Floraväktarna
Floraväktarna och deras verksamhet
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Floraväktarna – ett unikt och ideellt nätverk för växtskydd
Floraväktarna är ett rikstäckande, ideellt nätverk i Sverige där både amatörer och professionella botaniker samarbetar för att skydda och följa upp landets hotade och ovanliga växtarter – framför allt kärlväxter. Nätverket organiseras nationellt av Svenska Botaniska Föreningen (SBF) och engagerar människor i alla åldrar, oavsett tidigare kunskap. Genom sitt arbete bidrar floraväktarna till att övervaka och bevara svensk natur – ett bidrag som idag är viktigare än någonsin i takt med ökande miljöhot mot många arter.
"Floraväktarna är ett ideellt nätverk av naturintresserade personer som vakar över våra hotade växter... Det är inte svårt att vara floraväktare och alla är välkomna att hjälpa till."
Källa
Uppdrag och arbetsmetod – så fungerar Floraväktarna
Floraväktarnas huvudsakliga uppdrag är att årligen, eller med jämna mellanrum, besöka kända växtplatser och noggrant dokumentera förekomsten av hotade eller känsliga arter i Sveriges natur.
Så arbetar Floraväktarna i fält
- Antalet individer (plantor, tuvor, bladrosetter eller blomskott beroende på art) räknas med artanpassad inventeringsmetodik.
- Floraväktare registrerar möjliga hot, som igenväxning, fysisk påverkan, betestryck eller andra miljöförändringar.
- Alla observationer görs enligt standardiserade protokoll, vilket möjliggör jämförelser mellan olika år och regioner.
- Fynd och data rapporteras digitalt i Artportalen – Sveriges gemensamma portal för naturobservationer och artfynd. Information blir därmed direkt tillgänglig för ArtDatabanken, myndigheter, forskare och samordnare och utgör ett viktigt underlag för praktisk naturvård och forskning.
Läs mer här
Betydelse för svensk och internationell naturvård
De systematiska rapporterna från floraväktarna utgör en grundpelare i svensk övervakning av biologisk mångfald och hjälper Sverige att leva upp till både nationella och internationella naturvårdsmål.
Hur används rapporterna?
- De utgör grund för att ta fram och uppdatera rödlistor (listor över Sveriges hotade arter).
- Möjliggör tidig upptäckt av negativa trender i växtpopulationer och snabba insatser.
- Ger handlingsunderlag till myndigheter och andra instanser för prioritering av restaureringsinsatser, skydd av biotoper och annat riktat naturvårdsarbete.
- Rapporterna stödjer Sveriges internationella miljömålsarbete och stärker uppföljning enligt bland annat EU:s art- och habitatdirektiv.
- Observationerna används även inom akademisk forskning och utbildning.
Se exempel här
Organisation, utbildning och engagemang
Floraväktarna samordnas nationellt av Svenska Botaniska Föreningen (SBF) och regionalt av botaniska föreningar i varje län. I varje län finns floraväktarsamordnare som ger råd, stöd och förmedlar kontakter.
Stöd och utbildning
- Alla är välkomna att bli floraväktare – inga särskilda förkunskaper krävs för att börja.
- Nya floraväktare får inledande utbildning och kan följa med mer erfarna ut i fält.
- Digitala hjälpmedel, mobilappar, manualer samt kurser och träffar ger stöd i inventeringen och rapporteringen.
- Mer information om att bli floraväktare – läs här.
Arbetet sker ideellt, både enskilt och genom gemensamma exkursioner.
Delaktighet och öppenhet – naturvård för alla
Floraväktarna lever genom brett engagemang och öppenhet. Alla, oavsett bakgrund, ålder eller erfarenhet, välkomnas att bidra till arbetet.
- Kontaktuppgifter till regionala samordnare och stödmaterial finns på Floraväktarnas hemsida.
- Alla rapportörer får feedback och stöd från såväl regionala som nationella koordinatorer.
Hitta kontaktinformation och stödmaterial här.
Floraväktarnas praktiska betydelse
Floraväktarnas ideella och noggranna fältarbete är ryggraden i svensk växtövervakning och en förutsättning för att upprätthålla landets biologiska mångfald. Utan deras rapporter skulle många hotade arter riskera att förbises innan insatser kan göras. Floraväktarna fungerar därmed både som kunskapsbärare och möjliggörare av åtgärder inom naturvården – från lokal till internationell nivå.
Exempel på praktisk påverkan
- Observationerna ger underlag för restaurering och skötsel av hotade växtmiljöer som ängar, hagmarker och våtmarker.
- Underlaget används i myndighetsrapportering och forskning, vilket ger bättre förståelse och förvaltning av Sveriges natur.
- Ideellt engagemang gör att naturvårdsarbetet når långt utanför professionella kretsar och ökar engagemanget för naturfrågor på alla nivåer.
Sammanfattning
Floraväktarna är centrala aktörer i arbetet med att hålla Sveriges vilda flora under uppsikt och skydd. Deras engagemang och fältarbete utgör en ovärderlig bas för både forskning och praktisk naturvård. Tack vare Floraväktarna kan Sverige fortsatt arbeta för att bevara sin artrikedom – lokalt, nationellt och internationellt.
Läs mer, inspireras och hitta kontaktuppgifter på Floraväktarnas hemsida. Där finns berättelser från fältet, tips, information om utbildningar och stödmaterial.
Text: Sylvia Svensson / Foto: Bernt Svensson
Tips: Vid digital publicering – bifoga gärna fältbilder från exempelvis Bernt Svensson, se ursprungsartikeln.