Gerbera som hälsoväxt
NASA´s vetenskapsmän började undersöka möjligheten att skapa ett slutet, ekologiskt, livsuppehållande system i samband med att det fanns planer på att utveckla en bemannad bas på månen. Tidigare hade rymdfarkostens luft analyserats och visat på att luftkvaliteten skulle bli ett väsentligt problem.
Genom försök som utfördes på NASA´s John C. Stennis Space Center kunde man visa att rumsväxter minskade halten av flyktiga organiska ämnen i slutna testkammare. NASA´s studier som visade att rumsväxterna hade förmåga att ta bort t.ex. formaldehyd från testkamrarna välkomnades i synnerhet av inredningsarkitekter och professionella odlare av krukväxter under 1980-talets mitt.
Gerbera var en av de första växterna som deltog i NASA´s undersökningar och dess förmåga att minska halten av skadliga ämnen (t.ex. formaldehyd, bensen och trikloretylen) i luften genom att växten tar upp dem, visade sig vara högeffektiv och den hade också en hög avdunstningsgrad. Det finns många positiva effekter med att pryda hemmet eller arbetsplatsen med krukväxter som har en hög avdunstningsgrad, bl.a. kommer dessa växter att avge ca 90 % av det vatten som tillförs genom avdunstning till sin omgivning, vilket innebär att den torra inomhusluften förbättras rejält. Likväl motverkar en ökad luftfuktighet statisk elektricitet, vilket är bra vid bildskärmsarbete. Utöver dessa egenskaper som luftfuktare och luftrenare har rumsväxter många andra betydelsefulla effekter på människans hälsa som t.ex. att växtodling ökar det mentala och fysiska välbefinnandet hos individen. Sköter du om dina krukväxter ordentligt genom att duscha dem och hålla dem fria från damm kommer de att förbättra inomhusmiljön väsentligt.
Läs mer:
Gerbera - som gåva på Internationella kvinnodagen
Gerberans ursprung, utveckling och egenskaper
Skötselråd Gerbera
Användning och odling, Gerbera