Gerbera
Namn: Gerbera (Gerbera x cantabrigiensis)
Familj: Asteraceae, korgblommiga växter.
Ursprung: Ursprungsarterna kommer från Sydafrika.
Färg: Naturligt gula, röda eller orange, professionella odlare har dock tagit fram även vita, rosa, laxfärgade, beiga och djupröda.
Beskrivning: Gerbera – efter Traugott Gerber, tysk läkare i rysk tjänst på 1700-talet, botanist
cantabrigiensis – från Cambridge.
Bakgrund: De blommor som säljs i handeln idag är hybrider. Ursprungligen upptäcktes gerberan i Sydafrikas gulddistrikt på 1800-talets mitt. Blomman kan förekomma i handeln under hela året.
Egenskaper: Gerberan har hög avdunstningsgrad och mycket god förmåga att minska halten av kemiska gaser i luften vilket gör den till en bra hälsoväxt.
Placering: Placeras luftigt och ljust, men inte i direkt sol. Temperaturer under 12 - 15°C tycker växten inte om.
Sorter: Ett flertal sorter finns.
Skötsel: Jorden ska varken vara torr eller blöt utan bör hållas lätt fuktig. Krukväxtnäring tillförs ungefär varannan vecka från vår till höst.
Användning: Det är oftast de unga exemplaren som är mest blomvilliga, därför fungerar gerbera bäst som säsongsväxt som slängs när den blommat ut. Växten kan med fördel planteras ut på sommaren. Gerbera är en färgrann växt och en färgstark kruka till ger blomman ett djärvt och lekfullt intryck.
Produktionsmetoder: Pluggplantor dras upp från frön av småplantsproducenter som sedan säljer dessa vidare när de är mellan 5 och 6 veckor gamla. Hos nästa odlare planteras pluggplantorna om i salukrukorna och får växa till sig i ungefär 9 – 11 veckor. Under kulturtiden hålls temperaturen på ca 20°C. Då gerbera är en mycket kort kultur är det också viktigt att under vinterhalvåret ge växterna extra tillskottsbelysning. Produktion av gerbera sker året om.