Frodigt och blommande även i skuggan
Till det soliga läget finns det ett enormt sortiment av solälskande sommarblommor. Men hur är det då till den skuggiga platsen som verkligen behöver lysas upp.
Samtliga växter vi använder som krukväxter, sommarblommor eller som träd och buskar i trädgården växer vilt någonstans i världen. Då naturen bjuder på allt från gassiga till skuggiga växtplatser finns det växter för alla lägen. Så det är bara att botanisera och se vad som i sin ursprungs-miljö föredrar eller fördrar ett skuggigt läge.
Tidig vår
Lökväxter som minipåskliljan, krokus bland andra, kan tacksamt lysa upp det skuggiga hörnet redan tidigt på våren. Än bättre framträder de i sin urna om de får sällskap av små barrväxter och murgröna. Lökväxter står längre i skuggan då vårsolens värme inte kan påskynda blomningen där. Likaså är det med penséerna som tacksamt blommar, får ökad hållbarhet och inte förväxer sig lika snabbt. Minipenséerna kan t o m hålla sig fina långt in på sensommaren i skuggan.
Högsommarvärme
Under sommaren kan du "värma upp" det skuggiga läget med växter i varma fäger. Flitiga Lisa är tillsammans med Lyckliga Lotta utmärkta växter i skuggan. Båda är blomvilliga och ger därmed god färgeffekt. En utmärkt kontrast i det skuggiga hörnet kan t ex vara pipfuchsia, vars färg förstärks av orangeröda Flitiga Lisa. Tagetes klarar också rätt skuggiga lägen och kan med sin klara gula färg utgöra "solen" i en varm skuggig plantering.
Högsommarsvalka
Kanske finns det redan blå toner i det skuggiga hörnet t ex i cypresser, väggytor eller dylikt. Dessa kan i så fall vara en grund, däremot inte nödvändig, för att skapa en ljus och sval plats. Blå färgtoner, vitt och silver ger ljus och svalka. Även här går det fint att utgå från fuchsiablommans färger och förstärka dessa med "lisor" i fuchsiakjolens blå och lila toner. Snöflingan kan sedan få vara det svala hörnets stjärnhimmel som kontrast till tagetesens roll som "sol".
Förr skulle alla växter blomma för att vara intressanta till sommarblomsplanteringar. Idag kan växternas bladverk göra dem minst lika intressanta som utplanteringsväxt. Flera växter har silveraktigt bladverk som silvereken, grå helgonört, plisterarter och grå rabatteternell. Deras bladverk lyser upp i ett mörkt hörn och förstärker svalheten i planteringen tillsammans med blå och lila blommor som t ex verbena och daggsalvia. Blad med gula limefärgade nyanser som penningbladet "Goldilocks", fuchsior med gult bladverk, gulbladig rabatteternell och funkior lyser också upp, men ger ett varmare intryck. Detta kan alltså förstärkas ytterligare med blommor i gult och rött som tagetes, Flitiga Lisa och t ex Lyckliga lotta.
Som ett vattenfall
En växt med speciell karaktär och vitbrokiga blad är söderhavsljus, släkt med novemberljus. Söderhavsljuset bildar långa rankor som hänger spikrakt nedåt från sin ampel. Genom sitt vitbrokiga bladverk kan man i skymning få effekten av ett vattenfall om rankorna hänger mot en mörk bakgrund.
Krukväxter på semester
På det skuggiga läget trivs också många av våra krukväxter under sommaren. Den ljusgröna ormbunken gör sig fint mot det ofta mörka bladverket i den skuggiga hörnan. Fredskallan, gullrankan, amaryllisarna och azaleor är också några växter som gärna tar semester ute. Men tänk på att inte växterna är vana vid uttorkande blåst eller den ultravioletta strålningen. Bladen kan därför lätt bli brända om du tar ut dem när det är solgass eller är för blåsigt. Så ta ut dem en halvmulen dag och sätt dem först lite extra skyddat på skuggsidan. Krukväxter tycker inte heller om för kalla och regniga somrar utan vill då flytta tillbaka in.
Växter för halvskuggiga lägen:
Ajania, begonia, blåkrage, buskmargerit, buskveronika, daggsalv, dahlia, duvnäbb, eldkrona, femtunga, flitiga Lisa, fuchsia, grå helgonört, gräskalmus, husarknappar, höstljung, krasse, lager, lavendel, leverbalsam, ljung, lobelia, lyckliga Lotta, pelargon, penningblad, pensé, petunia, plister, prydnadskål, pysslingkrage, rabatteternell, revsuga, snöflinga, sommarcypress, sommarrudbeckia, söderhavsljus, tagetes, tobak, trädgårdsnejlika, tuppkam, tusensköna, verbena, vinterbär, zinnia.
Växter för skuggiga lägen:
Ajania, begonia, buskmargerit, buskveronika, daggsalvia, duvnäbb, flitiga Lisa, fuchsia, grå helgonört, gräskalmus, hängverbena, höstljung, krasse, lobelia, lotus, penningblad, pensé, plister, prydnadskål, pysslingkrage, rabatteternell, revsuga, silverek, snöflinga, söderhavsljus, tagetes.
Här en balkonglåda med växter för det "varma" skuggiga läget. Foto: Peter Gunnars