Fröskönt
Perenna växter med vackra fröställningar finns det gott om. Det lönar sig att låta dem ha kvar sina stjälkar över vintern och bilda s.k. vinterståndare.
Dessutom är det bra för de flesta perennerna att man inte klipper ner dem på hösten, utan låter blasten och stjälkarna vara kvar och lägga sig som ett skyddande hölje över växten. Där fastnar kringblåsande löv och snö som bildar en naturlig täckning som skyddar växten mot kyla och regn. Ömtåliga växter kan täckas ytterligare med torra löv och granris.
För olika grässorter och vissa perenner med ihåliga stjälkar är det extra viktigt att man inte klipper dem inför vintern. Detta för att man inte ska öppna stjälkarna för vatten att kunna ta sig in och få rötterna att ruttna under vintern.
Men pioner ska man ändå klippa ner och ta bort de vissna bladen för att undvika att pionmöglets sporer ska övervintra i dem. Det samma gäller jordgubbar, som man också klipper på hösten för att undvika övervintrande sjukdomar, men här rör det sig ju inte om någon växt med vackra fröställningar.
Här presenterar vi en bildkavalkad med vackra fröställningar.
Echinops banaticus, blå bolltistel
Lychnis chalcedonica, brinnande kärlek, studentnejlika
Clematis recta, styvklematis
Dipsacus sativus, kardtistel
Leontopodium alpinum, edelweiss
Macleya cordata, vippvallmo
Phlomis tuberosa, lejonsvans
Veratrum album, vit nysört
Aconitum vulparia, alpstormhatt
Buddleja davidii, fjärilsbuske
Crocosmia 'Lucifer', montbretia
Dictamnus albus, Mose brinnande buske
Gypsophila paniculata, brudslöja (här den fleråriga)
Telekia speciosa, strålöga
Veronica virginiana, kransveronika (årets perenn!)