Jordborr
Vid dessa tillfällen får man ofta gräva betydligt större hål än nödvändigt bara för att man ska komma ner tillräckligt djupt. När det gäller stolpar kan man med hjälp av spett och slägga få ner dem i jorden såvida de inte är alldeles för höga. Det är dock ett ganska tungt och besvärligt arbete.
Plintar och stolpar
Vi har testat ett jordborr för att sätta plintar och stolpar och det har fungerat otroligt bra. Så länge man inte träffar på alltför stora stenar går det riktigt lätt att borra även de stora hål som krävs för plintar. Lämpligen borrar man lite djupare än plinten ska ner så kan man fylla på med lite sten i botten av hålet. Vill man gjuta egna plintar får man med hjälp av borren perfekta hål där man kan fylla i gjutningen. Ska man som vi sätta humlestörar 1 meter djupt är det i stort sett omöjligt med spett och slägga, speciellt med tanke på att störarna är 5-6 meter långa. Men hjälp av ett jordborr i lämplig dimension behöver man bara borra hålen och sedan sätta ner stolparna i hålen. Dessutom behöver man inte spetsa stolparna vilket i sig är ganska besvärligt med grövre stolpar.
Brunnsborrning
Enligt tillverkaren ska det med hjälp av borren även gå att gräva en brunn på 6-7 meter. Konstruktionen är stabil så det är möjligt det går men det bör bli lite besvärligt att få upp materian man borrar loss.
Djupbevattning
Ett annat användningsområde för borren är att borra ner dräneringsslang till djupbevattning. Vi har provat att borra ner dräneringsslang och det fungerar bra och förenklar bevattningen av fruktträd m.m. Det bästa hade förstås varit att gräva ner en ring dräneringsslang redan vid planteringen så att vattnet fördelas jämt runt trädet men har man missat detta går det i alla fall att borra ner en bit dräneringsslang. Att gräva vid ett etablerat träd är knappast ett alternativ då det är besvärligt att gräva och risken att skada rötterna är stor.
Dränering
Ett annat område där man rekommenderas att använda jordborren är vid dränering och för att få bort stående vatten på vissa ställen kan nog borren vara användbar. Genom att borra ett djupt hål där vatten brukar bli stående och fylla hålet med grovt grus är det möjligt att vattnet kan dräneras bort. På det viset kan man komma igenom det vattenhållande lagret och ner till ett lager som lättare släpper igenom vatten.
Jordisering
Det tillverkaren främst tycker man ska använda borren till är att borra hål där man tömmer hushållsavfall, trädgårdsavfall, gödsel m.m. När det man fyllt hålen med bryts ner frigörs näring och tillverkaren kallar detta för jordisering, vilket enligt tillverkaren är den allra bästa gödslingsmetoden. Vi har inte haft möjlighet att använda borren till detta, men enligt tillverkaren så har man tack vare denna metod kunnat skörda över 1000 kg pumpor på en enda planta och dill med en höjd på 2,7 m. Vid vanlig kompostering går en del näring till spillo men vid jordisering kommer all näringen växterna tillgodo. Å andra sidan borde gaserna som bildas kunna skada växternas rötter men metoden fungerar bevisligen bra vid tillverkarens tester. Vi hoppas kunna återkomma till detta. Hör gärna av dig med egna erfarenheter och andra användningsområden.
Tillverkare:
Miljöinnovatör Börje Gustavsson
Masking. 7 (V. Industriområdet)
274 30 SKURUP
Tel. 0411-43125, 40618