en vacker kruka. Matcha med vintergröna kvistar och personligt julpynt.
Röda julstjärnor i höga, blanka röda keramikkrukor blir en livfull dekoration.
Fynda på loppmarknader, i källare och i vindsutrymmen. Här har gamla bakformar fyllts med klart röda julstjärnor och färgglada dekorationer som rödkindade äpplen, små påsar i sammet, nypon och ljus.
Foto: Blomsterfrämjandet / SfE