Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gör en egen potager

Visst har du sett läckra, stora grönsaks- och blomsterplanteringar i tidningar och kanske även besökt någon sådan? Sådana här blommande grönsaksland där blommor och grönsaker bildar ett romantiskt samspel kallas potager, ett ord lånat från franskan.

Av Sylvia Svensson

Potager är mycket vanliga i just Frankrike, men de börjar dyka upp även hos oss, vi har ju några pionjärer som har odlat så i många år.

Det skulle kanske vara kul med en egen sådan nu? Det behöver inte alls vara någon jätteanläggning utan det går att ordna i en normal villaträdgård och en minipotager går till och med att ha i pallkragar på en altan eller balkong!

Planera

Nu under vintern har du ju tid att kolla på nätet och läsa i böcker och tidningar och fundera över hur du vill ha din potager. Om du kan planera den från början, välj en solig, öppen plats i trädgården med ett tjockt lager matjord. Annars planera om ditt befintliga trädgårdsland och fundera på vilka nya funktioner du vill åstadkomma.

Gör en enkel skiss där du planerar in det viktigaste du vill ha där:

  • Gångar som leder in och ut och bildar gångytor mellan planteringar
  • Inramning - nät och/eller murar och staket
  • Fasta planteringar som bärbuskar, fruktträd och perenner
  • Upphöjda grönsaksbäddar eller kanske vill du hellre odla i stora planteringslådor
  • En kryddgård
  • Dekorationer, kanske vill du gå in via en rosenportal eller ha ett solur mitt i kryddgården?
  • Ett fågelbad är kanske inte heller fel för att locka in larvätande, bevingade gäster
  • Vattenpost där du kan fästa bevattningsslangen
  • En vacker bänk att sitta på mellan jobbpassen
  • Eventuellt kan du komplettera det hela med ett växthus i ena ändan och en kompostanläggning bakom detta

Bygga gångar

När så planeringsarbetet är gjort har förhoppningsvis våren kommit och du kan börja skapa ytorna. Gör gärna gångarna av naturmaterial som stenmjöl eller träflis eller återanvänd gammalt tegel, naturstenplattor eller trädgårdsplattor. Det är klokt att ha en markväv under gångytorna för att slippa alltför mycket rotogräsrensning sedan.

Rama in med murar eller staket

Om inte själva trädgården redan är inramad med vilthinder, vill du väl inte att harar och rådjur fritt ska kalasa i din potager? Rama gärna in denna med ett diskret nätstaket som du sedan kamouflerar med yviga klätterväxter som bönor och klättrande sommarsquash. Du kan också bygga en kallmur av naturstenar eller murstenar eller göra ett vackert spjäl- eller slanstaket. Färdigt staket av t.ex. hasselribbor finns t o m att köpa på rulle, bara att fästa på stolpar.

Gör odlingsytor

När gångarna är klara, placera dit odlingslådorna. Även här är det bra att ha markväv under. Kanske vill du hellre bygga upphöjda bäddar där du odlar direkt på marken? Här hittar du instruktioner för sådana. Upphöjda bäddar.

Placera fasta installationer

Sedan kan du fortsätta med att placera dit de fasta installationer du har tänkt dig, som rosenportalen, soluret, växthuset, bänkar och eventuella ytterligare saker.

Fyll med jord

Fyll sedan odlingsbäddarna med bra, ogräsfri matjord och låt denna sätta sig någon dag innan du börjar plantera. Lägg eventuellt på mer jord om den sjunker ihop mycket.

Nu kan du börja plantera

Börja med att rama in det hela med större växter. Kanske vill du ha ett äppelträd som skuggar sittplatsen i ena hörnet? Baksidan kanske du vill rama in med olika bärbuskar? Du kanske vill ha en klättrande ros eller kanske en vinranka i rosenportalen, eller varför inte ljuvliga luktärter till sommarens vaser!

Fortsätt med perenna örter

När de inramande växterna är planterade, kan du fortsätta med att plantera en kryddgård med både perenna och ettåriga kryddörter. Kanske har du kryddgården i närheten av sittplatsen, kryddväxterna doftar ju så gott. Eller kanske vill du hellre ha kryddgården som en centrumpunkt med solur eller en stor, vacker urna i mitten?

Snittblommor

Vill du ha några perenna blommor till snitt såsom pioner, höstflox och liknande eller kanske lökväxter som tulpaner och påskliljor och senare dahlior, kan du placera dessa utmed muren eller staketet eller intill sittplatsen. Annars kan du alltid så ettåriga sommarblommor på dessa platser. Det är skönt att ha en plats där man kan plocka stora buketter utan att ”förstöra” paradrabatterna!

Använd växelodlingsmetoden

När det sedan är dags att så grönsakerna, använd metoden att växelodla, d v s odla olika växter varje år på odlingsytorna för att jorden inte ska tröttna eller smittas av växtsjukdomar. Läs mer om detta här. Växelbruk

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB