I blåregnets månad
Av Sylvia Svensson
Blåregn är en mycket kraftigväxande klängväxt där den trivs. Den måste noggrant pinceras och beskäras under både sommar och vinter för att inte alldeles ta över och för att blomma bra, men det är den väl värd!
Två arter av blåregn
Hos oss odlas huvudsakligen två arter av blåregn, den japanska Wisteria floribunda och den kinesiska Wisteria sinensis. Blommorna hos båda arterna har en speciell doft. I gynnsamma lägen kan det sedan bli 5-10 centimeter långa fröbaljor som innehåller många giftiga, bruna, bönliknande frön.
#Japanskt blåregn#
Det japanska blåregnet är en vänsterslingrande, upp till 8 meter hög lian med rönnliknande, långa blad med 13-19 småblad. Blomklasarna kan vara 20-50 cm långa beroende på namnsort. Härdig t o m zon 3.
Det finns ett 15-tal namnsorter att köpa, olika nyanser av blått, lila, vit och rosa. De vanligaste japanska blåregnet i handeln är den vita sorten ’Alba’, den blåa ’Domino’ (syn. ’Issai’) och den rosa ’Rosea’. Det finns t o m dubbelblommande sorter som 'Violacea Plena'.
#Kinesiskt blåregn#
Det kinesiska blåregnet är något mindre härdig, t o m zon 2. Marken bör täckas över på vintern, exempelvis med torra löv och granris. Denna lian slingrar sig åt höger och har 9-13 småblad samt 25-30 cm långa blomklasar.
Några namnsorter av det kinesiska blåregnet kan påträffas i plantskolorna: vita ’Alba’, den ljus/mörkvioletta ’Amethyst’ och den blålila ’Prolific’.
Så trivs blåregn
Blåregn står gärna i neutral till svag sur, närings- och humusrik, djup jord. Platsen måste också vara väldränerad, då blåregn inte gillar stillastående vatten. Men vatten vill den ändå ha, mest på våren när den sätter igång att växa.
Växtplatsen bör vara varm, vindskyddad och solig samt ha något för lianen att klänga på.
Välj platsen noga, då de äldre plantorna är mycket svåra att plantera om p g a de djupa, kraftiga rötterna.
Läs mer: Beskärning av blåregn