Fantastiska funkior!
Text och bild: Lars Forslin
När det gäller stöttepelare i trädgården är det mer sällan vi talar om perenner, alltså örtartade växter, då deras skönhet ofta är av mer flyktig karaktär: en rätt snabbt övergående blomning och sedan ser de kanske mindre tilltalande ut. Funkiorna är motsatsen till detta: blomningen är av sekundärt intresse – även om den är vacker så är den ganska diskret – och det är alltså bladen som är den stora behållningen med funkiorna. Och bladen är vackra från den dag i maj då de tittar upp, tills de är fullt utvecklade några veckor senare, och fram till höstens första skarpa frost, då de snabbt säckar ihop och ligger gyllenbruna, slickade mot marken vilket förvisso också är vackert. Som de trädgårdens aristokrater funkiorna är, så är de vackra ända in i döden, men de vissna bladen blir inte gamla utan de bryts snabbt ned under hösten.
Härdiga & långlivade
Höstens nedvissnande är dock som hos alla perenner bara en förberedelse inför vårens uppvaknande, och knappast några andra perenner, möjligen med undantag för pioner, blir lika långlivade. Funkiaplantor kan gå i arv mellan generationer och medan de flesta arter av det vi kallar perenner har sin bästa tid runt 3-6 år efter plantering så är det då funkiornas bästa tid börjar. Faktum är att många funkior inte gör sig själva rättvisa i trädgårdscentret; som unga plantor i små krukor har de en annorlunda, smalare, bladform och inte heller de vackra teckningar som de vuxna plantorna visar upp. Så lita mer på bilden som sitter vid plantan än själva plantan när du ska handla funkior, eller lita på din minnesbild av en vacker funkia som du har sett i trädgård eller park. Därför är det fiffigt att skriva ned en önskelista på funkior du gillar efterhand som du ser dem.
Småplantor av funkior tar också några år på sig i trädgården innan de visar sin fulla prakt. Det tredje växtåret har plantorna normalt växt till sig ordentligt och visar upp sig från sin bästa sida. Därefter blir de bara vackrare med åren, så även om funkiorna kostar lite mer än många andra perenner så får man se dem som en investering för framtiden. De är nämligen också ytterst härdiga.
Vill du ha det fint direkt kan du köpa stora plantor i stora krukor. Med dem sparar du några års utvecklingstid vilket det kan vara värt, speciellt om det gäller en plantering på en central plats i trädgården. Köper du små plantor kan det vara värt att ha dem på tillväxt i något år i en ”barnkammare”, så kan man flytta ut dem på växtplatsen när de har växt till sig.
Lättodlade & självständiga
Först som sist ska slås fast att funkior är lättodlade och inte behöver särskilt mycket omvårdnad. De ger väldigt mycket tillbaka från en ganska liten insats. När de väl är etablerade så klarar de sig själva i många år. De kväver då det mesta av ogräs, och man behöver inte tänka på någon uppbindning eller delning. Man kan givetvis dela på stora plantor, men det är absolut inte nödvändigt för att de ska hålla sig vitala. Storlekstillväxten i sidled är moderat; plantan ökar sakteliga sin bredd, men sprider sig inte.
Mer om funkior och hur de kan komponeras kan du läsa i morgon!