Höstastrar
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Aster amellus heter egentligen brittsommaraster. Den bildar 50-70 cm höga buskar med raka, håriga, rikt förgrenade stjälkar. Även de lansettlika bladen är håriga. De vackra strålblommorna är tämligen stora, upp till 6 cm i diameter och har en gul disk. Den trivs på lätt, näringsrik och väldränerad jord i full sol. Den är tämligen frisk och även en fin snittblomma. Zon 5.
Aster novi-belgii heter höstaster på svenska. Gruppen innehåller en senblommande Oktoberaster-grupp, förr kallad Aster dumosus, oktoberaster. Dessa är ofta lågvuxna sorter som säljs allmänt i kruka på hösten som "höstglädjeväxter". Men de är i själva verket perenner.
Höstaster är en 20-50 cm hög tuvbildande art. Den har ganska små blommor men i gengäld är de många på den rikt förgrenade plantan. Tyvärr angrips dessa plantor ofta av mjöldagg.
Härdig till zon 5, men på grund av den sena blomningen hos Oktoberaster-gruppen, september-oktober, hinner dessa inte alltid blomma i norr. Höstaster-gruppen innehåller sorter som blommar tidigare, här finns massor av namnsorter!
Aster novae-angliae heter luktaster på svenska. Dessa höga, 90-120 cm, jättar med kraftiga stjälkar har blad ändå upp till toppen. Vissa sorter får "fula fötter" av vissna blad längst ner, så det lönar sig att plantera dem bakom andra växter. De vackra strålblommor sitter i stort antal på toppen av varje stjälk och har en gul disk. Blommorna sluter sig på kvällen, annars är den en bra snittblomma. Blommar sent, september-oktober, så även om den är härdig i zon 6, så hinner den sällan blomma där.
Aster × frikartii, kokardaster, är en korsning mellan Aster amellus × thomsonii. Den liknar brittsommaraster men är kraftigare och med starkt förgrenade stjälkar och stora blommor, upp till 8 cm i diameter. Blommar i augusti-september och är en bra rabattväxt och snittblomma. Tyvärr är den mindre härdig, zon 3 kanske, den bör täckas inför vintern.
Ett sirligt sällskap till dessa höstastrar kan vara ljungaster, Aster ericoides. Den blommar också i augusti-september och bildar stora, luftiga buskar, ca. 40-60 cm höga. Bladen och stjälkarna är mycket tunna, grågröna och blommorna är små, cirka 1 cm i diameter. Men de är många, de glimmar som små stjärnor över denna ljuva lilla buske. Den säljs ofta som låga, blommande plantor i små krukor på sensommaren. Den behöver skyddas med lättare övertäckning på vintern, det gäller framförallt växter som är planterade i krukor och lådor. Zon 3 kanske på friland.
Det finns åtskilliga namnsorter i olika färger, både enkla och dubbla, av alla dessa arter. Särskilt den tyske plantskolemannen Karl Foerster har gjort mycket förädlingsarbete med höstastrar. Vi tittade på några yviga, vackra planteringar med olika höstastrar, dels i hans egen visningsträdgård intill plantskolan som dottern driver, dels i parkerna i Potsdam nära Berlin, där man i första hand hade använt hans namnsorter.
Mer att läsa om astrar:
Höstastrar - senhöstens glädjespridare
Här följer en bildkavalkad:
Aster amellus 'Blütendecke'
Aster amellus 'Glücksfund'
Aster amellus 'Mira'
Aster amellus 'Veilchenkönigin'
Aster ericoides 'Lovely'
Aster ericoides 'Schneegitter'
Aster ericoides 'Schneegitter', helbild
Aster novae-angliae 'Abendsonne'
Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke'
Aster novae-angliae 'Herbstschnee'
Aster novae-angliae 'Purple Dome'
Aster novae-angliae 'Rosa Sieger'
Aster novae-angliae 'Rubinschatz'
Aster novae-angliae 'Violetta' med Aster ericoides bakom
Aster novi-belgii 'Dauerblau'
Aster novi-belgii 'Nesthäkchen'
Aster novi-belgii 'Nesthäkchen'
Aster novi-belgii 'Porzellan'
Aster novi-belgii 'Rosenhügel'
Aster novi-belgii 'Rosenquartz'
Aster novi-belgii 'Rosenwitchel'
Aster novi-belgii 'White Ladies'
Aster x frikartii 'Mönch'
Aster novae-angliae 'Rosa Sieger'
Aster novi-belgii 'Rosenhügel'
Aster novae-angliae 'Purple Dome'