Höstgentiana
Höstgentiana... en bit av himlen i rabatten!
Blomfärgen hos senhöstens blommare, Gentiana sino-ornata, höstgentiana, är verkligen intensiv, lysande blå!! Färgen har t.o.m. ett eget namn, gentianablå. Det finns dock en vit variant, Gentiana sino-ornata 'Alba', av den, men den ser man mera sällan i odling. Jag råkar ha ett av dessa sällsynta exemplar!
Höstgentianan blir 10-15 hög och har ljusgröna, smala, barrliknande blad.
I stjälkspetsarna kommer sedan de enstaka blommorna. Den gillar sur jord, varför den skall planteras i ren torv eller starkt torvblandad jord. Får ej kalkas!!
Den vill ha det väldränerat, så ett rejält lager grus under rabatten behövs, eller varför inte placera den i ett sluttande stenparti, bara man gör en jordblandning med mycket torv till den!
Placera den så att den får sol även på senhösten, blommorna vill nämligen bara öppna sig när solen skiner på dem!
Den kan förökas med frö om den hinner sätta några. Dessa skall sås omgående, de är färskgroende. Kan också delas på våren eller pröva på att rota några cm långa sticklingar i torv.Gentianor är värdefulla trädgårdsväxter och de har en lång blomningsperiod. Det finns flera arter i odling i Sverige.
När det gäller just höstgentiana, så börjar den blomma i slutet av september och håller på en bit in i november. På grund av sin sena blomning är det sällan möjligt att på friland odla den längre upp i landet än till zon 2-3, då frosten skadar blommorna innan den har blommat färdigt. Visst är den en liten tuffing och klarar en och annan frostknäpp, men blommorna kan ta stryk av frosten. Annars skulle den klara sig i nästan hela landet.
Men man kan ju alltid odla den i en vid kruka med torvjord mot en solig vägg. Krukan är ju lätt att ställa undan för frosten när termometern börjar falla! Skydda i så fall krukan inför vintern mot alltför mycket vinterfuktighet, svep in den i torra löv och granruskor eller annat isoleringsmaterial och ös på snö så att inte rötterna fryser, alternativt ta in krukan i ett kallväxthus, uterum e.d. med krukan väl insvept mot barfrost.