Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Julblommorna som klarar sig själva

Lökväxterna tillhör våra mest traditionsbundna julblommor. Vem vill vara utan doften av tjocka, knubbiga hyacinter eller den praktfulla amaryllisen som skjuter upp som en raket ur den stora löken. Enkla lättskötta blommor som ger stämningsfull julglädje under några korta decemberveckor.

Det är något visst med lökväxter. De har en inneboende kraft i löken som bara väntar på att få spränga fram. Två av dem tillhör våra vanligaste julblommor, hyacint och amaryllis. Det är en lika stor glädje varje år att följa de små knubbiga knopparna hos hyacinten som snabbt utvecklas till en tjock stängel med hundratals små blomklockor i rosa, blått, rött eller vitt. Eller ta den ståtliga amaryllisen som ur den till synes torra klumpiga löken spränger fram med en obändig kraft och sedan skamlöst exponerar den otroligt sköna amryllisblomman.

En mus förändrade historien
Hyacinten har lång tradition som vinterblomma. I Årstadagboken beskriver Märta Helena Reenstierna (1793-1839) hur hon om hösten planterade "i Porcelainskrukor 11 mycket rara blomsterlökar" som sedan gav vårlig glädje. På den tiden fanns inte de preparerade lökar som i dag gör att vi kan få blommor redan till jul. Inte heller fanns blomsteraffären eller livsmedelsbutiken där man idag kan köpa fördrivna lökar som bara är att ställa i fönstret.

Hyacintlökar odlas i dag på stora fält i Holland. De skickas till Sverige i augusti och tas här om hand av duktiga odlare som ser till att hyacinterna blommar lagom till jul. Det är inga små mängder det är fråga om. Under fyra intensiva veckor säljs det ca 10 miljoner hyacinter i Sverige.

Förökningen av lökarna gick förr till så att man plockade bort de sidolökar som bildas på varje lök. Dessa planterades sedan ut och fick under några år växa till sig. Eftersom varje lök endast gav ett begränsat antal sidolökar var det en tidskrävande odling som inte heller gick att forcera.

Emellertid var man inte heller på den tiden utan "medhjälpare" i odlingen. En odlare märkte helt plötsligt att det började växa upp hyacinter där han inte planterat dem. När han såg närmare på lökarna upptäckte han att de vuxit ut från små bitar av en moderlök. Det visade sig att en mus gnagt av bitar från en lök och sedan spritt dessa runt fältet. Odlaren försökte sig nu på samma metod. Han skar loss små bitar från moderlöken, planterade dessa, och upptäckte att det fungerade! Musen hade lärt honom hur man på snabbast möjliga sätt förökar hyacinter i större skala. I dag är det den vanligaste förökningsmetoden av hyacinter vilket gjort att priserna är mycket låga. Tacka musen för det!

Löken med urkraft och anor
Försök att stoppa utvecklingen hos en amaryllis den som kan! Utan att överhuvudtaget vara planterad kan den spränga fram med sin gröna blomstjälk ur den stora löken och till och med blomma utan en gnutta vare sig vatten eller jord. Det är en metod vi inte vill rekommendera men det visar på vilka krafter det ändå finns i löken. Allt är fix och färdigt!

Amaryllis är en blomma med anor. På 1700-talet kallades den för Den Svenska Liljan, förmodligen för att blomman påminner om en lilja i formen. Riddarstjärna är också ett annat namn på amaryllis.

Många sorter att välja bland
I dag köper vi amaryllisen fördriven i kruka. Den har fått allt större popularitet i och med att priserna sjunkit de senaste åren. Sortimentet har också ökat. Fortfarande är den röda Red Lion och den orange 'Souverign' vanligast. Men även den vit/rosa 'Apple Blossom' med röda strimmor har ökat i popularitet. En underskön sort är den vita 'Intokazi' med grönvit botten i blomkalken. Det finns till och med amaryllissorter med halvfyllda blommor såsom den undersköna röd/vita 'Pasadena' och den rosa 'Dubbel Record'.

Härlig presentblomma
En amaryllis i knopp är en alltid lika uppskattad present. Gör gärna gåvan lite personlig genom att placera den i en vacker ytterkruka eller i en korg som sedan dekoreras med lite mossa, en vacker rosett och årets "innepynt", en liten ängel som vilar i mossan.

Skötselråd
Hyacinterna köps knoppiga och placeras så svalt som möjligt. De behöver endast vattnas någon enstaka gång. Efter att första blomstängeln har blommat över skärs den bort. Ofta kommer det ytterligare en eller två tunnare stänglar. Vill man spara lökarna för senare utplantering ska de näringsvattnas under våren.

Amaryllisen köps i knopp och ska endast ha en gnutta vatten någon gång fram till att blomman slår ut. Får den för mycket vatten drar blomstängeln i väg och blir lång och skranglig. Beroende på lökstorlek kan man få mellan två och fyra blomstänglar med 3-6 blomklockor på varje stängel. En praktfull syn i vintermörkret! Efter blomningen skärs blomstängeln ner och amaryllisen sköts som en vanlig krukväxt med vatten och näring. Under sommaren kan den gärna få sommarkvarter utomhus och nästa höst får den gå i vila så att bladverket vissnar ner. I januari året därpå kan man sedan börja kika efter ny blomknopp och har en ny blomning att se fram mot.



Amaryllis och hyacinter till julen är lika viktiga som gran, skinka och pepparkakor.
Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB