Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jord och gödsel i köksträdgården

Ett säkert vårtecken hos Odla.nu är när läsarnas frågor om jord och gödsling ökar. Vi kommer så heltäckande som möjligt svara på era undringar framöver. Först ut är en erfaren odlares tips och tankar om jordförbättring och gödsling av köksträdgården.

Text: Tyra Hallsénius Lindhe och Katarina Kilhberg Foto: Tyra Hallsénius Lindhe

Jag frågar Tyra Hallsénius Lindhe, passionerad odlare, trädgårdsbloggare och inspiratör, hur hon gödslar och förbättrar sin jord i köksträdgården.

#Hur förbereder du din jord i köksträdgården på våren?#

Först och främst vill jag berätta att jag täckodlar och under senhösten har hela min köksträdgård täckts med ett extra täcke med organiskt material. Oftast är det halm som jag använder.

Så fort solen sedan kommit åter och det är vår så är det dags att ta av allt täckmaterial för då ska solens strålar värma den mörka jorden. Ligger täckmaterialet kvar isolerar det och jorden blir inte varm och det vill jag att den ska bli så att jag kan börja så och plantera.

#När börjar du jobba med jordförbättring och gödsling?#

Jordförbättring sker under hela odlingsåret, men på våren brukar jag tömma mina trädgårdskomposter och mylla ner dem i mina upphöjda odlingsbäddar. På våren brukar jag även gödsla med hönsgödsel i pelletsform. När jag planterar min lök och även när jag planterar mina grönsaksplantor så gödslar jag med benmjöl.

#Vilken gödsling anser du vara allra bäst?#

Det är svårt att säga men alla bör läsa på vad de växtslag de odlar behöver för gödsling. Jag menar att sallad, lök, tomater, kål, sparris, bärbuskar, rosor − alla vill de ha olika sammansättningar på gödslet. De har helt enkelt olika näringsbehov. Man kan tänka sig att det är lite som hos oss människor; vissa behöver mycket, andra lite mindre och precis som hos oss är för mycket eller för lite gödsel inte bra.

#För en villaägare som inte har kompost eller nära till en bondgård, vad rekommenderar du för gödsling och jordförbättring?#

Där måste jag nog i alla fall säga − anlägg en liten kompost, komposten är trädgårdens hjärta! Man kan också hämta gödsel hos bönder i säckar och sedan med fördel lagra den själv ett par år innan man använder den.

Men tillbaka till frågan! Har man nu inte en kompost, inte är intresserad av att skaffa en och kanske inte heller vill hålla på med olika typer av gödsel som benmjöl, blodmjöl, urin och så vidare, då finns det flera bra gödningsmedel för köksträdgården. Ett exempel är Natria Universalgödsel, som är ett 100 % ekologiskt och Kravmärkt gödsel. Det finns också bra flytande gödsel. Ett exempel är Biobact, en organisk växtnäring, speciellt anpassad till grönsaksodling och krukväxter och godkänd för ekologiska odlingar.

#Något annat tips för den som tycker att detta med jordförbättring och gödsling är knepigt och svårt?#

Egentligen är det inte så svårt, speciellt inte om man täckodlar, då sköter naturen det alldeles ypperligt själv. Täckodlar man behöver man inte gödsla så mycket, det är bara att se till att man lägger på ordentligt med organiskt material. Halm, gräsklipp, halvfärdig kompost, ogräs från när du rensar i trädgården (utan frön och besvärliga rötter) − allt kan man täckodla med.

Man kan med fördel också göra eget gödningste eller gödselvatten till trädgården och underhållsgödsla med under växtperioden. Ett exempel på gödningste är det man gör av Uppländsk vallört. Mer om det och andra gödningsteer har jag skrivit en hel del om i min bok Året i Köksträdgården.

Detta är Tyra

Jag heter Tyra Hallsénius Lindhe och kallar mig för inspiratör och kreatör. Nu är det inte det som det står på visitkortet direkt men det är det jag är.

Jag odlar i min köksträdgård ute i Vaxholm. Den är inte speciellt stor − ett par hundra kvadratmeter, ungefär som en ordinär kolonilott. Mitt i köksträdgården har jag mitt växthus som jag egenhändigt byggt för nu tio år sedan.

#Alla är välkomna!#

I min köksträdgård råder biologisk mångfald och alla är inbjudna. Där odlas grönsaker, örter, blommor och blader. Jag brukar lite på skämt kalla den för strikt vild!

2012 kom jag ut med boken Året i Köksträdgården − odlargädje månad för månad, där man får följa köksträdgården under ett helt år. Bloggat har jag gjort sedan 2006, bland annat i en blogg som heter KÖKSTRÄDGÅRDEN. Föreläser gör jag om konsten och glädjen att odla sin mat ”från trädgård till tallrik”. Med allt detta vill jag inspirera människor att börja odla och kanske framför allt det vi kan äta.

Nu i vår kommer jag ute i min trädgård i Vaxholm hålla odlingskurser om året i köksträdgården och med lite fördjupande teman som ”Jord och gödning”, ”Samplantering och täckodling” och ”Kompostering”.

Läs mer!

Läs mer om Tyras trädgård och om hennes kurser: KÖKSTRÄDGÅRDEN

Läs om täckodling på Odla.nu: Börja med täckodling

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB