Härdiga träd i zon 6
Text från Trädgård Norr nr 1/2010. www.tradgardnorr.se.
Text Barbro Hagman Foto Marie Olausson, Trädgård norr och Barbro Hagman
I en trädgård är det vanligtvis flera olika zoner. Man kan få en bättre zon genom att till exempel plantera i upphöjda bäddar och genom att se till att ha väldränerad jord. Mången växt har dött av för mycket vinterfukt, det är få växter som trivs med att ha det konstant blött om fötterna. Vid plantering av träd och buskar är det bra att lägga grus i botten av gropen som dränering. Det är också bra att minska djupet på gropen och bygga uppåt istället, gräv minst 40 cm djupt och bygg på ca 10 cm ovan markytan.
Många favoriter
Min plantskola och trädgård ligger två mil nordväst om Piteå, i zon 5 på gränsen till zon 6. Många är mina favoriter!
Betula pubescens ´Rubra´, finsk rödbjörk, är vacker med sina röda blad och får så småningom vit stam som är mycket effektfullt till de röda bladen. Sorbus aucuparia ´Fastigiata´, pelarrönn, har ett smalt växtsätt och är både vacker och tålig. Även sötrönn, Sorbus ´Dessertnaja´, med sina relativt goda röda bär passar utmärkt här. Sorbus ´Burka´, är en läcker korsning mellan aronia och rönn som har vinröda ätliga bär.
Den mycket populära Sorbus koehneana, pärlrönn, har vita bär som ratas av fåglarna. Rönnar blir mer och mer populära, de har vackra blad och bär, är lättskötta och härdiga. De passar i både stor och liten trädgård.
Ett måste för växtjägaren är knölal, Alnus incana gibberosa. Detta udda träd får knölar ända ut på grenarna när det blir äldre. Det är relativt snabbväxande.
Även i trädgårdsbranschen växlar modet
Pelarasp, Populus tremula ´Erecta´, är åter i ropet. Jag planterade en för några år sedan, i en sluttning, lite väl torrt. Den växte inte på ett par år så jag funderade på att flytta den. Nu har den vuxit sig hög och grann. En regnig höst ger enorma blad högst upp. En annan intressant poppel är hängpoppel, Populus ´Woobstii´, som växer likt vårtbjörk med hängande grenar. Även den är mycket härdig.
Björkar är ståtliga träd och passar fint i detta nordliga landskap. Betula ermanii, kamtjatkabjörk, får gräddrosa bark som vuxen. Den är mycket tålig och har hos mig övervintrat i sin plastkruka ute i flera år. Liksom pelarbjörk, Betula pubescens columnaris som växer likt pelarasp.
Skogslind, Tilia cordata, är inte så vanligt här. Den har vackra blad, kan bli mycket gammal och är tämligen anspråkslös och lättskött.
Tåliga prydnadsträd
Prydnadsäppelträd med röda blad finns i flera varianter som fungerar i zon 6. Malus ´Rubin´ har röda blad och blommor, det är ett lite mindre träd, lämpligt till den lilla trädgården. Malus ´Marjatta´ har också röda blad och blommor. Det finns naturligtvis även grönbladiga prydnadsäppelträd med vita blommor.
Syringa josikaea ´Holger´, är fin som stamträd med vita lätt doftande blommor. Syringa meyeri ´Palibin´, dvärgsyren, är ett litet träd med rund krona och vackra rödlila blommor som är fin i rabatten.