Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Grönt och skönt på fönsterbrädan

Satsa på grönt och skönt i fönstret. Tillbaks efter sommarens äventyr behöver vi göra det trevligt för oss inomhus. Vi tipsar här om fyra favoriter som alla klarar med bravur!

Från Blomsterfrämjandet

#Blomsterfrämjandets fyra favoriter#

  1. Caryota mitis, fiskstjärtspalm.
  2. Chlorophytum comosum, ampellilja, både med raka och med skruvade blad.
  3. Philodendron hederaceum, klätterkalla.
  4. Ficus elastica, fönsterfikus.

Alla fyra favoriterna är växter som de allra flesta klarar av och är därför värda ett inköp. Växterna kan utgöra en bra och grön bas som sedan kan kompletteras med blommande krukväxter.

När sommaren går mot sin slut och hösten knackar på dörren drar vi oss gärna inomhus och kurar skymning. Bakom oss ligger fantastiska dagar med utomhusaktivitet i trädgård och natur men nu når vi en annan dimension.

Kvällarna är inte lika inbjudande långa och ljusa utan istället tänder vi levande ljus och gör det hemtrevligt och ombonat inne i våra bostäder. Vid denna tid brukar det samtidigt ha blivit dags för en uppfräschning och då passar nya växter alldeles utmärkt.

Växtvalet faller lätt på de gröna växterna när vi vill göra det höstmysigt. Bland de gröna växterna finns det många som är lättskötta och lättplacerad, vi ger här några exempel.

Med palmer kan man lätt skapa känslan av en exotisk miljö. En lättskött palm är tuvad fiskstjärtspalm, Caryota mitis. Som det svenska namnet avslöjar påminner faktiskt bladen om fiskstjärtar. Bladen är mörkt gröna och fasta.

Tuvad fiskstjärtspalm trivs på ljusa växtplatser men vill inte ha stark sol. Ett öst- eller västfönster blir bra.

Skötselmässigt mår tuvad fiskstjärtspalm bra av att jorden får torka upp lätt mellan givorna. När man sedan vattnar är det viktigt att hela jordklumpen blir genomvattnad. Tillsätt svag dos näring i vattnet en gång per vecka från april till oktober. Vid omplantering, som lämpligen sker på våren, används en krukväxtjord av bra kvalité.

Att hänga upp amplar i fönstren alternativt placera växter i höga krukor kräver växter med speciellt hängande växtsätt. Ampellilja, Chlorophytum comosum, har långa, smala blad och bildar småplantor på utlöpare som hänger ner vackert. Finns sorter med helgröna blad men vanligast är sorterna med vitrandiga blad.

En av sorterna med vitrandiga blad heter 'Bonnie' och har lätt skruvade blad och stjälkar som ger den ett säreget utseende. Placera helst ampelliljan ljust, men den klarar även av att stå i ett mer halvskuggigt läge. Ampelliljan vill ha en jämn och riklig vattning. Genom att tillsätta näring i vattnet från april till oktober håller växten sig fräsch och frodig.

Till amplar eller höga ytterkrukor passar även klätterkalla, Philodendron hederaceum, bra. De gröna, lätt hjärtformade bladen sitter på långa rankor som vackert hänger ner.

Klätterkalla trivs i både ljus och skugga och kan stå både varmt och lite svalare, 16-18°C. Kräver mycket vatten på sommaren, då det är varmt och betydligt mindre på vintern, speciellt om den är svalt placerad. Tillsätt näring i vattnet en gång per vecka från april till oktober. Unga exemplar kan behöva omplanteras och få större kruka varje år på grund av den kraftiga tillväxten. Klätterkallan kan även spaljeras eller så kan man låta den klättra runt en mossklädd stock eller liknande.

En annan tålig och lättskött grön växt är fönsterfikusen, Ficus elastica. Här är bladen stora, brett elliptiska och nästan lite läderartade.

Trots sitt svenska namn kan fönsterfikus stå en bit in i rummet eftersom den inte är så fodrande på ljus. Under vinterperioden kan det hända man får flytta fram den i mer ljus annars kan bladen ramla av. Vid vattningen av en fönsterfikus är det bäst att vattna rikligt så att jorden blir genomvattnad och sedan ska jordklumpen torka upp lätt tills nästa gång. Tillsätt svag dos näring i vattnet en gång per vecka från april till oktober. Eftersom bladen är lite större kan det bli aktuellt att torka av damm och smuts med en mjuk, lätt fuktad trasa för att plantan ska hållas fräsch.

Med dessa fyra alternativen finns det något för alla och fönsterkarmarna kan därför få prunka när vi går hösten till mötes.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB