Förkultivering
Det finns speciell såjord man bör använda vid förkultivering. Den är mindre näringsrik och mer finfördelad än planteringsjord.
Har man inte såjord går det att blanda sand i planteringsjorden. Är planteringsjorden alltför grov i strukturen får man sikta den. En bra metod är att ha vanlig, näringsrik jord i botten av krukan och såjord i det övre skiktet där man sår. Då har plantan i alla fall tillgång till viss näring när fröet grott.
Köper man frön från någon av fröfirmorna som är inriktade på ekologisk odling, är fröna oftast opreparerade. De fröna är därför lite känsligare än konventionellt odlade frön och de måste behandlas därefter. Man måste alltså vara noga vid valet av jord och man bör följa den rekommenderade temperaturen så gott det går.
Efter sådden måste man vattna ordentligt, men för att fröna inte ska klumpa ihop sig eller spolas bort, bör man vattna underifrån. Det finns speciella bevattningsmattor man kan använda. När man har vattnat ska man täcka sådden med plast eller dylikt, för att inte sådden ska torka ut. Man får göra några luftningshål i plasten så att det inte blir alldeles tätt.
Ofta kan man låta sådden stå i normal rumstemperatur tills fröna grott, för att sedan sänka temperaturen. Det gäller dock inte alltid, utan man får rätta sig efter vad man sår.
För att plantorna inte ska bli alltför klena måste temperaturen vara lägre än vanlig rumstemperatur. Oftast 10-18ºC. Man måste också ge plantorna ordentligt med ljus, men inte direkt solljus, och helst någon form av tillskottsbelysning. Använder man miniväxthus hjälper det även att lufta emellanåt.
Efterhand som plantorna växer får man öka vattningen successivt. Men man måste låta jorden torka upp mellan vattningarna för att inte plantorna ska drabbas av rothalsröta.
Innan utplanteringen måste plantorna avhärdas. Det gör man genom att sätta ut plantorna under några timmar när det är lugnt och ljumt väder. Man bör däremot inte sätta dem i direkt solljus i början. Efterhand kan man öka på tiden för att till slut plantera ut dem för gott. För att mildra utplanteringen av plantorna kan man täcka dem med fiberduk de första dagarna. Den skonar dem från de starkaste solstrålarna, samtidigt som den höjer temperaturen och fuktigheten något.
Många gånger kan det vara svårt att avgöra när man ska börja med sådden. Det beror förstås mycket på var i landet man bor, men även på lokala variationer. Vår tabell kan användas som utgångspunkt, men den är inte exakt utan det kan variera en del från sort till sort. Både Runåbergs och Lindbloms har utmärkta beskrivningar för varje sort de säljer.
Ungefärliga tider och temperatur för de växter som bör förkultiveras.
Blomkål
4-6 veckor
22ºC
4-10 dygn
15-18ºC
Broccoli
4-6 veckor
22ºC
4-10 dygn
15-18ºC
Brysselkål
4-6 veckor
22ºC
4-10 dygn
15-18ºC
Böna
2-3 veckor
26ºC
4-10 dygn
10-15ºC
Chili
6-8 veckor
25ºC
8-16 dygn
15-18ºC
Grönkål
3-6 veckor
28ºC
4-10 dygn
10-15ºC
Gul lök
4-6 veckor
22ºC
12-22 dygn
10-15ºC
Gurka
4-5 veckor
25ºC
4-8 dygn
15-18ºC
Kålrabbi
4-6 veckor
28ºC
4-10 dygn
10-15ºC
Kålrot
3-4 veckor
25ºC
4-10 dygn
10-15ºC
Majs
4-6 veckor
25ºC
6-10 dygn
10-15ºC
Melon
4-5 veckor
30ºC
6-12 dygn
15-18ºC
Paprika
6-8 veckor
25ºC
8-16 dygn
15-18ºC
Persilja
6-10 veckor
23ºC
15-28 dygn
12-15ºC
Pumpa
3-4 veckor
30ºC
4-10 dygn
15-18ºC
Purjolök
8-12 veckor
22ºC
10-18 dygn
15-18ºC
Rödkål
4-6 veckor
22ºC
4-10 dygn
15-18ºC
Salladskål
3-4 veckor
22ºC
4-10 dygn
18-22ºC
Sallat
3-4 veckor
18ºC
5-10 dygn
10-15ºC
Savoykål
4-6 veckor
22ºC
4-10 dygn
15-18ºC
Selleri
9-10 veckor
20ºC
15-25 dygn
15-20ºC
Squash
3-4 veckor
23ºC
4-10 dygn
18-20ºC
Tomat
6-8 veckor
25ºC
5-10 dygn
15-18ºC
Vitkål
4-6 veckor
22ºC
4-10 dygn
15-18ºC