Hemträdgården 1
Kort och Gott från Hemträdgården 1-2006 av Eva Wirén, trädgårdsrådgivare.
Trädgårdsprogram i radio och TV viktiga för trädgårdsintresset
Trädgårdsdags och Gröna Rum har upphört. I ett brev till Sveriges Radio och Sveriges Television framhåller därför FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation, betydelsen av ambitiösa och kunskapsförmedlande programserier av den typ de nämnda programmen har representerat. Bra sändningstider är också viktigt.
Radions Odla med P1 kommer att ha 26 program i år med start 3 april. Måndagar kl 10.03 kan du lyssna på Maj-Lis Petterssons goda råd. Hon och programledarna Annika Hellbom/Lena Redin kommer att resa runt till olika trädgårdar, både privata och besöksträdgårdar, samt ha telefonväkteri där lyssnarna får ringa och ställa frågor.
SVT Malmö ska fortsätta producera trädgårdsprogram med start i vår. Det blir en serie där vi får följa flera trädgårdsägare med olika problem i sina trädgårdar och hur de får hjälp med detta. Programledare och sändningstider är i skrivande stund inte fastslagna. Gunnel Carlsson återkommer under hösten med en egen serie program där hon besöker olika trädgårdar.
Perennodlarnas val - kransveronika
För tionde året i rad har Sveriges perennodlare utsett Årets Perenn som ska vara en frisk, härdig, vacker och lättskött växt. Valet föll i år på kransveronika Veronicastrum virginicum. Det är en hög, sensommarblommande perenn med slanka ax i vitt, rosa eller violett, och med stor dragningskraft på fjärilar. Kransveronikan trivs i sol eller halvskugga i fukthållande, näringsrik jord.
www.perennagruppen.com
Exotiska kruklökar för terrass och balkong
Terrazza är Bröderna Nelsons nya sortiment med ovanliga lökar för den som söker det lilla extra. Dessa exotiska lökar ska odlas i kruka och trivs på fönsterbrädan eller utomhus i varmt läge, t.ex. terrass och balkong. Amasonlilja, rosenblund, jungfrusko, klänglilja och papegojhyacint är några av de 24 sorterna som är hämtade från flera håll i världen, bl.a. Afrika och Sydamerika. Lökarna säljs i plasttuber med bild på växten, planterings- och odlingsanvisning.
Bli floraväktare
Mosippa, norna, fältgentiana, skogsfru, cypresslummer och hårginst är exempel på hotade växter i vår natur. Kartläggning av hotade växter är en viktig del för att bevara vår floras mångfald, och Floraväktarna - ett ideellt nätverk av naturintresserade personer - är en hjälp i detta arbete. Varje år besöker floraväktare tusentals växtplatser runt om i landet, räknar blommande plantor m m och rapporterar via en regional projektledare till ArtDatabanken. Alla växtintresserade kan bli floraväktare, och fler behövs.
Är du intresserad av att vaka över en eller flera arter i din hemtrakt, eller bara vill veta mer, kontakta Margareta Edqvist, Nässjö, margareta.edqvist@telia.com.
Fotograf Margareta Edqvist, Nässjö
Husholk fint härbärge
Multiholken från Wildlife Garden är en ny serie roliga holkar för trädgården. De är utformade som miniatyrer av typiska svenska hus och finns i olika färgvarianter - Sjöboden, Torpet, Funkis, ja till och med en omålad variant som kan målas efter eget önskemål. Holken fungerar som fågelbord på vintern och holk på våren. Är det fjärilar man vill gynna väljer man fjärilsholken, en liten boning utformad i samma stil som Multiholken men specialanpassad för övervintrande fjärilar.
Båda holkarna är tillverkade i lärkträ, pris ca 395 kr, säljs via www.wildlifegarden.se, tel 0431-768 00, Multiholken finns även hos Granngården (298 kr).
Luftrenare
Inomhusväxter är inte bara dekorativa - de kan också rena luften genom att avlägsna hälsovådliga ämnen bl.a. formaldehyd och bensen. Större krukväxter avger vattenånga vilket gör inneluften mindre torr och mer angenäm att vistas i. Några växter som visat sig effektiva som luftrenare är ampellilja, gullranka, gerbera, krysantemum, strandkastanj, klätterkalla, murgröna, benjaminfikus, rumsgran, aralia, kungscissus.
Universitetsutbildning för trädgård och hälsa
Äntligen finns en ettårig universitetsutbildning för den som är intresserad av sambandet trädgård, natur och hälsa. Utbildningen ges vid SLU i Alnarp, i samarbete med Lunds Universitet. Programmet baseras på forskning världen över och behandlar frågeställningar om hur den gröna miljön påverkar människokroppen samt krav på trädgårdars utformning utifrån olika behov. Det riktar sig till sökande med "grön" bakgrund men även sådana från det medicinska området, från arkitektur, planering och beteendevetenskap.
Natur, hälsa och trädgård, studiestart 28/8 2006, anmälan senast 15/4 2006. För tillträde krävs examen om minst 120 poäng. Mer information www.slu.se, utbildning.
Sveriges "matavtryck"
Över 95% av den mat vi konsumerar globalt kommer från jordbruksarealer (mark för odling och bete), resten från hav eller jakt. Den odlingsbara arealen är en begränsad resurs och med en ökande befolkning blir denna yta per person mindre för varje år. En stor del av den mat vi äter i Sverige produceras på mark utanför vårt lands gränser och våra konsumtionsmönster påverkar mark, ekosystem och människor i andra länder. Ett sätt att mäta denna påverkan är att beräkna ett "matavtryck", dvs. den areal vi gör anspråk på för den mat vi konsumerar. Matavtrycket för en svensk är ca 4000 m2 jordbruksmark/år. Det är nästan dubbelt så mycket som världsmedborgarens 2300 m2/person och år.
Susanne Johansson, agronomie doktor med specialintresse för matens påverkan på miljön, fanns på plats och berättade i Ultuna Kunskapsträdgård i höstas. En liten demonstrationsodling representerade svenskarnas matavtryck och visade vilka ytor som krävs för att producera den mat vi äter: animalieprodukter kräver mycket mark, hela 74% av det totala matavtrycket, grönsaker och frukt 2% vardera, spannmål till bröd, pasta m m 8%, oljeväxter till olja, margarin 6%, stimulantia (kaffe, te, choklad) 5%, övrigt 3%. Jordens arealer räcker inte till om alla skulle äta som vi gör i Sverige.
Luden och grå trivs med sol
Ofta signalerar en växts yttre karaktärer, framför allt bladens utseende, var den vill växa. Lär man sig känna igen dessa karaktärer är det lättare att placera rätt växt på rätt plats. Typiska kännetecken för växter som trivs i t.ex. torra och soliga miljöer är blad som är små, smala, hårda, grå/silverfärgade eller suckulenta. Denna form och eventuella behåring är en anpassning för att minimera vattenförluster genom avdunstning i extrema miljöer. Tänk på hur lammöron, fetknopp, taklök, timjan, mossflox, blåsvingel, lavendel m.fl. ser ut! Alla vill de växa i soligt och väldränerat läge.
Fakta Trädgård - Fritid nr 110, "Perenner för de soliga och torra växtplatserna" beskriver de torkälskande växternas utseende och krav, hur man kan använda dem för spännande kompositioner och hur man skapar rätt växtbetingelser. En bilaga med tabell beskriver 60 perenner med ett flertal sorter lämpliga för detta läge.
Beställ från SLU 018-67 11 00 eller www.slu.se, välj forskning, sedan trädgård.
![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fsippa.jpg)
![](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fluden.jpg)