Harlekinnyckelpiga
Av Sylvia Svensson Användandet av Harlekinnyckelpigan har dock fått oönskade effekter, då den med sitt aggressiva beteende och sin anpassningsbarhet snabbt etablerar sig i den naturliga faunan och hotar andra arter. Den är mycket glupsk och klarar sig bra i skiftande livsmiljöer.
Harlekinnyckelpigan började säljas i Europa i mitten av 90-talet och redan 2001 upptäcktes de första acklimatiserade exemplaren i Belgien. Sedan har andra länder drabbats i rask följd, man har hittills hittat den i Malmö 2007!
I ett radioprogram nyligen berättade man att man i Norge och Danmark är mycket oroade för Harlekinnyckelpigans framfart, där påträffades den redan 2006. Den ju är en nykomling i den europeiska faunan och klassas som invaderande främmande art på grund av att den konkurrerar ut inhemska arter.
I Nordamerika, där Harlekinnyckelpiga har funnits i vilt tillstånd sedan slutet på 80-talet, känner man de negativa konsekvenserna bättre. På sina håll har den tagit över och blivit den dominerande nyckelpigearten. Man betraktar den som en skadeinsekt eftersom den på hösten i stora svärmar söker sig in i bostadshus.
Harlekinnyckelpigan kan vara svår att känna igen på grund av dess många olika färgkombinationer. Vanligen har den 0-19 svarta prickar på orange eller röd botten eller 2-4 orange eller röda fläckar på svart botten, men det finns fler varianter.
Även halssköldens teckning varierar. Det kan vara ett svart mönster på ljus botten som liknar en kattass, ett M (eller W). Formen är något rundare än hos andra arter.
Harlekinnyckelpigan kan bli upp till 8 mm lång, och är därmed störst, vid sidan av vår inhemska 7-prickiga nyckelpiga, Coccinella septempunctata.
Larven känns igen lättare, särskilt i sina sista utvecklingsstadier. Kroppen är nästan svart täckt med mjuka taggar. Den har två parallella band på kroppen där segment 1-5 är orangefärgade. Mellan dessa band har segment 4-5 vardera två ljusare orangefärgade taggar. OBS att larven hos Harmonia quadripunctata är mycket lik, men skiljer sig så att den inte har orange färg på kroppens femte segment.
Harlekinnyckelpigan går i dvala på den kallaste delen av året, men vaknar upp igen när temperaturen stiger högre än 10°C.
Liksom många andra nyckelpigor kan harlekinnyckelpigan utsöndra isopropylmetoxypyrazin som ett försvarsmedel och giftig. Den hör till de nyckelpigor som producerar störst mängd av detta ämne.
Källa: Wikipedia