Grönsaker för kruka och pallkrage
Text och bild: Anna Theorin
Vikten av rätt jord
Det absolut viktigaste när man odlar grönsaker, oavsett om det gäller kruka eller land, är jorden. Jorden ska vara av bra kvalité och det är extra viktigt då du odlar i behållare eftersom växten har begränsat med jord. Använd en bra gödslad jord i krukorna eller pallkragen. Häll lecakulor i botten på krukorna och använd krukor med avrinningshål. Vattnet får inte stanna kvar i krukan. Om du odlar i pallkrage finns det två alternativ. Om pallkragen ska stå på gräsmattan kan du täcka marken med ett tjockt lager tidningspapper, använd inte magasintidningar, utan vanligt tidningspapper. Om den ska stå på en altan, eller bakong kan du spänna fast ett finmaskigt nät under eller en markduk och sen hälla i lecakulor.
Egenodlad plocksallat!
Gödsling
Man måste gödsla plantor som bor i kruka eller pallkrage oftare än om man har ett grönsaksland. Tänk såhär, om växten är snabbväxande så behövs det mer näring, en kruka med en busktomat behöver mer näring än en kruka med timjan, detta pågrund av att timjan har mindre bladmassa och växer långsammare. Det finns en hel del olika gödselmedel på marknaden och man får prova sig fram vilket som passar bäst. Symptomen på för lite gödsel brukar vara gulnande blad och symptomen på för mycket gödsel är enorma blad som är för gröna.
Sorter
Jag har valt mina favoritsorter som jag själv odlar, chili och tomat är inte med, då de kräver lite mer och har fått egna artiklar. Hur man sår chili hittar ni här. Tänk på att vissa grönsaker kräver att man förodlar dem i tid inomhus. Alla sorter har olika såanvisningar men det är vissa saker som gäller för all förodling.
- Använd såjord när du frösår
- Så i ett drivhus/roottrainer mm för lättare groning.
- Ha extrabelsyning på minst 10 h per dag om det är frön som ska sås tidigt.
- Plantera om dem successivt i större krukor och då används gödslad jord.
- Avhärda nogrant när värmen kommer.
Bondböna- Sås tidigast av alla utomhus, gror redan vid en jordtemperatur på 8-10 grader. Måste ha stöd att klättra på, och sås med ett plantavstånd på 10-15 cm. Den röda sorten "Red Epicure" är lite roligare än vanliga vita.
Blomkål - Ekologisk- En läcker sort av blomkål som kräver förodling. Sås inomhus i Mars-April och ställs svalare och ljusare efter groning. Håll ett plantavstånd på 40-45 cm när du utplanterar dem.
Grönkål "Nero di Toscana"- Grönkål kan stå i halvskugga och du kan skörda den långt efter att frosten kommit på hösten, i södra och mellersta delarna av Sverige övervintrar plantan ibland. Just sorten "Nero di Toscana" är en kulturarvssort och kommer ifrån 1800-talet. Förkultiveras inomhus i Mars-Maj.
Mangold - Ekologisk- Den perfekta grönsaken för krukor. Om man kapar hela plantan vid skörd kommer det nya blad! Så direkt på växtplatsen i Maj, vid för tidig sådd går plantan lätt i blom. Ha ett plantavstånd på 20 cm.
Mini Morot- Du måste ta en kortare sort om du odlar i kruka! Så direkt på växtplatsen i April-Juni. Så glest och undvik gärna senare gallring.
Plocksallat - Ekologisk- Sås i omgångar hela sommaren. Sås på växtplatsen i April-Juni, sallat vill inte ha det för varmt så en plats med både sol och skugga passar utmärkt.
Sommarsquash - Ja! det går utmärkt att odla Squash i kruka, se till att förodla inomhus bara. Förodla inne i April-Maj. Squash vill ha en varm växtplats.
Salladslök - Salladslöken är min favorit, man vet att det är sommar när man kan äta den färsk på mackan eller i salladen. Så direkt på växtplatsen i Mars-juli. Så upprepade gånger så du har salladslök hela säsongen. Sorten "Evergreen" är köldtålig så du kan skörda långt in på hösten.
Man kan även odla grönsaker som späda blad redan nu, här hittar ni hur man gör!
Jag hoppas ni har hittat några nya roliga sorrter att så i år! Här hittar ni ännu mer grönsaksfröer, och glöm inte att man måste prova sig fram när det gäller krukodling! Lycka till! :)