Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hemträdgården 2

Kort och Gott från Hemträdgården 2-2005 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.

Dansk bok med eftersökt innehåll
Varför välja en dansk bok om träd och buskar när odlingsförhållandena är så olika mot större delen av Sverige? Det finns en god orsak, nämligen att växtbeskrivningarna i den här boken - utöver den vanliga informationen om höjd, läge m m - innehåller ett par tre rader om växtens rotsystem. Uppgifter om rötter finns så vitt jag vet inte i någon nyare svensk bok i ämnet, och är överhuvudtaget svårt att få fram. Därför är "Politikens bog om havens træer og buske" en stor tillgång. Men den har förstås mer än så att ge, även om man får ha klimatskillnaderna i åtanke.

De två inledande delarna handlar om val av träd och buskar (45 s) samt användning och skötsel (30 s). I del 1 finns lathundar med träd och buskar för olika lägen och förslag utifrån bladfärg, bark, blomning, form, fågelvänliga m m. Del 2 tar upp häckar, gränsen mot grannen, plantering, flyttning, beskärning, förökning, skadegörare. Uppslagsdelen är störst och presenterar lövträd och buskar, barrträd samt klätterväxter (150 s, ca 350 arter). Växternas namn i faktarutor och uppslagsdel är genomgående på både danska och latin.
Författare Lisbet Edinger Plum, Jane Schul. Politikens Forlag 2004.

Bokfloran på nätet
Bokfloran, det gröna antikvariatet, finns nu på nätet med alla böcker sökbara i en databas. Här finns tusentals titlar, såväl äldre som nyare. Beställ och köp önskad bok via nätet eller så kan du precis som tidigare besöka Bokfloran på Rörstrandsgatan 13 i Stockholm. Det är ett trevligt litet krypin som förutom böcker inom trädgård, botanik och natur tillhandahåller planscher, kort, almanackor, anteckningsböcker m.fl. trycksaker på det gröna temat.
www.bokfloran.se, tel 08-308084.

Sommarlukt som lockar

Luktärten är en favorit som står sig och i frökatalogerna finns många olika sorter att välja bland. Den engelska tidningen Gardening Which? har testat 20 färdiga blandningar (dec 2004). Gott betyg med avseende på bl a blomning och doft fick 'Celebration', 'Kings Special', 'Perfume Delight' (alla från www.kingsseeds.com) och 'Fragrantissima' (www.thompson-morgan.co.uk).

E-plantor visas på Alnarp
Äntligen har SLU i Alnarp (mellan Lund och Malmö) fått ett eget sortiment av E-plantor dvs svenska, kvalitetsmärkta och odlingsvärda träd, buskar och klätterväxter. Det har länge varit ett önskemål att göra en samlad plantering med alla E-plantor så att det lätt kan hittas av både studenter och besökare. Förra hösten kunde önskemålet förverkligas när en grupp blivande trädgårdsingenjörer genomförde planteringen i strålande höstväder. Riktigt hela sortimentet kom inte på plats men det finns utrymme för komplettering. Ordentlig växtinformation är viktig och varje växt skyltas med svenskt och vetenskapligt namn.

E-gruppen har bidragit med allt växtmaterial till planteringen. Se www.eplanta.com för information om E-systemet samt bilder och beskrivning av E-plantor.
Viola 22/04

Ettåriga favoriter
Blåmåra och gullskära, det låter som två vänliga kor. Men nu är det sommarblommor det rör sig om, två lättodlade som kan sås direkt eller förkultiveras i mitten av april, så det är inte för sent om du skulle få lust att pröva dem i år.

Blåmåra, Asperula orientalis, syns inte till så ofta i trädgårdar, men på Huseby Bruk i Småland kunde den beskådas 2004 där den tillsammans med opievallmo ramade in en av köksväxtbäddarna. Blåmåra, 30 cm hög, är en fin kantväxt med lavendelblå, smala rörformiga blommor och en krans av blad typisk för just måreväxterna. Den självsår sig, men ta vara på en del av fröet innan det ramlar ut från de gråluddiga fröställningarna och så den på andra ställen också. Blåmåra har en mycket svag fin doft. Placera en kruka i växthuset så förstärks den, skriver danska tidningen Haven. (Frö mindre vanligt, men finns hos Nelsons, Lindbloms, Impecta).

Gullskära, Cosmos sulphureus, är 50-60 cm hög och flammar i den varma färgskalan. Blommorna är mycket mindre jämfört med släktingen rosenskära och inte heller så eleganta, rena och prydliga. Snarare är gullskärans blommor lite ostyriga, men de svävar fint, skiftande i olika nyanser av gulorange, ovan andra blommor i rabatten eller krukan. Det går bra att samla eget frö även av gullskäran, i alla fall av den rena arten.
(Frö hos de flesta fröfirmor).

Se hit - nytt från SLU
Sex nya Fakta Trädgård-Fritid från Sveriges lantbruksuniversitet finns att ta del av. Tre av dem handlar om prydnadsväxter på olika sätt. Det är "Solitärer för den lilla täppan" (nr 102) som beskriver sex buskar med särskilt framträdande karaktärer, "Perenner - möjligheternas växter" (103) om perenner som byggstenar och "Växter för graven" (105). Två Fakta handlar om djur: "Spindlar - viktiga nyttodjur i trädgården" (nr 104 med härliga närbilder på olika spindlar!) och "Trädgårdshöns i flyttbara småhus" (106) om småskalig hönsskötsel och beskrivning av mobilt hönshus. Fakta nr 101 "Antioxidanter i frukter, bär och grönsaker" handlar om antioxidanter som skydd mot skadliga syreradikaler.
Fakta Trädgård-Fritid är 4-sidiga faktablad, beställ från SLU Ultuna, tel 018-67 11 00 eller besök www.slu.se, välj forskning och sedan trädgård.


Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB