Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fuchsiorna vaknar snart

Nu på vårvintern är det dags att kolla de sovande fuchsiorna och pelargonerna.

Vi har träffat en sann fuchsiaentusiast, Rose-Marie. Hon har en hel samling underbara fuchsiaplantor och hela pation full under sommaren. Hon började med dem för 14 år sedan med två plantor och intresset har hållit i sig. Det blir några nya sorter varje vår medan några av de tidigare kanske inte vill vara med längre.

Ännu sover fuchsiorna vintersömn i hennes svala källare, men snart är det dags för dem att vakna.

Under vintern har hon kollat de sovande skönheterna cirka en gång per månad och gett dem en liten slurk vatten. Det handlar inte om några stora mängder, bara en halv deciliter till en 10 liters kruka. En sovande fuchsia har ju inga blad som avdunstar vatten, så vattnet behövs bara för att hålla rötterna vid liv.

Det finns en tumregel för vinterförvaringen: välj en plats där man kan förvara potatis hela vintern utan att de fryser eller skrumpnar. På en sådan plats går det också att förvara fuchsior och pelargoner. Det ska helst vara mellan +3 - +5 grader och mörkt för att de verkligen ska somna in och inte fortsätta växa med bleka rankor och försöka blomma vintern igenom.

Tips om lämpliga förvaringsplatser, idéer om förvaring och allt annat som hör fuchsior till hittar man på Svenska Fuchsiasällskapets hemsida.

Det finns även ett 30-tal fuchsior som är vinterhärdiga åtminstone till zon 3 på friland, kanske mer. Rose-Marie har några av dem i sin trädgård. Dessa arter och sorter beter sig som en perenn växt, det vill säga de fryser helt ner på hösten och kommer upp igen på våren. Här gäller en djup plantering, 10-15 cm under jord, alltså ungefär som för en ros. Dessutom vintertäcker hon dem med torra löv och granris. Då kommer nya skott förhoppningsvis att bryta från stammarna under jorden, men de kan ta så god tid på sig att komma upp på våren, att man redan hinner börja misströsta!

När det är dags att ta fram fuchsiorna från vinterförvaringen beror på hur man kan fortsätta med dem sedan. Har man ett frostfritt uterum eller växthus, en glasveranda som håller några plusgrader eller ett svalt men ljust rum, kan man börja mycket tidigare än om man ska ta in dem i stugvärmen eller rentav måste placera dem direkt ute på gården.

Rose-Marie tar fram sina fuchsior ungefär i mitten-slutet på mars.

Hon tar jordklumpen ur krukan och pillar bort det mesta av jorden. Sedan planterar hon om i ny jord i en något mindre plastkruka om rötterna får plats eller i samma kruka igen. Fuchsian föredrar att stå trångt, man kan istället byta till större kruka allteftersom den växer. Men tryck inte till jorden hårt, den ska vara så mjuk och lucker som möjlig. En högklassig blomjord blandad med rejält med småleca är bra. Man kan sedan blanda i långtidsverkande gödning eller gödsla med blomsternäring fortlöpande under sommaren.
I samband med omplanteringen klipper hon ner dem rejält och placerar dem sedan i sina svalaste fönster med avstängda element under. De som är för stora för att vistas i boningsrum, får stanna kvar i källaren, men nu får de lysrörsbelysning ca. 14 timmar/dygn.
Hon vattnar igenom dem rejält i samband med omplanteringen. Sedan vattnar hon inte på ett bra tag, inte förrän de börjar bli rejält torra. De har ju just inga sugrötter i början av säsongen utan de måste få en chans att bilda nya. På det här stadiet vattnas många fuchsior ihjäl av ängsliga ägare som vill dem så väl. Detta gäller även de köpta nya sticklingarna, de vattnas ihjäl mycket oftare än de törstar ihjäl, så lagom är bäst.
När det börjar bli varmt i april-maj, tar Rose-Marie ut sina plantor. I början står de ute bara några timmar per dag, skuggigt och vindskyddat i början, för att vänja sig vid utelivet igen. När risken för nattfrost är förbi, kan de få stanna ute dygnet runt och det nya odlingsåret är i gång igen!


Vinterförvaring


Nytt skott - måste kortas senare


'Beacon Rosa'


Härdiga F magellanica alba, F m riccartonii, F procumbens, F m gracilis


'Peachy'


'Celia Smedley'


'Flash'


'Professor Henkel'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB