Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Grönsaksland med historiska rötter

Grönsakslandet är kommet till heders igen! Efter att ha fört ett stilla liv några årtionden har intresset för grönsaker vaknat på allvar igen, och gärna då för gamla, vackra sorter. Både Sofiero och Fredriksdal i Helsingborg har satsat på varsitt historiska grönsaksland.

Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson


Fredriksdal kan man hitta gamla, vackra och roliga grönsaker från mitten av 1800-talet och känna doften av alla kryddorna i den svenska herrgårdens renässansinspirerade köksträdgård.

Man har fördjupat sig i de gamla anteckningarna och handböckerna som finns kvar från 17- och 18-hundratalet och försökt hitta frön till dessa gamla sorter. Det har varit ett mödosamt arbete, nästan ett detektivjobb ibland, bl.a. att hitta personer som genom åren odlat och tagit tillvara frön efter dessa ursprungliga grönsaker.

Men man har lyckats genom idogt arbete och envishet och nu kan man presentera en hel krydd- och grönsaksträdgård med många spännande sorter! Vad sägs om lilablommande störbönor, gula och vita morötter, istappsrädisor, persiljerot, gula rödbetor, rödblommiga ärter, blåkål och mycket annat för oss "nytt" och spännande. För att inte tala om stora sängar av pampiga herrgårdskronärtskockor och sparris och hela fält av bifoderväxter, såsom blåa honungsfacelior och solgula ringblommor!

Själva grönsakslanden har man också gjort efter gamla mallar: man har först delat in landet i kvadrater vilka i sin tur är uppdelade i sängar som är två alnar, 1,20 m, breda. Det gamla måttet aln lever kvar än idag, eftersom det är ett praktiskt mått för just grönsakssängar: man når över hela sängen utan att behöva trampa i den.

Man har också tagit hjälp av djur i grönsaksodlingen: gamla lantraser av höns producerar gödsel, liksom ett par gäng glada Linderödsgrisar. Grisarna har först fungerat som jordfräsar genom att böka, äta upp ogräs och så förstås genom att producera gödsel.

Sofiero har man byggt upp Oscar II:s köksträdgård. Där förenas det nyttiga med det vackra efter den viktorianska trädgårdens läror. Den karaktäriseras av kunskap, mångfald och skönhet.

Man kan hitta den gamla, underbart doftande luktärten 'Matucana' spaljerad mitt i ett land med spikraka rader av grönsaker. De några dm låga, hårt klippta äpplena växer spaljerade längst grönsakslandets murar eller så klättrar frukten i gjutjärnsvalv i grönsakslandet.

I Lustträdgården finns till och med ett äpple spaljerad i form av en boll!

Grönsakssängarna är upphöjda med hjälp av låga stenmurar eller halvmeterhöga "trälådor" så att jorden blir varmare och det är lättare att sköta dem och inte minst att titta på dem. För det är vackert, inte bara läckert!

I samband med dessa land finns även en Lustträdgård eller i år Nejlikegård, där man har fyllt de låga, renässansinspirerade "buxbomsbroderierna" med olika sorter av sommarnejlikor, Dianthus chinensis. Dessa blommor är både vackra, väldoftande och dessutom ätliga!

Ätliga blommor har även krassen, som man har planterat utmed en lång grusgång som en "Målarens palett". Där finns både buskiga och klättrande sorter, de senare spaljerade på pyramider gjorda av pil. Mycket läckert och färgglatt!

Sofieros kockar skördar landen under sommaren och visar upp sin matlagningskonst vid flera tillfällen med grönsakerna som råvara. De kommer under augusti även att anordna uppvisningar såsom Gastronomia i det fria och Den stora trädgårdsfesten, 29-31 augusti, som kommer att vara årets största evenemang på Sofiero.



Bladlök från Kaukasien


Kronärtskocka 'Skånsk Herrgård'


Bifoder ringblommefält


Luktärten 'Matucana'

Spaljerat äpple

Bollspaljerat fruktträd


Nejlikegård

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB