Het på chili!
Av Sylvia Svensson Varje vår sår jag massor av olika sorters chili, som jag sedan odlar i krukor och lådor på balkongen. En och annan planta försöker jag också övervintra. Sorten ’Variegata’ är tjusig som rumsväxt på fönsterbrädan, den har vackra, mörka stjälkar och vitbrokiga blad. Just nu håller den på att vakna till liv igen efter den stillsamma tillvaron under vinterns mörkaste månader. Några nya skott sticker fram även om jag ännu inte har bytt jord till den. Det får jag väl göra snart eftersom den tycks vilja växa redan nu. Jag plockar också bort fula blad och klipper lite vid behov.
Att lyckas med chili!
Jag startar inte för tidigt, då det dåliga ljuset i januari inte räcker för att man ska få fram låga, kraftiga plantor. Under sista halvan av februari brukar jag så och plantorna hinner ändå utvecklas bra! Jag använder färsk såjord och lite sand att täcka fröna med, vattnar igenom sådden och ställer in i inneväxthuset. Ett miniväxthus på fönsterbrädan med extraljus går också bra.
När plantorna är hanterbara skolar jag om dem i blomjord och egna krukor. De får fortsätta bo i inneväxthuset i det starka ljuset. Några veckor efter omskolningen är det dags att börja gödselvattna, först med en svag lösning med cirka halva rekommenderade mängden växtnäring, senare normalmängd.
#Vänj plantorna vid utelivet#
När våren kommer på allvar och nätterna inte längre riskerar bli så kalla börjar jag sakta avhärda plantorna för att kunna stå i uteväxthuset. Först några timmar under dagen när det är lagom varmt, täckta med vit plantskyddsväv, sedan allt längre tid tills plantorna kan vara kvar även på natten och inte längre behöver skyddsväv. När de är avhärdade planteras de i större krukor med kraftig jord som de sedan ska stå i hela sommaren. Efter några veckor med ny jord börjar jag återigen gödselvattna. De flesta sorterna kan stå ute i solen på balkong och altan när sommaren väl har kommit. Man får bara inte glömma bort att vattna!
Chili är ganska tålig mot kylan på hösten, när den väl har vant sig vid att stå ute i ur och skur. Men de slutar att producera frukter när temperaturen faller under ca 10 grader. De sorter som jag vill ta in för vintern börjar jag vänja för livet inomhus genom att ta in dem på natten och ställa ut igen på dagen under ca en vecka. När de väl har vant sig får de stanna inne i det ljusaste fönster jag har att erbjuda. Under den mörkaste delen av vintern mår de bra av en lysrörslampa ovanpå.
Fakta och kuriosa om chili
All chili härstammar ur så kallade birdspeppers från Sydamerika, d v s små vilda sorter som fåglarna äter.
Chilins styrka mäts med scovillegrader, Scoville heat units (SHU). De starkaste har över 1 miljoner scoville! Skulle du fått ett chilibett, alltså ha smakat på en för stark chili, finns det flera botemedel. Vatten eller öl är dock inte att rekommendera då capsaicin, ämnet i chilin som ger upphov till hettan, inte är vattenlösligt. Bättre är att dricka mjölk, äta yogurt, bröd eller ris, då dessa produkter kan lösa upp eller absorbera capsaicinet. Kroppen får med tiden en tolerans för het chili, så ju oftare man äter chili desto mer hetta tål man. Det mesta av styrkan sitter i skiljeväggen, placentan, inuti frukten. Fröna är i sig inte starka men de sitter ju på placentan så det påverkar förstås. Det är också stora skillnader mellan de olika chiliarterna och -sorterna.
#I korthet:#
- Chilin har en kärlutvidgande verkan, varför den används till salvor och liniment mot muskelvärk.
- Capsaicinet i chilin har både botande och förebyggande verkan mot öron- och nässjukdomar.
- Chilin sägs öka omsättningen efter måltiden med ca 25%.
- Chilin innehåller mer A-vitamin än någon annan nyttoväxt och mer än dubbelt så mycket C-vitamin som citrusfrukter.
- Säger någon att du ska ”dra dit peppern växer”, så kan du bege dig till staden Cayenne i Franska Guyana!
- Redan 1775 beskrevs chilipepparn i de svenska farmakopéerna och Linné upptäckte att malmöborna gjorde ”chilishots” så tidigt som 1750.
Tips: Massor med chilisorter finns bl.a. hos Örtagårdens Fröer, http://www.ortagarden.com/