Höstsysslor
Onsdagen den 6 oktober 1999
Vi har haft ett omväxlande höstväder på sistone. De första ordentliga frostnätterna har börjat komma, samtidigt som vi haft perioder med milt väder emellanåt.
Nattemperaturerna har egentligen inte varit så mycket lägre än tidigare frostnätter, men det har varit kallt längre. Jag har fått skrapa frosten av bilrutorna på morgonen ibland, och busktagetesen har blivit frostnupen. Allt annat verkar ha klarat sig i alla fall. Morotsblasten låg alldeles platt på marken här en morgon, men den reste sig när det började bli varmt igen. Har ni haft frost?
Trots att vi är inne i oktober redan verkar det som om morötter, kålrötter och palsternacka fortsätter att växa. Och broccolin fullkomligt dignar, vi äter och förväller så mycket vi hinner.
Till och med blomkål har vi fått. Den hade inte tillstymmelsen av huvud i början av september, men så en dag helt plötsligt tittade något vitt och krusigt fram bland bladen! Så vi låter de tåligare grönsakerna stå kvar så länge det går, vi har ändå fullt upp med att gräva de odlingsbäddar som vi skördat färdigt i.
Frosten är inte så ovälkommen trots allt, eftersom det är mycket lättare att gräva i vår leriga jord när den är lätt frusen. När frosten uteblir hittar jag hellre på något annat. Soliga dagar finns det mycket höststädning att göra utomhus. Varmbänkarna har lyfts in i garaget, där de ska torka litet innan jag oljar in dem inför vintern. Och sen finns det ju alltid en massa saker att plocka upp överallt - krukor, tomma jordsäckar, hinkar och redskap. Jag hoppas fortfarande att jag ska stöta på planteringsspaden som försvann i augusti, men chanserna är nog inte stora. Den har antagligen rymt, och sällat sig till flockarna av förvildade små handredskap som driver runt i skogarna här ikring...Regniga dagar har vi inte haft så många, men när de dyker upp finns det alltid något att göra inne. Våra misslyckade gullökar och rödlökar, som jag försökte odla från frö, blev inte större än spelkulor. Men det kändes förtretligt att bara kasta bort dem, så jag la in dem i stället. En enliters burk full blev det i alla fall, och det ser ganska trevligt ut med alla de olika sorternas lök. De vita "röd"betorna som jag lagt in ser också roliga ut, tycker jag. Svärmor har lagt in de polkagrisrandiga, de bleknar litet när man kokar dem men kan nog bli skoj de också!
Ja, oavsett vädret finns det alltid höstsysslor att ägna sig åt! Riktigt färdig blir man nog aldrig, utan vädret får styra. Blir det många frostnätter, får vi en stökig trädgård med välrävda odlingsbäddar. Blir det soligt och varmt får vi en prydlig trädgård, men grävningen får vänta till våren. Och regnar det får vi kylen full med inläggningar!
Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten
Blomkålshuvudet tittar fram.
Syltlök och inlagda vita betor.