Frosttåliga växter för alla tillfällen
Text och bild: Anna Theorin
De brukar kallas höstväxter men det får i alla fall mig att rynka lite på näsan. Dessa växter klarar inte bara av att leverera en vacker blomning på hösten utan vissa går även att plantera ut senare så man kan njuta av dem flera säsonger framöver. Allroundväxter är ett bättre namn tycker jag. För allround är de, vackra marktäckare på sommaren, härlig sensommarblomning och underbar vinterstruktur. Här kommer mina absoluta favoriter och hur jag gillar att kombinera dess färger!
Alunrot - En växt som har oförtjänt dåligt rykte som enbart höstplanteringsväxt. Om vintern är mild klarar den att vara vacker i flera månader i kruka och går sen utmärkt att plantera ut som en fin marktäckare som blommar. Finns i otaliga färger så det är bara att välja och vraka i färgprakt.
Silverek - En ettårig växt som håller sig bra i minusgrader. Den kan sloka lite om det varit grymt kallt men kommer snart igen så fort värmen och solen tittar fram. Den är finast när det är frost. Bladen ser ut som stora snöflingor med sin flikiga form.
Ljung - Behöver man säga något mer? Ljung är vacker året om. Blomningen är fantastiskt och lyser verkligen upp, man kan sen plantera ut den och ljung klarar torra växtplatser bättre än de flesta växter, behöver knappt vattnas i kruka heller. En toppenväxt helt enkelt.
Små tips och trix
- Jag gillar att kombinera mina krukor i antingen kall eller varm färgton. Just kall färgton är vackert vid kallare väder medans varm färgton lyser upp och ger hemtrevnad på trapp och uteplats.
- Plantera gärna i nivåer, det betyder att du sätter växterna på olika höjd i krukorna. Det ger liv i planteringen och gör att det ser ut som om de har växt till sig på sin plats längre än vad de gjort. Det är ett enkelt sätt att "fuska" till sig högre planteringar och större plantor.
- Dela vissa plantor som levereras i kruka med en gång, dra isär rotklumpen eller använd en kniv. Helt pötsligt har du fler mindre plantor för samma peng. Funkar speciellt bra med exempelvis Silverek, Penningblad, Revsuga och Silvernjurvinda.
- Om du planterar senare på säsongen kan du istället för att använda jord fylla krukorna med löv, sätt sedan växterna rakt ner i löven och täck med lite finare löv. Tillväxten kommer vara låg på grund av säsong och du slipper kladda med jord.
- Om det ska bli väldigt kallt kan man täcka planteringen med säckväv på natten, då håller de sig längre.
- Har du planterat kärleksört? Antingen låter du den stå kvar i krukan för vacker vintersiluett eller så planterar du ut den i rabatten. Det är en stadig växt som kan stå hela vintern och går att plantera ut tills tjälen tar marken i besittning.
- Om du bor åt söder i vårt avlånga land skulle jag avråda från att plantera ut Penningbad efter du haft den i kruka, den växten är vacker men kan utan problem ta över en hel rabatt på en sommar. Som tur var är den lätt att dra bort med händerna och får inga djupa rötter.
Oavsett om du kallar det höstplanteringar eller inte så är det roligt med växter som klarar sig länge! När man kommer hem från jobbet ett grå dag i oktober och ser sina fina plantor vid éntren. Eller när solen lyser en "kratta löv dag" och du riktigt ser hur de sträcker sig efter de varma solstrålarna. Då blir i alla fall jag glad och varm innombords :) Härhittar ni alla våra extra frosttåliga växter - skynda er för de brukar ta slut fort!