Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Höstastrar

Höstastrar - senhöstens glädjespridare

När nästan alla andra växterna har gett upp, lyser de där ännu, höstastrarna.

De är fina snittblommor som erbjuder vackra buketter långt in på hösten, kanske tillsammans med höstens vackra bär och kvistar.

Aster-släktet är ett stort släkte med över 500 arter, båda annueller, bienner och perenner.

De perenna arter och sorter som blommar på hösten brukar man kalla rätt och slätt höstastrar även om det rör sig om rätt många olika arter.

Aster amellus heter egentligen brittsommaraster. Den bildar buskiga, 50-70 cm höga plantor med håriga stjälkar och lansettlika blad. Trivs i något lättare jord än de övriga. Drabbas inte så lätt av sjukdomar heller.

Blommorna är tämligen stora, upp till 6 cm, och är vanligen enkla med gul disk i mitten och färgerna är blålila eller rosa. Flera namnsorter finns, varav 'King George' är extra storblommig och kanske den blåaste. Några andra: 'Lady Hindlip', 'Dwarf King', 'Sonia'. Zon 5.

Aster novae-angliae kallas luktaster och är en hög perenn, 90-200 cm beroende på sort. Blomningen är ibland så sen, september-november, att det inte lönar sig att odla den i de högre zonerna där den inte hinner blomma, även om den skulle klara zon 5-6.

Den har kraftiga, grova stjälkar med lansettlika blad ända upp. Det är här fenomenet med vissnande nedre blad ofta inträffar, så plantera den gärna bakom andra, yviga perenner.

Blommorna kan vara rosa, rödlila eller violetta med gul disk, blombladen är mycket smala i fler våningar. Namnsorter: 'Barr's Pink', Septemberrubin', 'Alma Pötschke', 'Rubinschatz'. Zon 5.

Aster x frikartii kallas kokardaster och är en korsning mellan Aster amellus och Aster thomsonii. Den liknar Aster amellus men är kraftigare och har starkt förgrenade stjälkar. Bladen är mörkgröna, ovala och blommorna är stora, upp till 8 cm i diam. Blommar tidigare, i augusti-september. Den är inte särskilt härdig och måste täckas över vintern. Zon 1-2. Namnsorter: 'Jungfrau', 'Mönch'.

Aster novi-belgii är den "riktiga" höstastern. Dessa är ståtliga perenner på 100 - 120 cm och med starkt förgrenade själkar med stora kvastar av blommor. Blommorna är ca. 3 cm breda och kan vara enkla eller fyllda. Själva arten odlas inte längre men det finns massor av namnsorter i olika färger: den djupvioletta, 80 cm höga 'Chequers', den röda, dubbla 90 cm höga 'Crimson Brocade', den 1 m höga halvdubbla, ljusröda 'Marie Ballard' och många flera.

Man har benämnt en senblommande grupp med lågvuxna sorter, 20-45 cm och med ett tuvbildande växtsätt, för oktoberaster. De blommar som namnet antyder, i oktober-november och hinner inte alltid blomma i de högre zonerna, där de visserligen vore härdiga. De hette förr Aster dumosus, men är numera förda under Aster novi-belgii.

Blommorna är små men talrika och de finns i många färger beroende på namnsort: rosa, lila, blåa, röda och vita. Blommorna är antingen enkla eller dubbla. Det är ofta sorter av denna aster man köper i krukor på hösten. Då är de är starkt retarderade för att förbli låga, men om man planterar en sådan i rabatten, kommer den nästa år som en normalhög perennväxt. Ibland kan dessa angripas av mjöldagg. Zon 5.
Några namnsorter: 'Lady in Blue', 'Jenny' och 'Alice Haslam'. Zon 5.

Aster sedifolius (syn. Aster acris) heter prickaster på svenska. Blommar i augusti-september och kan vara allt mellan 50-150 cm hög. Arten odlas inte, men det finns några namnsorter, t.ex. den 30-50 cm låga 'Nanus'. Blommorna sitter i jämna, täta kvastar. Rätt så härdig, zon 6.

Aster vimineus, slöjaster, blommar också från sensommaren och vidare. 'Lovely' är en sort som förekommer i handeln. Den har rosavita, små blommor och bildar en buskig planta på 100 cm. En långblommare!

De flesta av astrarna är typiska rabattväxter och trivs i kraftig, näringsrik jord som dessutom är porös, gärna innehåller lite sand och är kalkhaltig. Gödsla på våren, inte just innan blomningen, då det kan resultera i mycket blad och få blommor. Dela och plantera om vartannat eller vart tredje år för att undvika "skalliga" mittpartier. Sena sorter kan man pröva att vintertäcka så att de kommer igång tidigare och hinner blomma längre.

Många höstastrar har dock den nackdelen att de kan få mjöldagg eller rost på de nedre bladen och de ser tråkiga ut nertill, där bladen vissnar. Tyvärr är detta mycket vanligt men man kan försöka dölja eländet genom att plantera astrarna bakom andra växter med yvigt bladverk. Håll dock perennrabatten luftig, varva de höga växterna med låga för att släppa in luft mellan plantorna, så att de inte drabbas så hårt av mjöldagg. Gödsla växterna på våren, men ge inte för mycket kväve, däremot ganska mycket kalium. Vattna så att jorden är jämnfuktig men ej blöt, de får lättare mjöldagg om de står torra.

Det är ganska enkelt att föröka dessa astrar genom delning som enklast sker på våren. Många av dem lämnar också frön.



Aster amellus 'Veilchenkönigin'


Aster novae-angliae 'Rubinschatz'


Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötzschke'


Aster x frikartii 'Mönch'


Aster novi-belgii 'Jenny'


Aster novi-belgii 'Blandie'


Aster sedifolius 'Nanus', prickaster


Aster vimineus 'Lovely'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB