Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julgranens sista tjänst

Innan ni kastar julgranen, kanske den kan göra en sista tjänst som fågelrestaurang under vårvintern? Ställ granen stadigt på en lämplig plats på gården, men inte så att det snöar direkt i den, eller att katten kan gömma sig i den.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson


Häng allehanda fågelmat i den som "pynt": talgbollar, jordnösstrutar, lätta varianter av fågelmathållare med innehåll. En överbliven julkärve kanske finns någonstans till salu ännu, den passar bra som "toppstjärna". Men häng den upp och ner så inte spillningen fastnar i den. Under grenarna kan man lägga äppelhalvor till koltrastens stora förtjusning! Så även en skål med smulade brödbitar, hackade ostskalkar och kanske havre till fasaner.

I närheten kanske man kan ha ett par innehållsrika fågelbord också, så att man får så många olika sorters besökare som möjligt. Ett bra fågelbord är ett sådant där fåglarna inte kan trampa omkring i maten. Spillning i maten kan sprida sjukdomar.

Och så håll katterna under uppsikt så de inte stör dina fåglar! Häng upp fågelbordet så att katten inte kan klättra upp och vänta på de intet ont anande fåglarna inne i det eller sitta på lur i skydd av någonting i närheten.

Men vad äter de olika fåglarna då?

  • Mesarna, dvs. talgoxe, blåmes, en- och talltita, äter gärna osaltad talg, smör och margarin, milda ostar såsom hushållsost, kokosfett, hamp- och solrosfrön, jord- och hasselnötter.

  • Har du hängt ut talg, så kommer även hackspetten gärna fram och smakar.

  • Grönfinken vill gärna ha solros- och hampfrön.

  • Gråsparven och den snarlika pilfinken är inte kräsna, de spisar med förtjusning bröd, hamp- och sångfågelfrö (från djuraffären) och även andra frösorter, vad de får.

  • Gulsparven och domherren tar gärna havre och hampfrön.

  • Vill du se en nötväcka så locka med solrosfrön och jord- och hasselnötter.

  • Koltrasten och kusinen björktrasten vill ha frukt- och bärdiet: rönnbär, russin, banan, äpplen, päron, även de något medfarna, kokt potatis men även bröd och gröt!

  • Lilla rödhaken, som egentligen är insektsätare, stannar ibland kvar och försöker sig på fröna, men ge den minsta möjliga sorter, som linfrön, finhackade jord- och hasselnötter, finsmulat bröd, talg med sångfågelfrö i.

    Men gör gärna egna experiment, det finns säkert många fler maträtter från hushållet man kan pröva! Hos mig brukar rester av potatismos försvinna snabbt, så även gröt och kattmat!

    När du väl har börjat mata fåglarna så sluta inte förrän de kan få tag i egen mat när våren kommer. Det blir ju kalätet överallt redan under hösten, så de behöver mat ett bra tag till innan naturen kan få igång sin egen produktion. Fåglarna lär sig snabbt var det finns mat, och slutar du plötsligt, blir de lätt förvirrade och kan ha svårt att hitta nya matställen.

    Det behövs mycket energi för en liten fågel att hålla kroppsvärmen en kall vinterdag och att behöva flyga runt och leta efter nya matställen kan då bli ödesdigert.

    Rätt ompysslade bereder dina små bevingade vänner mycket glädje för dig under resten av vintern!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB