Guide till din gräsmatta
_Informationen till guiden kommer från Jankov Månsson, gräsmatteexpert.
Gräsmattans funktion
Den första frågan att ställa dig när du ska köpa fröer till gräsmatta är: Vad ska jag ha gräsmattan till? Ska det vara en paradgräsmatta vars främsta syfte är att se fin ut, eller ska det vara en bruksgräsmatta där familjen och husdjur ska kunna leka och springa.
#Paradgräsmatta
Sorter som Royal och Extra Green är optimala för paradgräsmattan. Gräsblandningen har tunnare och finare strån, är långsamväxande och har möjlighet att växa tätt. Att den är långsamväxande innebär såklart att man inte behöver klippa den så ofta, men gör även att den tar längre tid på sig att etablera sig. Den kostar lite mer, vilket dock ofta är försumbart i sammanhanget.
#Bruksgräsmatta#
Villa Classic är det typiska bruksgräset. Grässtråna är lite grövre, bredare och längre och gror snabbt. Karaktäristiskt för bruksgräsmattan är att den har bättre reparationsförmåga än de tunnare grässorterna – den hämtar sig lättare och snabbare efter slitage.
Gräsfrön – en blandning av fröer
När du köper gräsfrön är det i stort sett alltid en blandning av olika sorter. Genom att kombinera fröer med olika goda egenskaper blir gräsblandningen mer komplett. Basen i en gräsblandning består av några sorters fröer som dels ger ett gräs som skjuter utlöpare, en viktig egenskap för att gräset ska vara självläkande, dels ger ett tuvbildande gräs. Dessa två egenskaper gör att gräset kan återhämta sig från det naturliga slitaget det kommer utsättas för. Gräsfrö som ger utlöpare är utmärkta till slänter eftersom de binder jorden bättre.
Att välja gräsfrön
Det är viktigt att välja rätt sorts gräsfröer till din gräsmatta. Följande olika sorter brukar finnas i handeln:
Extra Green: Har finare strån, är långsamtväxande och blir tätare. Det kostar lite mer än övriga men detta är försumbart räknat per kvadratmeter. Villa Classic: Stråna är lite grövre, bredare och längre. Fröerna gror snabbt och gräsmattan behöver klippas lite oftare. Gräsmattan blir mer slitstark och klarar lek och spring. Är billigare i inköp. Fritidshus: Ger en gräsmatta med låga näringskrav och hög torktolerans som klarar skuggiga lägen relativt bra. Växer ganska litet på höjden och ger färre klippningar. Som oklippt får den ett naturlikt utseende som blir vacker som äng om den kompletteras med Weibulls blomsterängsblandning. Golf Green: Ett gräs för den som vill ha en riktig paradgräsmatta. En sådan kräver speciell skötsel för att hålla sig fin. Renovera: De finns speciellt reparationsgräs, t.ex. engelskt rajgräs. Det är inte så härdigt, men fungerar som ett plåster på skadade områden. Den stora fördelen är att det är väldigt snabbgroende. Norr: Alla sorter från de svenska tillverkarna klarar norrländskt klimat. De varianter som heter Norr är ytterligare anpassade till detta, fungerar där det är extremt kallt Skugga: Innehåller grässorter som klarar skuggigare läge, dock ej hel skugga. Inget gräs fungerar i djup skugga, då får man välja andra marktäckare.
Att tänka på vid sådd av gräsmattan
Mängd gräsfrön: En vanlig fråga vid anläggning av gräsmatta är om rekommendationerna för mängd frön som står på förpackningen stämmer. Svaret är att det stämmer men många väljer att köpa lite extra för att ha spillmån. Jordmån: Gräsblandningar som är gjorda för hemmabruk kräver inte en specifik jordmån utan fungerar bra i olika trädgårdsjordar. Gödning: Grundgödsling med fosfor och kalium (PK) är viktig, medan gödsling med kväve (N) kan vänta tills gräset har grott och börjat växa ordentligt. Kväve rinner snabbt neråt i marken och försvinner om det inte finns några rötter som kan suga upp det. Läge: En gräsmatta gör sig så klart bäst i soligt läge. Om en del av gräsmattan kommer hamna i halvskugga bör du välja en variant av fröer anpassade för skugga. Det är viktigt att notera att bara för att varianterna heter Skugga så klarare de inte djup skugga, i sådant läge bör du välja en annan marktäckare är gräs. Skötselnivå och hur snabbt gräsmattan ska bli färdig: Se Gräsmattans funktion ovan.
Att så en gräsmatta
Den utrustning som behövs är såmaskin och gallervält. 1. Grundgödsla allra först med PK-gödsel, dvs fosfor och kalium, och kalka om jorden är sur. Mylla ner gödseln och räkna med ca 10 kg till 100 kvm. 2. Räfsa jorden för att få bort kvistar och stenar och för att skapa en jämn yta. 3. Kör med gallervält med belastning på för att pressa till jorden. 4. Kör med såmaskin. Kör både kors och tvärs för att fröerna ska spridas jämnt. Fråga gräsförsäljaren om inställning på såmaskinen. 5. Kör med gallervälten igen. Alternativt drar man lätt med en kratta. Färdigt!
#Tänk på!#
Om du sår på hösten kan gräset se tunt ut. Det beror på att vissa sorters fröer i blandningen gror först till våren.
Det är ytterst sällan gräset är defekt, utan ha tålamod till våren så kommer gräset igång att växa. Om du tycker att gräset växer ojämnt, kan det bero på att gräsmattan har fuktiga svackor där gräset gror snabbare. Även detta jämnar ut sig med tiden.
Behöver Du vattna så tänk på att Du ska vattna ofta och lite till en början för att gräsfröna ska få optimala groningsförhållanden. När gräset börjar grönska kan Du om så behövs övergå till att vattna mera och med längre mellanrum eftersom gräsrötterna nu ska sträcka sig nedåt i jorden.
Lycka till med din gräsmatta!