Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur odlas en julstjärna

Det strålar en stjärna förunderligt skön...

Att odla en julstjärna är ett hantverk i sig. Omsorg, omvårdnad och tålamod är några ledord. Det gäller att göra alla moment i rätt tid, ge näring, ljus och bra med plats. Tiden är det som främst bestämmer en julstjärnas storlek. Färgen på julstjärnans blomma kan man se på vilken färg det är på stjälkarna.

Det är en speciell teknik att odla julstjärnor i Sverige med tanke på vårt dagsljus och korta dagar. I starten av odlingsprocessen är det bra ljus men i slutet blir det avtagande ljus. Vissa odlar med belysning vilket gör det något säkrare.

Från liten planta till vacker julstjärna i olika storlekar

  1. Moderplantorna kan komma från exempelvis Sverige, Kenya och Tyskland. Här beskärs topparna på de stora plantorna för att sättas ner i små jiffy-krukor där de får rota sig i ca 4 veckor.

  2. Odlaren gör upp ett odlingsschema och beställer småplantor av olika sorter från någon av länderna som har moderplantor. Odlingsschema innebär att julstjärnorna kan levereras vid olika tidpunkter under ett antal veckor, beroende på vilken storlek det skall bli på julstjärnan.

  1. Julstjärnorna anländer med lastbil till odlaren. Beroende på vad det skall bli för storlek eller modell planterar man ut dem i olika krukor. Om man ex. vill ha en grenad julstjärna toppar man den för att få ut ett antal grenar.

  2. De första tre veckorna vill julstjärnorna ha det varmt och fuktigt i en 24 gradig värme. Detta för att de skall acklimatisera sig och för en snabb etablering.

  3. Efter hand sänks temperaturen och hålls kring cirka 19 grader på natten. Det gäller att ha det relativt svalt för att styra tillväxten, ju svalare det är desto mer bromsar man tillväxten.

  4. Det är dock inte bara tiden som styr storleken, det är även ytan av plats. Avståndet mellan julstjärnorna på växthusborden förändras hela tiden. Det är viktigt att de inte står emot varandra med bladen eftersom de växer sämre och inte blir så "bulliga" som man vill ha dem.

  5. Julstjärnan har en "reaktionstid" på åtta-tolv veckor vilket innebär att odlaren måste räkna baklänges för att få fram vilken dag kortdagsperioden skall börja. Med andra ord för att få julstjärnan att "förstå" när den skall börja bilda blommor. Om julstjärnan skall vara klar ett par veckor innan advent, då de flesta julstjärnor börjar säljas, skall kortdagen börja omkring den 20 september. Då lägger odlaren plast över julstjärnorna för att få max 10 timmars dagsljus och temperaturen dras ner.

  6. Ett tecken på att julstjärnan har vuxit klart är när de gula knopparna i mitten av stjärnan "cyathierna" blommar.

  7. Odlaren kan själv se till att det verkligen blir fem blommor på en julstjärna om så är bestämt, genom att vika bort ev. blad som skymmer själva stjärnan. På så vis utvecklas alla blommor på en julstjärna lika. Utseendet beror mycket på hur stor omsorg och tanke man lägger ner. Varje julstjärna behöver en dos av detta, det kan ta sin tid om man exempelvis har 20.000 plantor...


    Julstjärneodlare

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB