Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Förbättra jorden i rabatterna

Det är roligt att handla vackra buskar, perenner och rosor och skapa vackra rabatter. Men innan du tar det steget är det viktigt att se över jorden i rabatterna. En bra jord är en förutsättning för att dina växter ska må bra, bli vackra och växa sig starka.

Av Katarina Kihlberg

Om du jordförbättrar regelbundet i din trädgård blir resultatet mycket bättre och arbetet roligare än om du gör stora punktinsatser med långa perioder då jorden lämnas helt åt sitt öde.

Jordförbättring innebär att vi tillför den jord som redan finns i trädgården organiskt material som höjer näringshalten i jorden och förbättrar strukturen på jorden så att den blir lättare att arbeta med. Rötterna får en trevligare miljö att växa i och vatten och näring hålls kvar i jorden i väntan på att växterna behöver dem.

Innan du börjar arbeta med jordförbättring i dina rabatter är det bra att veta vad du har för typ av jord.

Vilken jord har du?

Det finns många jordtyper som den intresserade kan fördjupa sig i men för allmänt trädgårdsvett räcker det att skilja på sandjord och lerjord. Gör så här för att ta reda på vilken jordtyp du har: Ta upp lite av din jord i fuktad hand och krama den. Lerjord bildar lätt en klump som det går att forma och göra avtryck i medan sandjorden smulas sönder.

När du har kommit fram till vilken typ av jord du har är det bara att gilla läget; vi kan inte byta jordtyp i våra trädgårdar utan vi har den jord vi har. Vi kan däremot hjälpa den att bli så bra som möjligt!

Lerjord och sandjord är goda trädgårdsjordar båda två om du bara jobbar med förbättring och anpassar växter och grödor efter jorden, inte tvärtom. Det finns några tydliga för- och nackdelar hos dem båda som är bra att känna till.

#Lerjordens fördelar#

  • Är bra på att hålla näring och vatten
  • Innehåller naturligt mer kalk
  • Håller värmen längre på hösten

#Lerjordens nackdelar#

  • Kan vara tungarbetad
  • Kan bli för tät så att rötterna lider syrebrist
  • Värms upp senare på våren

#Sandjordens fördelar#

  • Är lättarbetad
  • Värms upp relativt snabbt på våren
  • Är väldränerad, rötterna får en luftig miljö

#Sandjordens nackdelar#

  • Är sämre på att hålla näring
  • Torkar snabbt upp
  • Innehåller mindre kalk

Förbättra jorden!

Vare sig du har en lerjord eller en sandjord så är målet att skapa en jord som är lättarbetad, näringsrik och som kan hålla kvar lagom mycket vatten. Då trivs växterna bäst och arbetet i trädgården blir roligast och mest belönande för dig.

#Kompost är alltid bra!#

Sandjord och lerjord kan förbättras på lite olika sätt. Något som alltid gör nytta och som räcker för din nybörjartid i trädgården, för båda jordtyperna är kompost, barkmull och torvmull. För den som har en kompost i trädgården hämtas kompostjorden där efterhand som den har brutits ner ordentligt. Läs mer om kompostering: Kom igång att kompostera. Har du ingen kompost finns det kompostjord eller kompostmull att köpa. Likaså barkmull och torvmull finns att köpa i trädgårdshandeln.

#När och hur sker jordförbättringen?#

Du kan egentligen förbättra jorden när som helst, utom när den är frusen förstås. Jag arbetar med jordförbättringen i mina rabatter på två kompletterande sätt:

1. På våren lägger jag ett lager, ca 5 cm, kompost och eller barkmull i rabatterna. Om det går myllar jag ner materialet i jorden. Där växterna gör att det inte går att mylla och gräva lägger jag bara komposten eller barkmullen ovanpå jorden så får daggmask och annat småliv dra ner det i jorden. Var rädd om daggmaskarna, de är dina små, duktiga trädgårdsmästare som luckrar jorden och hjälper till att dra ner organisk material under jordytan.

2. När jag arbetar i trädgården under säsongen tillför jag kompost eller barkmull till jorden varje gång jag tar bort jord. När vi rensar ogräs till exempel följer jord med rötterna upp och försvinner. Jag har med mig en hink med kompost eller barkmull och fyller på när ogräsrensningen är klar. Enkelt för dig och toppenbra för jord och växter!

Lycka till med jordförbättringen! Har du frågor: mejla katarina@odla.nu

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB